Beweegtuin ziekenhuis MCH-Bronovo

70-plussers kunnen fysiek en mentaal gezond blijven óf juist revalideren door oefeningen te doen in de Bronovo Beweegtuin van MCH-Bronovo. Iedereen is welkom, of hij nu patiënt in het ziekenhuis is of niet. Met de Bronovo Beweegtuin worden verschillende doelgroepen bediend. Allereerst patiënten ouder dan zeventig jaar. Bewegen draagt bijvoorbeeld bij aan een goed dag-nachtritme en voorkomt dat senioren spiermassa kwijtraken tijdens hun ziekenhuisverblijf. Ten tweede kunnen de toestellen in de Bronovo Beweegtuin onderdeel zijn van therapie aan patiënten van de afdeling fysiotherapie/ergotherapie. 

VIDEO:

Revalidatie

Rik van Hooff is hoofd én geestelijk vader van de Bronovo Beweegtuin: “In het ziekenhuis zijn er veel patiënten die moeten revalideren. In het MCH-Bronovo komen jaarlijks bijvoorbeeld 500 patiënten met een heupfractuur. Zij moeten opnieuw leren lopen met de heupprothese die ze hebben gekregen. De beweegtuin biedt een aanvulling op de trainingsapparatuur die wij in onze binnenruimtes beschikbaar hebben. Daarnaast is in het ziekenhuis alles gelijkvloers en de vloeren zijn vlak. Als mensen buiten komen is dat toch anders en benadert de situatie in de dagelijkse praktijk".

.

Preventief bewegen - omwonenden

Twee keer per week komen er 70-plussers uit de wijk voor een training in de tuin. In totaal zijn er 15 plekken, verspreid over de toestellen in de beweegtuin waarmee iedereen zijn voordeel kan doen. De loophelling verbetert bijvoorbeeld de balans, versoepelt de enkelgewrichten, versterkt de onderste ledematen en verlaagt daarmee uiteindelijk het valrisico in het dagelijks leven.

Rik%20van%20Hooff-d9a2a733.jpg
"De beweegtuin biedt bij revalidatie een perfecte aanvulling op de trainingsapparatuur binnen."
Rik van Hooff - hoofd afdeling fysiotherapie/ergotherapie Bronovo

Referentie Rik van Hooff: "De samenwerking met Yalp was uitstekend. Ik heb goed advies gekregen en ben enorm gefaciliteerd. Ik kreeg bijvoorbeeld een flyer met een uitgewerkt ontwerp van de beweegtuin. Daarmee ben ik op pad gegaan om de financiering rond te krijgen."