Onderwijs

Nieuw schoolplein inrichten? Yalp denkt met je mee

Nieuw schoolplein inrichten. Hoe pak je dat aan?

Het schoolplein is van essentieel belang voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen brengen tenslotte een groot deel van de tijd door op school én het schoolplein. Het is de plek waar kinderen kunnen ontspannen, samen kunnen spelen, kunnen ontdekken, ontwikkelen, waar ruzies ontstaan en worden bijgelegd, waar kinderen weerbaar worden. Hiermee vormt het schoolplein een zeer belangrijke basis voor de sociale, fysieke, motorische en zeker ook de educatieve ontwikkeling van kinderen.

Werk je in het voortgezet of beroepsonderwijs?

En wil jij een gave buitenruimte inrichten, waar jongeren kunnen ontspannen, bewegen en elkaar ontmoeten?

Lees hier hoe je dat aanpakt
<p>Waarom een <strong>schoolplein</strong> laten inrichten door Yalp</p>

Waarom een schoolplein laten inrichten door Yalp

Inspiratie voor schoolpleininrichting

Motorische ontwikkeling

Kinderen die op jonge leeftijd weinig bewegen hebben een grotere kans op overgewicht en zullen zich motorisch minder goed ontwikkelen. Het gevolg hiervan is dat zij een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van chronische aandoeningen. Als je kijkt op sociaal gebied dan is de kans groot dat kinderen die niet goed mee kunnen komen tijdens spel en vaardigheid (en daardoor vaker aan de zijlijn staan) vaker buiten gesloten worden tijdens het spelen of gymmen.

Groeien en grenzen verleggen is het doel van Motorical Track. In een omgeving die uitdagend is, wordt de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van kinderen gestimuleerd. Speeltoestellen met speelwaarden in plaats van alleen speelfuncties.

Lees meer

Freerunnen met Parkour

Freerunning blijkt zeer succesvol in het onderwijs. Zowel de beweegintensiteit als de beweegvariatie op een freerunplein is ongekend hoog. Freerunning kent geen competitie, maar de uitdaging is te vinden in het verbeteren van de eigen capaciteiten. De kracht is dat ieder kind beweegt op zijn eigen niveau en zijn eigen grenzen verlegt.

“Niet de leerkracht vertelt hoe kinderen een freerunningoefening moeten uitvoeren, maar laat hen dit zelf ontdekken. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen zich razendsnel ontwikkelen als er geen norm is, maar als ze zelf hun grenzen kunnen ontdekken en verleggen. De leerkracht is verantwoordelijk om hier een uitdagende omgeving voor te scheppen.” –  Wim van Gelder

Lees meer

Freerunnen Parkour Mariaschool

Wim van Gelder over Parkour en motorische ontwikkeling

Natuurlijk spelen op het schoolplein

Een natuurlijk schoolplein biedt kinderen uitdaging en avontuur. De natuurlijke speeltoestellen uit de productlijn Flora zijn gebaseerd op organische vormen uit de natuur. De daken zijn een referentie naar boombladeren. De klimgrepen verwijzen naar boomtakken die doen denken aan de willekeur van een bos. Nerven zijn zichtbaar waardoor het natuurlijke karakter van het hout wordt behouden. De natuurlijke houtkleur blijft zijn bruine, warme kleur behouden. Krijg je al zin om buiten te gaan spelen?

Onze natuurlijke speeltoestellen hebben nauwelijks scheurvorming. Alleen de beste delen van de boom worden gebruikt in het toestel en zwak hout met noesten worden weggegooid. Zo kunnen er géén scheuren ontstaan in het hout, die in combinatie met regenwater tot rot zullen leiden of zelfs vingerbeknellingen kunnen veroorzaken.

Lees meer

Educatie & spelen

Veel scholen leveren beweegtijd in om extra leertijd te creëren terwijl bewegen juist het rendement van de leertijd versterkt. De hersenen maken door extra beweging extra cellen aan, waardoor leerstof sneller wordt opgenomen. Bevorder leerprestaties en stimuleer educatie bij kinderen op een leuke manier! Ons interactieve speeltoestel Lappset Memo staat boordevol rekensommen, een alfabetspel en 500 quizvragen. Alle quizvragen zijn bedacht door het populair-wetenschappelijke magazine Quest. De interactieve Sona heeft verschillende spellen waarin kinderen bijvoorbeeld een code moeten onthouden, dansen, rekenen of supersnel een parcours afleggen.

Lees meer

Sport & spel

Sportieve toevoegingen zoals een sportveld, panna court of het multifunctionele boardingveld Toro zorgen voor nog meer actie op het schoolplein. De Lappset Toro is een kleurrijk sportveld waarbij de traditionele doelen zijn vervangen door 4 interactieve doelen. Deze zorgen voor maximaal plezier, intensieve beweging en tactisch leren spelen.

Het bevorderen van een gezonde leefstijl krijgt op scholen steeds meer aandacht. Hierdoor is er is ook steeds meer aandacht voor sporten en bewegen. Hoe kun je de schaarse buitenruimte zo optimaal mogelijk inrichten zodat zoveel mogelijk kinderen er lekker kunnen sporten?

De sportvelden van Yalp zijn ontwikkeld volgens de huidige trends. Bij de ontwikkeling van de sportvelden wordt rekening gehouden met schaarse buitenruimte, het belang van een gezonde leefstijl, ontmoeting in de openbare ruimte. Door toevoeging van baskets of (interactieve) grote doelen zijn ook andere sporten mogelijk op het veld zoals handbal, hockey of tennis.

Lees meer

Inclusief spelen, ook op het schoolplein

Buiten spelen moet vanzelf gaan. Voor kinderen met een beperking, voor volwassenen, voor ouders, voor iedereen! Soms zijn kleine aanpassingen aan een ‘gewoon’ speeltoestel al voldoende. Plezier maken vinden we belangrijk. Als je plezier ervaart dan voel je je veilig en gewenst. Vanuit plezier verleg je grenzen en worden kansen zichtbaar.

Wij zijn trots dat we deel uitmaken van het landelijke Samenspeelakkoord en hebben de belofte gedaan om onder andere scholen te ondersteunen met kennis en ervaring om bestaande speelplekken of nieuw te realiseren plekken meer inclusief te maken.

Lees meer

Projecten

Bij Yalp worden we blij van gave projecten. Kinderen zijn soms “door het dolle heen” sinds de komst van het nieuwe speelplein.

Meer projecten

Inspiratie en tips van Yalp!

Meer inspiratie opdoen over de verschillende mogelijkheden om je nieuwe schoolplein toekomstbestendig en uitdagend te maken? Meer lezen over hoe andere scholen hun schoolplein een nieuwe impuls hebben gegeven? Download dan nu onze inspiratiebrochure voor basisscholen.

Download brochure

Hoe richt ik het schoolplein in? Download nu de vier tips van Yalp! Want je wil vast meer weten over hoe je het schoolplein aantrekkelijk kunt maken voor de verschillende groepen door bijvoorbeeld zonering toe te passen. Of hoe je hulp kunt krijgen bij de financiering van een schoolplein.

Download whitepaper

Waarom onze werkwijze scoort

Klantgerichtheid en service staan bij ons voorop. Wij gaan voor een 9+ score!

Meer over onze werkwijze

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.