My Yalp

Yalp Academy

Hout is een ideaal materiaal vanuit het oogpunt van design

Voordat de speel- en beweegtoestellen van Lappset bij de gebruikers terechtkomen, ondergaan ze een ontwerp in meerdere fasen, waarbij altijd wordt uitgegaan van de behoeften van de eindgebruikers. De producten van Lappset worden gemaakt van geïmpregneerd hout omdat dit een hoogwaardig, milieuvriendelijk, duurzaam en aantrekkelijk materiaal is.

Bij Lappset is productontwerp een multidimensionaal proces waarbij een aantal belangrijke elementen een rol spelen. Naast het gebruiksgemak moeten ontwerpers ook denken aan veiligheid, kwaliteit en geschiktheid voor productie. De verantwoordelijke voor deze zaken bij Lappset is Design Manager Kirsi Svärd.

“Je moet design ook benaderen vanuit het oogpunt van duurzaamheid”, zegt Kirsi. “Wanneer een product wordt ontworpen, is het belangrijk om na te denken over hoe je het milieuvriendelijk kunt maken. Hoe minder nieuw materiaal een product bevat, hoe duurzamer het is om te produceren. Er wordt echter op geen enkel punt concessies gedaan aan kwaliteit en veiligheid.”

“Een andere reden waarom ik als ontwerper van hout houd, is dat het gemakkelijk is om mee te werken. Daarnaast hout ziet er prachtig uit en als levend materiaal gaat het op in de omgeving. Hoe natuurlijker hout oogt en hoe duidelijker de nerven zichtbaar zijn, hoe aangenamer het oog is. Als het niet geverfd is, blijft de temperatuur van het hout ook aangenaam voor de gebruikers,” voegt Kirsi eraan toe. “Bovendien bezit hout een uitstekende eigenschap die bij alle andere materialen ontbreekt. Zijn akoestische eigenschappen zijn ongeëvenaard. Een metalen structuur, bijvoorbeeld, zendt geluid uit, maar hout dempt het. Het geluid dat een houten product voortbrengt wanneer het wordt gebruikt, is aangenaam.”

Houtbescherming vanuit milieuoogpunt

De speeltoestellen en sporttoestellen van Lappset, alsook het park- en straatmeubilair, worden veel gebruikt en zijn voortdurend blootgesteld aan de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Daarom moeten ontwerpers zich afvragen hoe ze de producten zo lang mogelijk mee kunnen laten gaan, van generatie op generatie.

Volgens Kirsi kan een ontwerper de duurzaamheid van een product beïnvloeden door het juiste materiaal voor de juiste toepassing te kiezen, en door veel aandacht te besteden aan structurele details. Zo moeten bijvoorbeeld alle verbindingen zo worden ontworpen dat ze geen water vasthouden.

“Hout is ongeëvenaard in die zin dat het sterker is dan elk ander materiaal in verhouding tot zijn gewicht.” Lappset gebruikt hout van rond de Finse Poolcirkel om de levensduur te maximaliseren. Ons hout kent door de koude een trage groei waardoor de jaarringen kort op elkaar liggen. Het hout is daardoor al hard. Veel harder dan vergelijkbaar hout uit lagere delen van Europa. Lappset behandelt het hout op de meest milieuvriendelijke wijze in overeenstemming met het principe van duurzame ontwikkeling.

De levenscyclus van het product sterk wordt verlengd. Vanuit milieuoogpunt is het zinvoller om het hout te verduurzamen dan om producten met korte tussenpozen door nieuwe te vervangen. “Productie en transport zijn immers in meer of mindere mate belastend voor het milieu, en daarom is het ecologisch verantwoord om hout met beschermende middelen te behandelen”, zegt Kirsi.

We zetten alles in werking om ervoor te zorgen dat alle onderdelen die in Lappset-producten worden gebruikt, herbruikbaar of recyclebaar zijn.

Alle producten van Lappset zijn recyclebaar

Bij het ontwerpen van producten moeten ontwerpers ook denken aan het einde van de levenscyclus.

“We zetten alles in werking om ervoor te zorgen dat alle onderdelen die in Lappset-producten worden gebruikt, herbruikbaar of recyclebaar zijn. Een ander belangrijk aspect is ervoor te zorgen dat de materialen gemakkelijk van elkaar los te maken zijn. Als producten het einde van hun levenscyclus bereiken, moeten demontage en recycling zo dicht mogelijk bij de locatie plaatsvinden om verdere emissies door transport te voorkomen.”

Kirsi maakt van de gelegenheid gebruik om de verantwoordelijkheid van de eigenaars van speeltuinen en oefenterreinen te benadrukken. Goed onderhoud verlengt altijd de levensduur. Regelmatig onderhoud en schoonmaken bespaart geld en is zuinig voor het milieu.

Hoewel milieuoverwegingen een belangrijke rol spelen bij het ontwerpen van producten, is het net zo verantwoord om na te denken over de betekenis die de producten vertegenwoordigen voor de gebruikers.

“Bij de producten van Lappset gaat het uiteindelijk om de behoeften en het welzijn van de gebruikers. We willen mensen motiveren om aan lichaamsbeweging te doen, en dat proberen we met onze producten te doen”, aldus Kirsi.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.