Wall-Holla Ketteler Hof, Duitsland

Het speelpark Ketteler Hof in de Duitse provincie Noordrijn-Westfalen heeft er een attractie bij in de vorm van een groot klimdoolhof. Wall-Holla.

Onderscheiden van de concurrentie

Het speelpark Ketteler Hof in de Duitse provincie Noordrijn-Westfalen heeft er een attractie bij in de vorm van een groot klimdoolhof. Wall-Holla. Speelpark Ketteler Hof bestaat uit 32 verschillende speeltuinen met meer dan 100 toestellen in een groene omgeving en is altijd op zoek naar unieke speelvoorzieningen voor uitbreiding van het park. Vrijwel ieder seizoen wordt in een nieuwe grote attractie geïnvesteerd. De 36 meter brede Wall-Holla is een van de nieuwe attracties in 2013 en is gekozen om zijn uniciteit, het aan te passen design en de mogelijkheid om individuele extra’s toe te voegen zoals klimwanden, brandweerstangen een glijbanen, voetbaldoelen en een Drop Zone. Deze klimvoorziening is de grootst gebouwde Wall-Holla ter wereld tot nu toe.

wall-holla.jpg
Onderscheiden van de concurrentie

Het park Ketteler Hof voegt speelvoorzieningen samen in een groen parklandschap op een grondoppervlak van ongeveer 12 hectare. Alle attracties in het speelpark Ketteler Hof, dus ook Wall-Holla, laten kinderen in een wereld waar het steeds meer draait om de digitale omgeving bewust ervaren hoe leuk bewegen is. Een toestel moet volgens het speelpark geen eendimensionale oplossing bieden, maar juist aanmoedigen tot creatief spel. Kinderen moeten het gevoel van plezier en van spanning zelf kunnen ervaren en in een veilige omgeving risico’s leren inschatten. In een klimtoestel als Wall-Holla leren zij om hun cognitieve en motorische vaardigheden te beoordelen en ontwikkelen.

Klimmen herontdekt
De afgelopen jaren is klimmen in de recreatiesector steeds populairder geworden. Al langere tijd wordt de klimsport in Nederland beoefend door bergsporters, die de klimhallen vooral zagen als training voor klimmen in de bergen. Inmiddels wordt klimmen steeds meer een activiteit die op zichzelf staat en zorgt voor een nieuwe sportieve uitdaging. Voor de jongere doelgroep zijn speeltoestellen met klimconstructies populair. In Nederland is er ook een opvallende groei van de high rope klimparcoursen.

 

175055-3.jpg
Onderscheiden van de concurrentie

Doelgroep
Speelpark Ketteler Hof richt zich op kinderen tot 14 jaar en dan met name op families die het park bezoeken, schoolreisjes en uitjes van kinderdagverblijven. De eigenaar koos voor Wall-Holla wegens de uniciteit van het toestel – het is wat nieuws – en is vooral enthousiast over de drie dropzone pilaren in het ontwerp. Een soort lift op vloeistofdruk waar langs kinderen langzaam naar beneden draaien.

Wall-Holla is door een Amsterdams ontwerpbureau ontwikkeld voor een school voor kinderen in een leeftijdsgroep van 6 tot 10 jaar. Door de verschillende speelfuncties in het toestel zoals glijbanen en klimobjecten zoals een klimwand tegen het hekwerk bleek dat het speeltoestel in de praktijk door een veel grotere groep interessant gevonden werd. Peuters en kleuters vinden het leuk om in de onderste lagen van Wall-Holla te kruipen, terwijl de oudere kinderen het toestel gebruiken voor spelletjes zoals tikken en jagen. Specifiek meisjes in de leeftijd rond 12 jaar zitten uren bovenin het speeltoestel op de groengekleurde golven te kletsen.

Veiligheidseisen
De Wall-Holla voldoet aan alle veiligheidseisen die volgens de EN 1176-1 aan een speeltoestel gesteld worden. Ook is het toestel gekeurd volgens de ASTM SS-norm (Verenigde Staten), SS457 (Singapore) en wordt het toestel binnenkort gekeurd voor Australië. De speelwaarde is in Wall-Holla verticaal gestapeld. Voor plaatsing van het toestel is daarom weinig oppervlak nodig. Onder het gedeelte tussen het hekwerk is geen veiligheidsondergrond nodig. Voor de toevoegingen in een maatwerktoestel, zoals glijbanen of dropzone pilaren geldt voor de ondergronden dezelfde wetgeving als bij andere speeltoestellen.