Ouderen in Beweging,
in samenwerking met Olga Commandeur

 Beweegaanleidingen (o.a. voetfiets)   Ook groeninrichting (beleeftuin)    80% van de tuinen dementiegeoriënteerd   
 Persoonlijk adviestraject    Opening door BN-er/vitaliteitscoach Olga Commandeur

Een beweegtuin stimuleert senioren om regelmatig, op ongedwongen manier en met PLEZIER te bewegen. Tegelijkertijd laten oefeningen zich direct vertalen naar het beter functioneren in het dagelijks leven en laten ouderen zelfverzekerder voelen in hun algemeen dagelijks handelen. Minstens zo belangrijk is de sociale impuls; bewegen in groepsverband heeft een sterk sociaal karakter. Bij Yalp leggen wij beleeftuinen aan met daarin beweegaanleidingen die passen bij het niveau van somatische cliënten en dementeren. In de praktijk betekent dit, dat 80% van onze tuinen inmiddels dementiegeoriënteerd is. Als partner van Yalp helpt Olga Commandeur zorginstellingen op weg met hun beweegtuin.

-> Bekijk hier alle beweegtoestellen voor ouderen

reehorst-55611eaf.jpg
De Reehorst Reeuwijk

De Reehorst in Reeuwijk biedt verzorgingshuiszorg, verpleeghuiszorg en dagbesteding. De bewegingstuin is een mooie toevoeging voor de Reehorst. 

Beweegpark-Finland.jpg
Beweegtuin, Finland

In Finland worden beweegtuinen gebruikt door de bewoners van zorginstellingen, maar ook door kinderen. Een investering 1 euro in preventieve beweging, resulteert in 10 euro kostenreductie. Aldus het National Institute for Health and Welfare in Finland.

Beweegtuin-Beneden-Leeuwen.jpg
Beweegtuin Beneden Leeuwen

Olga Commandeur verzorgt openingen en trainingen bij de beweegtuinen van Yalp, zoals hier in Beneden Leeuwen.

CuraMare-locatie-Nieuw-Rijsenburgh-2.jpg
Opening beweegtuin door Olga Commandeur

Olga Commandeur verzorgt openingen waarbij mensen samen in beweging komen. Zo kent u haar vanuit het programma Nederland in Beweging op Omroep MAX.

Indoor-beweegtuin-Zorggroep-Hof-en-Hiem.jpg
Zorggroep Hof en Hiem

De toestellen zijn robuust genoeg om invloeden in de buitenruimte te weerstaan, maar zorggroep Hof en Hiem koos voor een indoor beweegtuin.

Ouderen beweging bij Zorgcentrum Elizabeth Breda
Stichting Elisabeth Overakker, Breda

Overakker is een kleinschalig woonzorgcentrum die gespecialiseerd is in zorg voor ouderen die slechtziend of blind zijn.

Ouderen in beweging Elizabeth Breda
Stichting Elisabeth, Overakker, Breda

De beweegtuin is een aanvulling op de activiteiten en dagbesteding voor de eigen bewoners, maar is ook toegankelijk voor mensen uit de wijk IJpelaar.

Beleeftuin voor ouderen in Terborgh
Beweeg-, beleef-, en oefentuin Azora, Terborg

Losstaande beweegtoestellen langs de looproute in de tuin van verpleeg- en revalidatiecentrum Azora in Terborg.

Beweegtuin ouderen Zorgcentrum Heeg
Beweegtuin Zorggroep Tellens, Heeg

Dit complete beweegtoestel is onderdeel van de beweeg- en beleeftuin in Heeg. Het toestel bevat 15 onderdelen om gezamenlijk oefeningen te doen, dat bevordert het sociale aspect.

Beweegtuin-ontwerp.jpg
Ontwerp met losstaande elementen

Het ervaren ontwerpteam van Yalp kan u helpen met een inrichting van een buitenruimte die mensen uitnodigt om te bewegen.

Beweegtuin-ontwerp3.jpg
Ontwerp met groot combitoestel en losstaande elementen

De losstaande elementen in combinatie met een groot toestel, zorgen voor een volledig beweegaanbod waarbij alle spiergroepen aan bod komen. Achterin de beweegtuin bevindt zich een belevingspad.

Beweegtuin-ontwerp2.jpg
Ontwerp met jeu de boules baan

Het ervaren ontwerpteam van Yalp kan u helpen met invulling van extra wensen, zoals een jeu de boules baan of groeninrichting.

Het ontwerp van uw beweegtuin

In een tijd waar de vraag naar zorg groter wordt en de bezuinigingen toenemen, wordt zelfredzaamheid bij ouderen steeds belangrijker. Een belangrijk component hierin is bewegen. Een beweegtuin heeft zowel een preventieve functie om ouderen gezond te houden, als een revaliderende functie. Als zorginstelling heeft u veel invloed op het beweeggedrag van senioren.

