Gemeente Amsterdam zet in op buitenspelen, met educatief speeltoestel

AMSTERDAM - Ruimte is schaars in de grote stad. Maar buitenspelen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van kinderen én is leerzaam. Zo vindt ook de gemeente Amsterdam. Om het belangrijk van buiten spelen te onderstrepen, opende de gemeente daarom op Nationale Buitenspeeldag een bijzonder speeltoestel met educatieve, interactieve spelinhoud. Want, geeft de gemeente aan, met dit toestel krijgen we ook de iPad- generatie aan het buiten spelen. Een wipkip zal altijd een wipkip blijven, maar bij dit nieuwe, interactieve speeltoestel is het programma continu aanpasbaar en voldoet het geheel aan de eisen van deze tijd. Het speeltoestel met de naam Yalp Memo staat op het  Javaplantsoen bij de Valentijnschool en Flevoparkschool, die er tijdens pauzes en na schooltijd op kunnen spelen. Het speeltoestel zal niet alleen door basisscholen worden gebruikt. Aan het Javaplantsoen zitten namelijk ook een praktijkschool en ROC, waardoor alle onderwijslagen gebruik kunnen maken van het speeltoestel.

Ruimte is schaars in de grote stad en daardoor is het lastig ruimte maken voor speelruimte voor kinderen.  De gemeente Amsterdam heeft de ambitie om zich te profileren als stad, waarin bewegen en spelen een integraal onderdeel moeten zijn naast wonen en werken. De gemeente faciliteert dan ook graag in moderne en gezonde schoolpleinen, die aansluiten bij datgene wat kinderen willen én bijdragen aan de visie van de stad waarin spelen een integraal onderdeel is. De kracht van buiten spelen is namelijk ongekend: het bevordert de leerprestaties van kinderen én heeft een goede invloed op de fysieke en sociale ontwikkeling.

Buiten spelen is veranderd
De manier waarop kinderen spelen is behoorlijk veranderd ten opzicht van 10 jaar geleden. Zeker in de stad, geeft de gemeente Amsterdam aan. Kinderen in de bovenbouw hebben grote interesse in digitale media. De glijbaan en schommel hebben concurrentie gekregen van spellen als Minecraft, Angry Birds en Pokémon Go. Een schommel blijft immers altijd een schommel. Terwijl games veel spanning met zich meebrengen. het interactieve spelen combineert de interesse van kinderen in moderne technologie, met LED-verlichting, geluidssamples, spannende spellen met levelopbouw met actief bewegen. Buiten. En dat allemaal hufterproof.

Educatieve spelinhoud door Quest
Het educatieve speeltoestel dat nu in de gemeente Amsterdam is geplaatst, bestaat uit 7 spelpilaren op een zeshoekige speelvloer. De bediening van de spelpilaren is vergelijkbaar met de bediening van een smartphone of tablet. Door het scherm aan te raken en door over het scherm te vegen ('swipen') worden er spellen gespeeld. Met één druk op de knop kunnen kinderen kiezen uit speelse en educatieve spellen. De educatieve spelinhoud werd gemaakt door het wetenschappelijke tijdschrift Quest. Het speeltoestel is ook na schooltijd openbaar toegankelijk.
Bekijk de video:

DSC_0603-ec4022fb.jpg

JA!
Ik wil graag meer weten over dit educatieve speeltoestel

Meer te weten komen over dit educatieve speeltoestel Yalp Memo? Geef u interesse aan via het contactformulier hiernaast of bel: +31 (0) 547 289 410

 
 
Tel 8 en 1 bij elkaar op.
 

Ga terug