Een ‘Flora-trip’ naar het witte Lapland

Vorige week is een deel van het Nederlandse ‘Flora ontwerpteam’ naar het sneeuwachtige noorden van Finland geweest voor de verdere ontwikkeling van de Lappset Flora Speeltoestellenlijn. Projectleider Dennis de Lange en Afstudeer stagiair Marco van Heerde kijken terug op een goede reis naar Lappset in Lapland.

Dennis: Het was voor ons een uitdagende reis, waarin we als Yalp nogmaals een kroon wilden zetten op de samenwerking met Lappset in het Flora project. Het project is sinds 2012 gestart en is inmiddels een succes in de markt van “Natuurlijk Spelen” wereldwijd. Bij de ontwikkeling van de Flora speellijn kijken Yalp en Lappset niet alleen naar de ‘looks’ van ‘natuurlijk spelen’, maar juist naar de inhoud en functies tijdens het spelen. Denk hierbij aan afgeleide vormen van ‘boompje klimmen’, ‘lianen zwaaien’ en ‘slootjespringen’. Het concept biedt speelwaarde vanuit een andere denkwijze dan alleen de traditionele manier van spelen. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is de toestelbeleving van de kinderen. Ze moeten het gevoel hebben of krijgen dat ze zich in een boomrijke omgeving bevinden, zonder dat dit daadwerkelijk altijd aanwezig is.

blog_finland.jpg

Nadat de ideeën, schetsen en concepten voor een nieuwe productlijn in 2013 werden gepresenteerd in Finland bij Lappset, werden de handen ineengeslagen om deze nieuwe productlijn te realiseren. Na de lancering zien we als speeltoestellenleverancier hoe goed de producten binnen het speelconcept passen en zijn we in staat speelplekken te realiseren met een eigen identiteit en unieke speelwaarde.

Flora_Marco.jpg

Marco: Vorig jaar januari ben ik begonnen bij Yalp als stagiair, ik heb destijds verschillende nieuwe concepten ontworpen voor de productlijn Flora. In samenwerking met Lappset hebben we deze concepten uitgewerkt tot nieuwe producten. Destijds ben ik al eens bij Lappset in Finland geweest om kennis te maken met de ontwerp collega’s in Finland. Afgelopen trip heb ik verschillende prototypes gezien van producten die ik destijds in samenwerking met Lappset heb mogen ontwikkelen. Echt super vet! Het ontwerptraject van concept naar eindproduct is een lange weg, maar de resultaten mogen er zeker zijn. Onder andere de hoge flora speeltorens hebben een unieke uitstraling, het was erg leuk om deze te ontdekken en om als een kind de toren in te klimmen. Tenslotte zijn we allemaal toch een beetje kind van binnen. 

"Om een schets werkelijkheid te zien worden is een unieke ervaring voor mij als afstudeerder bij Yalp, het geeft enorm veel energie om ook gedurende het komende ontwerptraject veel toffe nieuwe uitdagende producten neer te zetten" - Marco

We willen de productlijn verder uitbreiden en op een nog hoger niveau tillen met meer beweeginhoudelijke variatie en uitdaging. De relatief jonge productlijn is aan het uitgroeien tot echt een volwassen concept met een eigen karakter binnen het productportfolio van Lappset.

Zo hebben we de afgelopen periode verschillende nieuwe elementen ontwikkeld, waardoor er een uitgebreider speelaanbod is ontstaan. Een voorbeeld hiervan is het Harderwijk-project waarbij we als Yalp op het “Strandeiland” een uiteenlopend speelaanbod hebben gerealiseerd. Deze herkenbare plek laat de verschillende vormen van bewegen zien en verschillende routes in het toestel. Het toestel is een echte eyecatcher.

Daarnaast hebben voor de jongere kinderen Flora Troll Village kunnen realiseren. Een nieuwe set speelhuisjes welke aanspraak doet op fantasie- en rollenspelen bij peuters en kleuters. Troll Village neemt de kinderen mee op avontuur binnen hun eigen fantasiewereld en creativiteit. Dit is ideaal om de eerste klim- en rollenspellen te oefenen. Kinderen spelen tijdens het rollen spel de ‘echte wereld’ na. Dit is een belangrijke spelvorm in de ontwikkeling van kinderen. Dit geheel passend bij de behoeften van deze doelgroep.

In Finland heeft Yalp samen met de R&D en Marketing van Lappset een plan samengesteld hoe we de komende jaren nog meer invulling kunnen geven aan het project en hoe we de samenwerking nog beter kunnen vormgeven.

Op de vraag wat Flora in de toekomst gaat brengen, verklapt Dennis van het ontwerpteam alvast het volgende:

“We willen Flora letterlijk ‘naar een hoger niveau te brengen’. Dit biedt met name spanning en uitdaging voor de wat oudere doelgroep. We zitten nu in de fase dat de ontwikkeling van de hoge en grote torens zo goed als afgerond is. In Finland hebben we gezien dat de R&D afdeling van Lappset druk bezig is met de laatste details. Ook hebben we het prototype gezien en deze natuurlijk uitgeprobeerd. Hopelijk kunnen we met deze stap, samen met onze klanten nog meer mooie Flora speelplekken bedenken en realiseren”.

Dennis en Marco hebben nu al zin in het volgende bezoek aan Lappset in Finland, om te kijken of de nieuwe ideeën, die tijdens deze reis zijn ontstaan, echt zo tof zijn geworden zoals ze bij deze reis zijn bedacht.

Dennis3-acaf3c2f.jpg
Dennis de Lange & Marco van Heerde

Ga terug

Reacties

Laat ook een reactie achter