Blog: Ben Admiraal:

"Kinderen minder buiten dan gevangen"

Driekwart van de Britse kinderen komt minder vaak buiten dan gedetineerden. De Britse krant The Guardian schrijft dat een vijfde van de kinderen in Groot-Brittannië op een gemiddelde dag zelfs helemaal niet buiten komt. In deze blog vertelt Ben hoe hij hier over denkt. 

 

 

 

 

ben_admiraal2.jpg
Britse kinderen minder vaak buiten dan gevangenen

Driekwart van de Britse kinderen komt minder vaak buiten dan gedetineerden. De Britse krant The Guardian schrijft dat een vijfde van de kinderen in Groot-Brittannië op een gemiddelde dag zelfs helemaal niet buiten komt.

Uit een onderzoek blijkt dat 74 procent van de kinderen tussen de 5 en 12 jaar dagelijks minder dan een uur buiten speelt. Britse gedetineerden mogen iedere dag een uur 'luchten'. Experts zeggen in die krant dat actief spelen belangrijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Toch zitten ze vaak binnen vanwege de angsten van hun ouders, een gebrek aan buitenruimten om in te spelen en de aantrekkingskracht van digitale technologie, aldus de Guardian.

 

Ik denk dat we dit allemaal eigenlijk wel weten, althans ik ervaar het ook elke dag. "Benjamin stop nu met FIFA16 en ga toch lekker buiten spelen!" "Jaaah pap zeur toch niet zo, we zitten net achter de computer", waarbij net vaak betekent minimaal 2 uur. En eerlijk gezegd, snap ik dat ook. Recentelijk een paar partijtjes FIFA16 meegespeeld, waarbij ik erachter kwam hoe echt dit spel is en vooral ook hoe leuk en uitdagend.
De kans dat ik Benjamin naar buiten krijg vergroot ik aanzienlijk als ik zelf ook mee naar buiten ga en eerlijk gezegd doe ik dat ook veel te weinig. Ik zit zelf ook teveel achter de computer en de i-phone. We zullen als volwassenen zelf meer initiatief moeten nemen om het gedrag van onze kinderen positief te beïnvloeden. Zelf het goede voorbeeld geven, naar buiten gaan en wandelen, fietsen en buiten spelen. In plaats van "Benjamin, ga nou eens van de computer af, Benjamin zullen we samen even gaan voetballen?"


Wat ook helpt is een aantrekkelijke ingerichte buitenruimte, die inspeelt op hedendaagseontwikkelingen, zoals crossfit, bootcamp en calesthenics of een op parkour afgestemd schoolplein dat aansluit bij de gymlessen op het freerun principe.

Een uitdagend en inspirerend schoolplein kan zoveel betekenen om het probleem van te weinig buitenspelen te verkleinen, vooral als het schoolplein een integraal onderdeel is van het beleid op de school. Een prachtig inspirerend voorbeeld hiervan is de Tian Tai Primary school (basisschool) in Taizhou in China. De architect Takaharu Tezuka, die dit heeft ontworpen ging uit van de filosofie dat we kinderen niet teveel moeten beschermen, maar juist de ruimte moeten geven om te ontdekken, te experimenteren en te "falen". Een ongelukje hoort daarbij.

 

Het ontwerp van deze school is heel bijzonder en de buitenruimte vormt één geheel met het gebouw.
Het daagt kinderen uit om te spelen, te rennen en te ontdekken. Gebleken is dat de kinderen op deze basisschool per dag gemiddeld 4.000 meter rennen zonder dat iemand ze daartoe opdracht geeft. Een prachtig voorbeeld dat aantoont dat architectuur van een gebouw met buitenruimte zo bepalend kan zijn voor het gedrag van kinderen. Laat u inspireren door dit voorbeeld en bekijk de bijzondere TED presentatie van deze architect.

 


Ben Admiraal

 

 

Takaharu Tezuka: The best kindergarten you’ve ever seen

Ga terug