Blog: Ben Admiraal:
"En de winnaar is..."

Het is donderdag 27 oktober de dag waarop ik de jury van de World Trade Center Export Award moet overtuigen in een 2 minuten durende speech. Ik klim het podium op en pak direct de losse microfoon om ervoor te zorgen dat er niets tussen mij en het publiek in zit en begin met de woorden: "Steve Jobs, nu alom gewaardeerd, maar was dat ook zo in 2000?"

 

ben_admiraal2.jpg

Zo probeerde ik gelijk verrassend te beginnen met een grote gedachte. Op de dia stond namelijk: "the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do". Wel stoer, vond ik. Na deze inleiding ging ik in op onze interactieve toestellen die we helemaal zelf ontwikkeld hebben. Ik probeerde kort aan te geven hoe bijzonder lastig dat is geweest om die producten leuk, maar ook vandalismeproof te krijgen.

Vervolgens zei ik dat we heel veel bereikt hebben in de export en ik lichte dat toe aan de hand van drie punten. Ik had namelijk van Steve Jobs geleerd, dat je maximaal drie punten mag noemen, omdat de rest meestal toch vergeten wordt. In de drie punten noemde ik het cijfermatige succes in de export, zoals we exporteren naar 26 landen en al 25% van onze omzet realiseren we in het buitenland.

Maar ik realiseerde mij dat alleen cijfers niet voldoende is. Mensen willen weten waarom je de dingen doet, zoals je ze doet. En heel kort legde ik uit dat een schommel in deze tijd gewoon niet genoeg is om buiten te spelen. En dat buiten spelen zo belangrijk is.

Na mijn pitch volgde een juryberaad en toen kwam de jury voorzitter naar voren met de envelop. En de winnaar is...Yalp! Met een vreugdesprong kwam ik op het podium. Ik nam vol blijdschap de WTC Export Award in ontvangst. De jury roemde onze innovatie, Dutch design, de brede toepasbaarheid in verschillende sectoren en de bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke problemen.

Mooie woorden, waarna ik nog in de gelegenheid werd gesteld om iets te zeggen. Ik bedankte mijn collega Harrie Kerkhof, die ons voor deze award had ingeschreven, ik bedankte Andries Lohmeijer van KITT Engineering die de elektronica voor ons heeft ontwikkeld, ik bedankte mevrouw Zhou van Pureland onze Chinese distributeur en last but not least mijn vrouw Irmgard mijn geweldige steun en toeverlaat.  

Na afloop aan de bar heb ik samen mijn collega's met ontzettend veel plezier nagenoten van deze prijs. En toen ik s' avonds laat thuis kwam ben ik nog naar de sociëteit gegaan met de award in mijn hand om dit heuglijke moment samen met mijn vrienden te vieren. Ik werd gefeliciteerd en iedereen genoot van mijn enthousiasme en ik weer van de waardering en interesse van mijn vrienden.

Nu een paar dagen na de award, sta je echter weer met beide benen op de grond. Export omzet komt niet zomaar uit de lucht vallen, daar moet hard voor gewerkt worden. We zijn bezig met een nieuwe internationale website en we gaan nog naar twee beurzen, één in Zweden en één in Beijing. Ook gaan we nog naar de UK en Turkije voor belangrijke evenementen. Dit alles met heel veel zelfvertrouwen mede dankzij die export award. Dankjewel jury voor het vertrouwen, we zullen er alles aan doen om het waar te maken, omdat we er ongelooflijk veel zin in hebben en belangrijk vinden.

 

 

Ga terug