Calisthenics

Street workout, ook wel calisthenics

Calisthenics toestellen

Als er een vorm van lichaamsbeweging een sprong in populariteit heeft gemaakt de afgelopen jaren dan is het calisthenics wel. Met calisthenics toestellen vergroot je onder andere je spierkracht en flexibiliteit met specifieke oefeningen.

Om een deel van deze oefeningen uit te voeren zijn speciale toestellen nodig, die je uiteraard vindt bij Yalp! Verder is het een laagdrempelige manier van sporten, je kunt de calisthenics toestellen heel goed combineren met oefeningen die je zonder hulpmiddelen kunt doen.

Wat is Calisthenics?

Bij een calisthenics workout gebruik je je eigen lichaamsgewicht als weerstand. Je werkt dus niet met gewichten of weerstandsapparaten. Je doet alles met je eigen lichaamsgewicht. Bij calisthenics draait alles om zwaaien, rekken, optrekken, opdrukken, duwen, buigen en springen. Hiermee werk je aan relatieve kracht, kracht ten opzichte van je eigen gewicht. Dat maakt het anders dan wanneer je met gewichten werkt en je juist bouwt aan absolute kracht. In plaats van het aantal kilo’s kijk je daarom naar het aantal herhalingen van een oefening als graadmeter.

Het woord calisthenics is afgeleid van de oude Griekse woorden kállos en sthenos wat schoonheid en kracht betekent. In het oude Griekenland werden al oefeningen gedaan die nu nog steeds als calisthenics oefeningen worden gebruikt.

 

Calisthenics workouts

Een workout met calisthenics is niets anders dan het inzetten van je eigen lichaamsgewicht. Je hebt hierbij een grote variatie aan oefeningen die met behulp van onze calisthenics toestellen kunnen worden volbracht. Zo kun je zwaaien aan stangen en ringen, kun je je opdrukken op een calisthenics bar, je optrekken aan stangen, klimmen aan touwen, slingeren aan ringen en nog veel meer. De oefeningen op de toestellen kun je afwisselen met bijvoorbeeld squats of burpees, oefeningen die ook onder calisthenics vallen.

Calisthenics park

Calisthenics toestellen zijn er in meerdere vormen en maten. Hoe uitgebreider het toestel, hoe meer oefeningen je kunt doen en hoe meer spiergroepen je kunt trainen. Je ziet daarom vaak een combinatie van toestellen in de buitenlucht, zodat het laagdrempelig is voor mensen om te sporten. Deze calisthenics parken winnen enorm aan populariteit en dragen op hun beurt hun steentje bij aan de algehele gezondheid.

Street workout

Calisthenics wordt in de volksmond ook wel Street workout genoemd. Dit vanwege de laagdrempeligheid en de aanwezigheid van calisthenics toestellen in de openbare buitenruimte. De populariteit van street workouts komt niet alleen vanuit het feit dat het gratis is, het brengt meer voordelen met zich mee. Zo is sporten in de buitenlucht goed voor je weerstand en wordt het vaak als prettiger ervaren dan binnen sporten. Daarnaast kun je zelf je moment kiezen en zit je niet vast aan openingstijden van een sportschool.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.