My Yalp

Even terugblikken

De playground van de toekomst staat in Enschede

Ik herinner me het moment nog dat ik in Mei vorig jaar het kantoor van KaBOOM! in Washington DC binnenstapte. Als de dag van gisteren. Het eerste wat mij te binnen schoot was dat ik mij niet kon niet kon voorstellen dat een kantoor op 6500 km afstand van ons, op een ander continent, exact dezelfde kleurencombinatie heeft als wij.

KaBOOM!

Met een grote glimlach gebaarde de receptioniste me naar haar toe en ik voelde me meteen thuis toen ik de schommel achter haar zag staan. Tijdens de kantoorrondleiding was ik niet langer de zakenvrouw met een missie, maar voelde me net een student op spannende excursie. Wat deze organisatie nastreeft ligt enorm dicht bij de visie van YALP. Ik kreeg een boek, geschreven door de oprichter van KaBOOM! Darell Hammond: “KaBOOM! How One Man Built a Movement to Save Play” en sloeg de laatste bladzijde om voordat ik landde in Amsterdam.

Met een diploma in Bedrijfskunde en tien jaar ervaring in de speeltoestellen wereld, heb ik met veel plezier alle ervaringen en gewaagde dromen van KaBOOM! gelezen. Ik merkte veel gelijkenissen op waar YALP ook mee te maken heeft gehad, vooral met de ontwikkeling van onze interactieve speeltoestellen. Vandaag de dag hebben we nog steeds te maken met dezelfde obstakels van tien jaar geleden.”Zal een speeltoestel met technologie standhouden in onze markt?” bijvoorbeeld of “Zijn kinderen nog steeds geïnteresseerd nadat ze ontdekt hebben hoe ze spellen moeten spelen?”of “Wat nou als het regent?”

Maar het begint allemaal met een droom. Een gewaagde droom. Een droom die onze grondlegger, Ben Admiraal, altijd had: “Wat als we moderne technologie zouden kunnen combineren met buitenspelen?”.

“It only takes a single spark to start a fire.”

Dit gezegde staat op een muur in het kantoor van KaBOOM! En die vonk heb ik na mijn bezoek zeker wel gemerkt. Ik wilde graag deel uitmaken van deze organisatie en heb op zaterdag 27 oktober 2018 meegeholpen bij de KaBOOM! Build Day op de Burnett Elementary School in Houston. Ik kreeg enorm veel energie en motivatie van het zien van de planning, inspanning en het enthousiasme van alle vrijwilligers die de speelplaats die dag mogelijk maakten. Volgens mij heb ik dit ook bij Yalp aan een collega verteld… of twee… en misschien ook de rest van het Management Team.

 

Bij YALP is 1 vonk genoeg om een groot vuur te stichten

We wilden iets super gaafs en onmogelijks doen. Een plek creëren die zoveel meer is dan alleen maar een gave speeltuin. Samen sta je natuurlijk sterker dus spraken we in mei af met de Krajicek Foundation en werd het plan van onze gewaagde droom Playground in One Day gelanceerd.

Vier maanden later op 21 September om 7 uur in de vroege ochtend, begonnen 50 YALP-medewerkers en veel vrijwilligers te bouwen op locatie en aan het eind van de dag stond er een enorme, gloednieuwe speeltuin. Een prachtige dag. Een dag waarop onze installateurs de echte helden waren. Het was een verzameling van allemaal oranje shirts. Iedereen werkte zich in het zweet, maar allemaal naar hetzelfde doel. Onze leveranciers stonden samen met onze verkopers en onze installateurs vertelden de managers wat ze moesten doen. Er was overal iets aan de hand. Het leek, in mijn ogen, net een drukke bijenkorf. Het was geweldig!

<p><strong>Playground in one day</strong></p>
<p>Enschede</p>

Playground in one day

Enschede

Een Sutu (interactieve voetbalmuur), een Memo (educatief speeltoestel), een Toro (interactief speelveld), een groot Flora toestel, een ouderen in beweging toestel, een freerun parcours, bootcamp apparatuur en natuurlijk een lange tokkelbaan! De blikken op de gezichten van alle buurtkinderen en op die drie van mij die langskwamen en zich de ogen uitkeken in de nieuwe speeltuin.

Feestelijke opening

De nieuwe speel- en sportplek werd geopend door wethouder Jurgen van Houdt, Gerlinde van Raalte directeur van de Krajicek Foundation en Yalp oprichter Ben Admiraal. Samen we het onmogelijke op deze locatie echt mogelijk gemaakt. Het mooiste is dat de Krajicek Foundation een aantal van wat zij ‘Krajicek scholarshippers’ noemen, op deze locatie zullen steunen. In ruil voor een kleine studiebeurs zullen enkele geselecteerde jongeren uit de buurt verantwoordelijk zijn voor de organisatie van sport- en speelevenementen op de locatie. Dit zullen zij in samenwerking met een sportmanager van de gemeente die ook gym lessen verzorgt voor de naastgelegen school oppakken. Het Mulier-instituut zal een volledig onderzoek uitvoeren om de impact van deze geweldige speelplek te meten, zodat we kunnen zien wat de exacte creatie waarde zal zijn.

"Ik kan nog steeds niet geloven dat één doodgewoon YALP-team, alle partijen bij speeltuin de Boswinkel met elkaar heeft verbonden. Een speeltuin dat nog vele jaren een enorme impact zal hebben!"

Het voorwoord van KaBOOM!’s boek is geschreven door iemand die ik de afgelopen drie jaar een paar keer heb mogen ontmoeten. Stuart Brown, oprichter en voorzitter van The National Institute for Play) eindigde zijn voorwoord met de zin: “One very ordinary, non-privileged person has the power to fundamentally organize and connect us to our survival-based reliance on play and community.”

Ik vraag me af… “what wildfire will our next spark start?”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.