Freerunning in het onderwijs

Al 25.000 kinderen bereikt!

Door het schoolplein doordacht in te richten, krijgen kinderen veel meer beweging dan de gewenste twee uren bewegingsonderwijs. En: omkleden is niet altijd nodig. Dat scheelt zo weer een kwartier! Als kinderen te weinig bewegen, heeft dat gevolgen voor hun ontwikkeling. Balanceren, een koprol kunnen maken, verschillende bewegingen achter elkaar uitvoeren. Kinderen kunnen dat tegenwoordig veel minder dan vroeger (lees artikel). Hoog tijd om de motoriek te verbeteren. Kinderen moeten gestimuleerd om meer te bewegen, onder andere op school. Freerunnen (ook wel bekend onder de naam parkour) is het moderne apenkooien, maar dan voor op het schoolplein.

Goed om te weten:

 • Freerunnen is het moderne apenkooien, maar dan voor op het schoolplein.
 • Doordat kinderen op hun eigen niveau bewegen, vinden zij bewegen leuker en gaan ook méér bewegen. Zowel de beweegintensiteit als de beweegvariatie zijn ongekend hoog.
 • Onze toestellen vormen samen met een valdempende valondergrond een veilige sportomgeving en zijn geschikt voor groep 1 tot 8.
 • Wij werken niet alleen. Scholingsbureau Alles in Beweging (Wim van Gelder) en freerunner Philip van Ees helpt scholen op weg.
 • Wij zijn bijzonder trots dat freerunning van Yalp is erkend volgens Effectief Actief. Dit keurmerk voor kwalitatief sportaanbod dat écht werkt wordt ondersteund door Kenniscentrum Sport, het Ministerie van VWS en NOC*NSF.

Vraag gratis het didactisch document Freerunning & Parkour in het onderwijs aan!

Dit document, geschreven door Alles in Beweging; Wim van Gelder, Bastiaan Goedhart en Hans Stroes - auteurs van Basislessen Bewegingsonderwijs geeft een didactische onderbouwing voor het toepassen van freerunning of parkour in de lessen bewegingsonderwijs.[nbsp

Ja, ik wil graag het didactisch document freerunning en parkour in het onderwijs aanvragen.

 

 

Inspirerende freerunning schoolpleinen. 
Bekijk de video:

 

Mariaschool, Reutum

Basisschool Het Kompas, Schiedam

(klik op de pijltjes of afbeelding in de fotoslider voor meer informatie)

freerunnen_scholen_maria-c82a4240.jpg

Mariaschool Reutum koos voor freerunnen op het schoolplein. Freerunnen daagt verschillende groepen uit om te bewegen en grenzen te verleggen. 

Freerunning Schoolplein Handel
De Havelt, Handel

Het schoolplein in Handel is gerealiseerd in samenwerking met de gemeente en wordt ingezet als openbare speelgelegenheid voor de jeugd in het dorp.

Freerunning-in-het-onderwijs---parkour-7e59ec51.jpg
Basisschool De Violier, Maasbree

Op dit schoolplein kunnen kinderen van toestel naar toestel bewegen of de lijnen en stippen in het kunstgras gebruiken voor een razendsnelle motorische ontwikkeling. 

Schoolplein-de-Oranjerie-Zoetermeer-1e058920.jpg
Basisschool De Oranjerie, Zoetermeer

Centraal op het schoolplein staat een freerunplek, waar kinderen zich razendsnel motorisch ontwikkelen aanvullend op de gymlessen.

Violier_1.jpg
De Violier, Maasbree

Centraal op het schoolplein staan freeruntoestellen, waar kinderen zich razendsnel motorisch ontwikkelen aanvullend op de gymlessen.

Polsstok_Slider-fa00d7d3.jpg
Basisschool de Polsstok, Amsterdam

Basisschool de Polsstok (sportiefste school 2015) heeft onlangs een nieuw schoolplein ingericht, met parkour als eyecatcher. 
Lees meer

Freerunning%20schoolplein%20parkour%20%285%29.jpg
De Zeven Zeeën, Amsterdam

Op dit plein is weinig ruimte, maar op geen enkel toestel worden zoveel leerlijnen uit het bewegingsonderwijs tegelijkertijd (onbewust) getraind.