Yalp helpt u graag bij het ontwerp van een uitnodigende beweegtuin. We denken daarin desgewenst mee in de groeninrichting of manieren om zintuigen te prikkelen met tastbeplanting, waterelementen of geluiden. Om een goed plan te maken vinden wij het belangrijk om de identiteit van de zorginstelling te leren kennen. Wat is uw visie? Hoe wilt u zich profileren? En wat zijn de mogelijkheden van de cliënten (cognitief en fysiek)?

Schets beweegtuin
Beweegtoestellen

Het hart van een beweegtuin zijn toestellen. De samengestelde en losse beweegtoestellen van Yalp bestaan uit maximaal 15 verschillende onderdelen voor talloze oefeningen die zich richten op spierkracht, balans, coördinatie en flexibiliteit. De oefeningen refereren naar situaties uit het dagelijks leven, zoals het kammen van haren of pakken van een koffiekopje. Binnen de fysieke mogelijkheden van ouderen valt veel winst te behalen.

Klik hier voor alle beschikbare beweegtoestellen...

Ontwerp beweegtuin

Video: een succesverhaal in de praktijk

Bekijk de video: oefeningen in de beweegtuin

Ouderen in beweging, een erkende beweeginterventie

In 2006 hebben wij op eigen wijze het programma 'Ouderen in Beweging' geïntroduceerd. Het TNO onderzoek, de professionele trainingen, de reeds tientallen succesvol in Nederland gerealiseerde beweegprogramma’s voor senioren dragen zichtbaar bij aan een cultuuromslag. Een cultuuromslag die nodig is om de steeds groter wordende groep ouderen structureel te laten bewegen. 

Het programma Ouderen in Beweging is erkend beweegaanbod volgens het programma Effectief Actief (regie NOC*NSF, NISB). Jaarlijks is (hier) subsidie aan te vragen via de Menukaart Sportimpuls.

 

48041.effectief-actief-senioren-ceeb33b5.jpg
Ouderen in beweging
Olga Commandeur opent uw beweegtuin

Opening en trainingen

Olga Commandeur is ex-topsportster en bekend van het dagelijkse tv-programma Nederland in Beweging. Als partner van Yalp helpt zij zorgorganisaties op weg met hun beweegtuin. Olga Commandeur verzorgt de opening van beweegtuinen en geeft een 4 uur durende train-de-trainer cursussen.
Lees meer over de opening van uw beweegplek door Olga Commandeur

Olga Commandeur op Facebook

Alvast meer weten over beweegtuinen, vanuit de ervaring van anderen? Zorgprofessionals delen tips en ervaringen om de beweegtuin succesvol te implementeren binnen hun zorginstelling. Dat alles op Facebook onder leiding van groepsbeheerder Olga Commandeur.
Discussieer mee, klik hier...

Cirkel-8cb79640.jpg
"Een juiste houding geeft zoveel kracht en zekerheid. Ouderen kunnen veel meer dan ze voor mogelijk hielden."
Olga Commandeur
Ouderen beweging
Geluidsboog Sona: samen bewegen op muziek

De Sona is een interactieve geluidsboog om te dansen en te bewegen in de buitenlucht. Met senioren, maar ook met hun kleinkinderen. Met één druk op de knop kan eenvoudig gekozen worden voor één van de tien spellen. Er is een spel waarbij gedanst wordt op ‘Mexico’ en ‘Meisjes met rode haren’, een spel dat gericht is op het trainen van het geheugen doordat een code onthouden moet worden. En een spel waarin beweegsituaties uit het dagelijks leven worden nagebootst, bijvoorbeeld vegen met een bezem, traplopen of iets oprapen van de grond. Alle spellen zijn ingesproken met de heldere, duidelijke stem van Olga Commandeur.

Dansen met dementerenden
Plezier is belangrijk om ouderen in beweging te brengen, net als muziek. De Sona voorziet in beiden. Bij mensen met dementie, zo blijkt uit onderzoek en ervaring, heeft muziek een bijzondere uitwerking.

Lees hier meer over de Yalp Sona voor ouderen.

Lia%20Rooovers-977d63ee.jpg
"We zien dat verschillende generaties samen bewegen onder de boog. Opa die een dansje doet met zijn kleinzoon. Geweldig toch?"
Lia Roovers - de Zellebergen

Locaties beweegtuinen

Contact met Yalp

Plezier in beweging staat centraal in de beweegtuinen van Yalp. Bent u op zoek naar een totaalconcept waarin naast beweging de zintuigen geprikkeld worden met geluid, muziek, geur of natuur? Of een losstaand beweegtoestel? Of wilt u een referentielocatie bezoeken? Ons sales supportteam en accountmanager health care zijn u graag van dienst.

Ellen Pullen
gisela_diepenmaat2-d7668c66.jpg
mario-39aed292.jpg
0547 289 410