Dit gun je toch ieder kind?

Met Playground in One Day toverden Yalp en de Krajicek Foundation in september 2019 een bestaande Krajicek Playground in de wijk Boswinkel in Enschede in één dag om tot hypermoderne en interactieve speelplek voor jong en oud.

Ze kon er niet van slapen, zo zenuwachtig was ze. Maar Kelly Anoumou (10) kan weer lachen. Trots kijkt ze om haar heen, naar “haar” Krajicek Playground. Eerst was er alleen maar een sportveld. Nu staan er allemaal nieuwe dingen.


De Playground in One Day is niet alleen een bijzondere transformatie, maar ook een sterk staaltje samenwerking: de gemeente Enschede, de speeltuinvereniging, de naastgelegen openbare basisschool Europa en de buurtbewoners dachten mee en staken de handen uit de mouwen. Ook Kelly hielp een handje mee, samen met een paar buurtkinderen en klasgenoten: “We hebben ballonnen opgeblazen en versiering opgehangen.” En dat was nog best een klus: niet alleen de bestaande Krajicek Playground kreeg een opfrisbeurt, maar ook de pleinen eromheen en de
speeltuin ernaast.

BEKEND GEZICHT

Enthousiast wijst Kelly naar de interactieve voetbalwand waar een paar buurtgenoten al enthousiast aan het spelen zijn. “Nu is het nog leuker om hier te voetballen, omdat je verschillende spellen kunt spelen en overal punten voor krijgt. En ik kan er ook alleen spelen als er even niemand is.” Ook is ze blij met de Outdoor Classroom waarbij ze via “pratende palen” allerlei quizvragen kan beantwoorden.

Een paar uur voor de officiële opening vult de Playground zich met kinderen en buurtbewoners. Combinatiefunctionaris Mannes Verwer -een bekend gezicht in de buurt- kijkt tevreden om zich heen, groet af en toe een ouder en beantwoordt vragen van kinderen die naar hem toe komen rennen. “Ik ga hier mijn twaalfde seizoen in: de kleuters van toen, zijn nu pubers waar ik goed contact ee heb, omdat ze mij al zo lang kennen."

WERELDKAMPIOEN STILZITTEN

Verwer geeft afwisselend gymles op de basisschool Europa en verzorgt samen met Krajicek Scholarshippers de activiteiten op de Playground. Zijn doel: kinderen in hun vertrouwde omgeving in contact brengen met sporten en bewegen. En dat is nodig: Nederlandse kinderen zijn wereldkampioen stilzitten. 80% van de kinderen haalt de dagelijkse beweegnorm van 1 uur per dag niet. “Kinderen spelen steeds minder buiten en zitten steeds meer naar een scherm te staren. Daar vormen de kinderen uit deze wijk geen uitzondering in.”

Angelique Rozeboom, regiomanager bij de Krajicek Foundation, vult aan: “We kunnen deze nieuwe Krajicek Playground hier goed gebruiken. Je hoort mensen hier weleens zeggen dat alles naar het Westen gaat. Het was heel mooi om de buurtbewoners te kunnen vertellen dat er nu ook wat moois naar hun buurt kwam.”

DROOMPLAN

Verwer: “Toen Angelique mij in belde met dit idee, kon ik het bijna niet geloven. Niet normaal! Maar wat toen nog een droomplan was, is nu werkelijkheid geworden.” Het interactieve element gaat zeker wat toevoegen volgens Verwer. “Ik ben als combinatiefunctionaris altijd op zoek naar nieuwe trends en ontwikkelingen om mensen aan het bewegen te krijgen. Of het nu kinderen zijn of mensen op leeftijd.”

Ook aan die laatste groep is namelijk gedacht. De jeu de boules baan is opgeknapt en er ligt nu een beweegtuin voor ouderen. Verwer: “Deze interactieve Playground gaat iedereen een enorme boost geven. En het is goed voor het draagvlak. Dat er zoveel moeite wordt gestoken in een nieuw plein, laat zien hoe belangrijk sport en bewegen zijn.”

STUK DRUKKER

Krajicek Scholarshipper Nenny George (21) is overtuigd van de kracht van het interactieve element van de nieuwe Playground. “Het gaat hier de komende tijd een stuk drukker worden.” George ziet het interactieve element vooral als extra middel. “Soms lukt het niet om kinderen te motiveren om te blijven komen. Hiermee gaat dat 100% lukken!”

Zelf is hij ook opgegroeid in deze buurt, een paar straten verderop. “Ik heb hier als kind veel en ging ik hier een balletje trappen. Hier buiten kon ik lekker vrij zijn.” Hij ziet het ook bij kinderen die nu op de Playground komen. “Sommige hebben moeilijke thuissituaties, worden door hun ouders de straat op gestuurd om de ellende thuis niet mee te maken. Deze plek is een afleiding voor ze, maar ook een uitlaatklep. Doordat ik hun situatie herken, kan ik veel voor ze betekenen. Ze kunnen bij mij hun verhaal kwijt.”

