My Yalp

Corona crisis

Onze buitenruimte is het waard om in te investeren

We zijn met ons allen anders gaan leven dit jaar. Met voorzichtigheid, op afstand van elkaar en zelfs in isolement. Hoe tegenovergesteld van wat tot dan toe ‘gewoon’ was. Het onderwijs moest zich in allerlei bochten wringen voor onze kinderen. Het bezoeken van familie en vrienden, de persoonlijke omgang met collega’s, de gezellige terrasjes en uitjes, alles stond ineens stil.

Wanneer ik naar buiten keek, zag ik dingen veranderen. De zomer begon al vroeg dit jaar en zo zag ik mijn zoontje (12) met vriendjes in april dagenlang op stunt-steps voor ons huis spelen, tuft mijn 16 jarige dochter op haar scooter vrolijk door het buitengebied, houden de buurtkinderen waterballonnengevechten en voetballen ze nu veel op het veld bij mij in de straat. De honden in mijn buurt lopen zelfs wat te hinken omdat ze zoveel worden uitgelaten.

Ik merkte dat onze tijd tijdens het hete kwartaal anders werd besteed. Er waren even geen files, er was minder uitstoot en vooral veel minder haast. In ons kleine dorpje in Twente werd er nog meer gegroet dan anders. Ik zag de positieve waarde van onze openbare ruimte alleen maar groeien. De bossen, de fietspaden het wandelen en natuurlijk de parken, speelplekken en sportlocaties in de wijken. Niet alleen vertier werd en wordt buiten gezocht, ook de sportieve beweging.

Op het hoge niveau van onze buitenruimte ben ik dan ook met recht trots. Deze week las ik een stuk van neurowetenschapper Erik Scherder die aangaf dat er reeds lang vóór corona al een pandemie was: die van de ‘lichamelijke inactiviteit’. Deze kost jaarlijks aan 5,3 miljoen mensen wereldwijd het leven. Eigenlijk wisten we dat allemaal al wel. Niet het getal bedoel ik, maar de gevolgen van inactiviteit. Onze buitenruimte is een deel van het antwoord op inactiviteit voor alle leeftijden. Een goed ingerichte openbare ruimte nodigt uit tot samenkomst, bewegen en beleving in de buitenlucht.

Bij het inrichten van openbare ruimte kun je niet alleen denken aan speelplekken maar ook aan bootcamp/calisthenics sportplekken, skatebanen, schoolpleinen met hoge mate van uitdaging en ontwikkeling en openbare beweegplekken voor ouderen. Laten we er met elkaar voor zorgen dat dit soort plekken er meer en meer gaan komen.

Onze buitenruimte is het waard om in te investeren. Dit komt iedereen ten goede!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.








  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.