Parkour schoolplein van de Bareel
De Bareel, Heemskerk

Toen Jeroen Huikeshoven, vakleerkracht op De Bareel in Heemskerk, tijdens een studiedag in aanraking kwam met Freerunning dacht hij maar een ding: DIT WIL IK OOK OP ONS SCHOOLPLEIN! Een bijzonder realisatietraject volgde.

De kracht van freerunning

Freerunnen is het moderne apenkooien, maar dan voor op het schoolplein. Kinderen moeten van toestel naar toestel bewegen of de lijnen en stippen in het kunstgras gebruiken. Al deze sprongen maken zij op eigen manier en niveau. Daardoor vinden kinderen bewegen leuker en gaan ook méér bewegen.

Freerunning blijkt zeer succesvol in het onderwijs. Zowel de beweegintensiteit als de beweegvariatie op een freerunplein is ongekend hoog. De kracht is dat ieder kind beweegt op zijn eigen niveau en zijn eigen grenzen verlegt. Freerunning kent geen competitie, maar de uitdaging is te vinden in het verbeteren van de eigen capaciteiten. Niet de leerkracht vertelt hoe je een oefening moet uitvoeren maar leerlingen kunnen dit zelf ontdekken. Dit leidt tot een grotere beweegmotivatie en tot drie tot vier keer meer leereffect.

Een freerunschoolplein slaat een brug tussen de gymles en bewegen op het schoolplein. Het idee is namelijk dat leerkrachten hun gymlessen buiten geven op de toestellen op het schoolplein. En, als u als leerkracht een gerichte freerunning gymles geeft, zullen leerlingen dit herhalen in de pauze. Dit versnelt hun motorische ontwikkeling.

Freerunning Schoolplein Handel

Bekijk onderstaande VIDEO over freerunning in het onderwijs:

De aanleg van een freerunschoolplein
Zo werkt het:
 1. Doelgroep bepalen.
  U geeft aan ons door voor welke doelgroep de toestellen bedoeld zijn. Yalp heeft producten voor de onderbouw, bovenbouw of middelbare school. De toestellen vormen samen een valdempende valondergrond een veilige sportomgeving vormen voor verschillende niveaus. 
  Bekijk hier ons toestellenassortiment met prijzen...

 2. Ontwerp laten maken.
  Een freerunomgeving bestaat uit meerdere losse toestellen en een valdempende ondergrond. Een landschapsarchitect van Yalp maakt kosteloos een ontwerp voor uw school. 
  (zie de voorbeeldafbeeldingen hiernaast)

 3. Keuze ondersteuningsmodules.
  Waarschijnlijk zijn parkour en freerunning u nog relatief onbekend en is ondersteuning om te starten met deze sporten in het bewegingsonderwijs zeer welkom. Yalp heeft met scholingsbureau Alles in Beweging en de parkourprofessional Philip van Ees een aantal ondersteuningsmodules ontwikkeld. Zij komen bij u langs om uw schoolplein te openen, geven freerungymlessen of leren uw docentteam omgaan met de toestellen. 
Onderwerp Freerunning schoolplein

"Freerunning komt voort uit een diep gewortelde drang van kinderen om de omgeving spelend te ontdekken."

Wim van Gelder - Alles in Beweging

 

 

JA!
Ik wil meer weten over freerunning in het onderwijs

Meer weten over freerunnen in het onderwijs? De koppeling tussen gymlessen en het schoolplein? De samenwerking met Wim van Gelder? Of gewoon een keertje praten over de mogelijkheden van het freerunnen? 

Ons sales support team of accountmanagers helpen u graag verder.
Vul het contactformulier in of bel: +31 (0) 547 289 410

Onze Yalpers staan klaar om u te helpen! Stel een vraag:

Wat is de som van 1 en 4?
 
Met het invullen van de bovenstaande gegevens geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.*