Blog: Eén ding - het geheim om nog meer te bereiken

Iedere twee weken plaatst Ben Admiraal, directeur en eigenaar van Yalp, een blog over actuele onderwerpen en zaken die hem bezighouden. Altijd met de link naar sporten en spelen. Deze blog gaat over het bezoek van de CDA Statenfractie aan Yalp. Er speelt veel in de samenleving, maar hoe kunnen politiek en het bedrijfsleven elkaar daarin versterken? The one thing is het geheim om nóg meer te bereiken.

ben_admiraal1.jpg

Eind 2015 kregen we een verrassend telefoontje van Jeroen Piksen, lid van de CDA-Statenfractie met de vraag of ze bij Yalp op werkbezoek mochten komen. Natuurlijk stemden we hier met plezier mee in. De CDA Statenfractie stelde goede vragen tijdens het bezoek. Hoe zijn jullie interactieve speelproducten beschermd tegen kopiëren (constante vernieuwing)? Hoe geven jullie inhoud aan MVO ("do good")? Worden jullie producten in Nederland geproduceerd (Ja, in Overijssel!)? Hoe belangrijk is de export voor jullie (heel belangrijk)? Hoe kunnen we jullie ondersteunen (door samenwerking)?


Door deze oprechte interesse van de CDA-delegatie, kreeg ik een heel goed gevoel over dit werkbezoek. De politiek wil samen met het bedrijfsleven vooruit. Uit nieuwsgierigheid ging ik verder kijken op de website van de CDA. Daar trof ik mooi verwoorde standpunten aan over een breed scala aan onderwerpen, die heel vergelijkbaar zijn met mooi omschreven visies in het bedrijfsleven. De vraag die dan bij mij leeft is: "Wat zien we daadwerkelijk terug van deze visies in de dagelijkse praktijk?

In het algemeen te weinig, denk ik. Zowel in de politiek als het bedrijfsleven. Dat is ook heel verklaarbaar, want er "speelt" veel in onze samenleving en maatschappelijke thema's zijn bijzonder complex geworden. Daardoor zijn visies en missies niet altijd meer ter herkennen in het dagelijkse handelen. Dat is jammer, want een besluit kan zoveel krachtiger zijn als de visie erachter helder is.

Eén ding: het geheim om nog meer te bereiken
Daarnaast denk ik dat we misschien wel teveel willen doen. We toen teveel en we kiezen te weinig, waardoor we te weinig herkennen van oorspronkelijke visie. Kiezen en één aspect HEEL goed doen is het geheim is achter opmerkelijke resultaten. Daar geloof ik steeds meer in. Gary keller heeft dit heel mooi verwoord in zijn boek "the one thing". Echt een aanrader om te lezen.

In de sport is dit vaak heel herkenbaar. Voor voormalig schaatskampioene Moniek Kleinsman was dat tijdens haar schaatscarrière ongetwijfeld een totale focus op het schaatsen. Ik ben benieuwd wat haar 'one thing' nu is als lid van de CDA Statenfractie in een complexe samenleving, waarin zoveel punten actueel zijn. Helaas ben ik het haar vergeten te vragen tijdens het werkbezoek.

Gelukkig namen we nog wel even de tijd om met elkaar te spelen op onze interactieve speeltoestellen, waarbij gelijk duidelijk werd hoe leuk en belangrijk sport en spel is en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is in deze snel veranderende wereld. Het enthousiasme na afloop en de woorden van dank van Jeroen Piksen en de duidelijke wil om ons, met name voor wat betreft onze exportplannen, verder op weg te helpen hebben ons zeer goed gedaan. En onze visie? Onze one thing? Het introduceren van "a new way to play"!

Politiek%20speeltoestel%20CDA-d1182983.jpg

Ga terug