In ruil voor de kosten van zijn studie sociaal werk die de Krajicek Foundation op zich neemt, zet George zich minimaal 100 uur per studiejaar in op Krajicek Playground Boswinkel Plaza. Nog steeds trapt George een balletje, maar hij wil kinderen ook kennis laten maken met andere sporten zoals tennis, volleybal of basketbal. “Het maakt uiteindelijk niet uit welke sport je doet, als je je maar goed voelt.”

KIPPENVEL

Erik Wassens (directeur basisschool Europa) staat te luisteren naar het officiële gedeelte van de opening en vertelt dat hij er “gewoon kippenvel” van krijgt.

“We hebben hier met zijn allen zoiets moois neergezet in zo’n korte tijd. Voor ons als school is dit plein ontzettend belangrijk. We willen kinderen steeds meer buiten lesgeven, dus dit past perfect bij onze ontwikkeling als school.” - Erik Wassens

Hij wijst om zich heen. “Moet je kijken wat we kinderen nu te bieden hebben. Dit gun je toch ieder kind?” Een buurtbewoner slaat hem lachend op de schouder. “Mooi geworden met al die elektrische dingen.” Wassen, glunderend: “Ja, prachtig hè?!”

BUITENSPEELPLEK NAAR AMERIKAANS VOORBEELD

Ben Admiraal (directeur Yalp) laat lachend de binnenkant van zijn handen zien. “Kijk, de blaren staan er op!” Hij heeft de hele dag geholpen.“Fantastisch om te zien wat je met zijn allen kunt bereiken. Vijftig mensen van ons bedrijf waren vandaag de hele dag in touw: van monteurs tot kantoorpersoneel.”

Een half jaartje geleden ontstond het idee om in één dag een interactieve buitenspeelplek te maken. “Het idee hebben we overgenomen uit Amerika. Ook daar is het doel om kinderen te stimuleren om vaker te bewegen. Wij willen als verkoper van speeltoestellen ook maatschappelijk bezig zijn en vonden in de Krajicek Foundation de ideale partner. Bovendien was Yalp al langer op zoek naar een plek in Twente -de streek waar het bedrijf gevestigd is. “Zo kunnen we onze nieuwe toestellen laten zien aan bezoekers."


"Dit was de perfecte plek; dit is een goed bezochte Playground, er zit een school in de buurt en de wijk kan het goed gebruiken. Ik ben ontzettend trots dat het daarom juist hier gebeurt.” - Ben Admiraal 

De interactieve Krajicek Playground is voor een groot gedeelte een gift van Yalp. Enschede, verschillende fondsen zoals het Roelvink Fonds en een online crowdfundingsactie.

HET IS EN BLIJFT MENSENWERK

Gerlinde van Raalte (algemeen directeur Krajicek Foundation) is onder de indruk van de samenwerking in aanloop naar de opening. “Dit was in amper een half jaar tijd anders nooit gelukt. Dat Yalp zo’n bijzondere investering heeft gedaan, geeft veel power aan de samenwerking.”

Aan de Scholarshippers, combinatiefunctionaris, de kinderen en de buurtbewoners nu de taak om er een blijvend succes van te maken. “Zoiets plaatsen is natuurlijk geweldig, maar niet genoeg. Het is en blijft mensenwerk. Om van kinderen in deze buurt wereldkampioen bewegen te maken, moeten we blijven investeren in de begeleiding van de mensen er om heen. Zij kennen de kinderen en jongeren het best, en kunnen ze motiveren om regelmatig buiten te spelen en te sporten.”

Van Raalte ziet de nieuwe Krajicek Playground als een pilot: “Onze verwachting is dat de interactieve toestellen goed aansluiten bij de belevingwereld van kinderen, hun nieuwsgierigheid triggert en meer kinderen trekt. Wij zijn heel benieuwd hoe dit in de praktijk werkt.” Ze hoopt op een “bruisende community”: “Dat het een fijne plek is war kinderen lekker kunnen ravotten en waar hun ouders en andere buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten”

MEETBARE IMPACT

Met Playground in One Day willen Yalp en de Krajicek Foundation ook andere gemeenten stimuleren om de ideale buitenspeelplek te realiseren. Het Mulier Instituut zal een impactstudie uitvoeren waarin de sociale cohesie, het gebruik door de verschillende doelgroepen en de sociale veiligheid zullen worden gemeten. Ook worden er werkbezoeken en inspiratiesessies voor andere gemeenten georganiseerd.

Tekst: Marianne Lamers

Ga terug