Onderwijs

De Wisselaar brengt de les naar buiten

Kindcentrum De Wisselaar in Breda heeft in 2021 een spiksplinternieuw schoolgebouw en -plein gekregen. Daar wilden ze in de pauze educatie met spelen en sporten combineren. Voor dit vraagstuk hebben we een totaalplein ontworpen en gerealiseerd dat voor alle kinderen leuk is! Oud Directeur, Eric Gladdines vertelt wat het uitgangspunt was: “Bij het ontwerp waren de woorden; verwondering, uitdagend, blijvend speelplezier en spelend leren voor ons het uitgangspunt. Dat wilden we zowel in de school als op het plein zien. De bedoeling was om kinderen nieuwsgierig te maken, te verrassen en te verwonderen. En dat is gelukt!”

Rennen, ravotten en voetballen

Essentieel was dat kinderen van alle leeftijden op het plein van De Wisselaar kunnen spelen. Om het plein zo goed mogelijk in te richten, ging de school in gesprek met de kinderen. Uit de gesprekken met de kinderen bleek dat een voetbalveld een must zou zijn. Verder waren een actief klimrek, interactief spel en een verkeersplein wensen. Ook moest er een rustige speelplek komen voor jonge kinderen en oudere kinderen die behoefte hebben aan minder prikkels. Op basis van deze informatie heeft Yalp een ontwerp gemaakt waar alles in terugkomt. “We hebben zelfs op het dak van de school een groene plek gerealiseerd met een tuinbak voor iedere klas”, verteld Eric.

"Verwondering, uitdagend, blijvend speelplezier en spelend leren waren ons uitgangspunt. En dat is gelukt!”

Een sportveld, de Memo, Parkour en meer

Het plein heeft ontzettend veel mogelijkheden en voldoet helemaal aan de wensen van De Wisselaar. Je vindt er parkour, de Memo, klim- en duikeltoestellen én zelfs over de verkeersles is nagedacht. Met pleinplakkers zijn verschillende verkeerssituaties op het plein gecreëerd. Door hier samen over heen te lopen of te rijden leren de kinderen wat de borden, een zebrapad en rotonde betekenen. Op een leuke en veilige manier leren de kinderen om te manoeuvreren door het verkeer. Om de les volledig buiten af te sluiten kunnen de kinderen hun kennis testen met de verkeersquiz op de Memo. Hoe tof is dat!

Investering voor de hele wijk

Belangrijk in het ontwerp was een toegankelijk plein dat na schooltijd voor de hele wijk open is. Eric: “Helaas bleek het niet mogelijk om de hele jonge kinderen zonder hek op het grote plein te laten spelen, daarom zijn er poortjes geplaatst. Het plein is zo wel altijd te betreden. Al snel bleek de speelplaats een succes in de wijk. Ouders en buurtbewoners zagen dat er flink geïnvesteerd was. Dat waren ze niet gewend. We zagen zelfs ouders na schooltijd met tuinstoelen en koelboxen op het plein, die maakten er een gezellige avond van.”

Spelend leren op het schoolplein met de Memo

De Memo is een interactief speeltoestel waar spelen en leren samenkomen. Met meer dan 60 verschillende spellen en leermogelijkheden en dat biedt extra mogelijkheden buiten de pauzes. Maar hoe breng je de les naar buiten zonder al te veel gedoe? Met de Memo kunnen leerlingen in de buitenlucht reken- en taallessen volgen. Een unieke en interactieve leerervaring zonder traditionele lesmethoden op te offeren. Met de verschillende quizzen leren kinderen over thema’s als gezond eten, het menselijk lichaam, dieren en geschiedenis. De Memo biedt het beste van twee werelden – het stimuleren van actief leren terwijl de leerlingen toch kwaliteitsonderwijs krijgen.

Leren van een professional

Het schoolplein is een enorm succes en dat komt mede door de aandacht die we gaven aan de opening. Tijdens de opening van het schoolplein gaven Wim van Gelder en professioneel freerunner Philip van Ees een workshop bewegend leren en freerunnen. Philip liet in zijn workshops aan de kinderen én leerkrachten zien wat er allemaal mogelijk is met de Parkour opstelling. Kirsten Munnich, leerkracht groep 5: “In zijn workshop hebben we kunnen zien wat er allemaal mogelijk is en dat het niet gevaarlijk of moeilijk hoeft te zijn. Hier hebben we nog elke dag plezier van!”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.