De Yalp Sona in de zorg

Kinderen met een beperking
De Sona prikkelt met muziek en geluid. Dat maakt het speeltoestel zeer geschikt voor de geestelijke gezondheidszorg. De speelvloer is toegankelijk voor kinderen met een lichamelijke beperking als een spasme of kinderen in een rolstoel.

Senioren in beweging
Samen dansen op muziek en bewegen in de buitenlucht, onder het interactieve toestel Sona kan het! Dit toestel is namelijk niet alleen bedoeld voor kleinkinderen die hun grootouders bezoeken, maar als middel om senioren op een leuke manier tot beweging te stimuleren. Bewegen met elkaar, maar ook met hun kleinkinderen.

Yalp Sona
Het doorbreken van passiviteit door actief bewegen

Ouderen in zorginstellingen als verpleeg-, verzorgingshuizen en kleinschalige woonvormen bewegen structureel te weinig. Vanaf het voorjaar van 2009 heeft Yalp op projectmatige wijze geëxperimenteerd met het inzetten van speciaal ontwikkelde beweegtoestellen bij zorginstellingen. Zowel bewoners van betrokken zorginstellingen, als senioren uit de buurt bleken meer te zijn gaan bewegen. Deze resultaten zijn dermate positief geweest dat Yalp eind 2013 bij elf zorglocaties is gestart met inzet van de Sona voor senioren.

Lees meer over de Sona in de ouderenzorg...

Een Sona in de zorg? 3 redenen:
  1. De muziek uit de Sona heeft maar alle waarschijnlijkheid een positief effect bij bepaalde stoornissen en ziektebeelden; denk aan aandachtstoornissen en dementie.

  2. Bewegen onder de Sona heeft een belangrijk sociaal aspect en helpt om de passiviteit bij senioren te doorbreken. De spellen zetten senioren op een leuke manier aan tot beweging.

  3. Spelen op de Yalp Sona is een sociale bezigheid. Samenspel staat centraal! In een rolstoel, met of zonder stoornis, jong en oud.

 

Cirkel-8cb79640.jpg
"Een juiste houding geeft zoveel kracht en zekerheid. Ouderen kunnen veel meer dan ze voor mogelijk hielden."
Olga Commandeur
Referenties: deze zorginstellingen kozen voor de Sona
Ouderen Sona Hilverzorg Zonnehoeve Hilversum
Hilverzorg Zonnehoeve, Hilversum

De interactieve Sona bij Hilverzorg in Hilversum draag bij aan het welzijn van dementerende ouderen door te prikkelen met geluiden en muziek.
Speelboog Sona bij het Roessingh
Onderwijscentrum het Roessingh, Enschede

Vol enthousiasme bewegen kinderen met en zonder een beperking samen onder de geluidsboog Sona. Het meest populair zijn dansspellen, waarmee kinderen kunnen (rolstoel)dansen op muziek.
Yalp Sona bij verzorgingstehuis De Posten in Enschede
De Posten, Enschede

‘Bij de Posten is altijd wel wat te doen’, is een veel gehoorde uitspraak van de bewoners en bezoekers. De Posten is al sinds juli 2008 actief met ´Ouderen in Beweging´. De Sona die onlangs geplaatst is past helemaal bij het thema 'Ouderen in Beweging'.

Yalp Sona voor ouderen
Zorgcentrum Kroonestede, Hoeven

De Sona bij Zorgcentrum Kroonestede bevalt goed. Volgens de medewerkers is de boog prima geschikt om te gebruiken tijdens dagbestedingsactiviteiten of om te spelen samen met de kleinkinderen.

mario-39aed292.jpg
Meer weten over de Yalp Sona?
+31 (0)547 289 410