Iedere twee weken plaatst Ben Admiraal, directeur en eigenaar van Yalp, een blog over actuele onderwerpen en zaken die hem bezig houden. Altijd met de link naar sporten en spelen. Deze week beschrijft Ben zijn ervaringen tijdens de handelsmissie in China.


'Gewoon hard werken'

Ik kijk terug op een prachtige reis naar China en dan denk ik: "Tjonge wat een belevenis, wat een voorrecht dat ik dit mee mocht maken". Direct gaan mijn gedachten ook uit naar onze koning Willem Alexander en koningin Màxima, waaraan ik onze interactieve voetbalmuur mocht demonstreren. In mijn toespraak zei ik: "a dream came true"! Daarna legde enthousiast en met geweldige trots uit hoe de Sutu werkt en waarom we deze hebben ontwikkeld.

Klik op de pijltjes naast de slider en bekijk alle foto's

Positieve energie

Dat waarom vergeten we vaak te vertellen, terwijl dat juist zo interessant is. Waarom doe je de dingen, die je doet? Waarom ben ik hier in China? Natuurlijk doe ik dit voor de business. We hebben omzet nodig om onze investeringen in R&D terug te verdienen. Maar er is ook iets anders dat mij drijft, dat is het avontuur, waar gebeurd wat, waar is de positieve energie. Die energie volg ik en dat heeft mij geleid naar China. Daar willen ze vooruit, ze zijn op zoek naar kennis, naar innovatie, daar wordt geïnvesteerd, gebouwd, gedaan! Dat vind ik fijn, want ik wil graag vooruit, doorontwikkelen en doen en die drive mis ik weleens in Nederland. We klagen veel en willen alles bij het 'oude' houden, wat in een veranderende wereld gewoon niet kan. Alles veranderd, dat is het enige dat zeker is. Is alles dan beter in China? Nee, helemaal niet!

Nieuwe kansen

Nederland is fijn, we hebben schone lucht (dat is hier wel anders!) en we hebben goede voorzieningen al beseffen we dat zelf vaak niet. Een mooi voorbeeld daarvan is ouderenzorg. In Nederland wordt dit vaak afgekraakt, maar hier op de handelsmissie zijn er een aantal ouderenzorg bedrijven die kennis, diensten en producten over ouderenzorg exporteren naar China. In heel de wereld zien ze onze ouderenzorg als de meest ontwikkelde van de wereld. Met dit internationale perspectief kijkend naar onze problemen zie ik twee dingen, namelijk ons probleem is toch iets kleiner geworden en twee nog leuker, er ontstaan nieuwe mogelijkheden. Die nieuwe mogelijkheden zijn wij aan het ontdekken onder andere in China, spannend, heel leuk, kansrijk, maar ook intensief en soms moeilijk. Ook dat wil ik met u delen. De investeringen in China zijn nog lang niet terugverdiend. Naast avontuur is het ook gewoon hard werken...

"Dus naast het avontuur is het ook gewoon hard werken.."

Ga terug