Zorg

Beweegplekken & beleeftuinen Spelen voor iedereen

Nieuwe inclusieve speelplek of beweegtuin inrichten, hoe pak je dat aan?

Genoeg beweging heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid. In de buitenlucht zijn doet mensen goed. Een juiste beweegomgeving stimuleert om regelmatig, op een ongedwongen manier en met plezier te bewegen, dit geldt zeker voor de zorg. Als zorginstelling kun je veel invloed uitoefenen op dat beweeggedrag. Op deze pagina lees je hoe Yalp jou daarbij kan helpen.

interactief spelen draagt bij aan herstel - zorg

Even vergeten
dat je ziek bent

Inspiratie vanuit diverse invalshoeken

Inclusief spelen

Buiten spelen moet vanzelf gaan. Voor kinderen met een beperking, voor volwassenen, voor ouders, voor iedereen! Soms zijn kleine aanpassingen aan een ‘gewoon’ speeltoestel al voldoende. Plezier maken vinden we belangrijk. Als je plezier ervaart dan voel je je veilig en gewenst. Vanuit plezier verleg je grenzen en worden kansen zichtbaar.

Iedereen verdient een tijd en mogelijkheid waarin ze onbeperkt samen kunnen spelen, zelfvertrouwen op kunnen doen en vriendschappen kunnen sluiten. Bij Yalp zetten we ons in voor iedereen die dat nog niet of in mindere mate kan doen. Voor een toegankelijke speelplek zijn geen ingewikkelde aanpassingen in het ontwerp nodig die zicht richten op minder validen. Wel vraagt het een specifieke manier van denken zodat het bewegen, beleven en ontmoeten voor en van jong en oud toegankelijk is.

Wij zijn trots dat we deel uitmaken van het landelijke Samenspeelakkoord en hebben de belofte gedaan om jullie als zorginstelling te ondersteunen met kennis en ervaring om bestaande speelplekken of nieuw te realiseren plekken meer inclusief te maken. Onze motivatie is om iedereen samen te laten spelen en bewegen binnen zijn eigen niveau en mogelijkheden, zeker in de zorg sector.

Lees meer

Ouderenzorg

Veel ouderen hebben door hun leeftijd, alsmede door lichamelijke en psychische gebreken een begrenzing in hun beweegmogelijkheden. Vaak is het echter zo dat er nog veel winst te behalen is met een gepast aanbod. De kracht van beweegpleinen is de ongedwongen manier van bewegen. Tegelijkertijd laat iedere oefening zich direct vertalen naar het beter functioneren in het dagelijks leven. Bij Yalp leggen wij beleeftuinen aan met focus op de tuin, met daarin beweegaanleidingen die passen bij het niveau van somatische cliënten en dementerenden.

Regelmatig worden onze projecten geïnitieerd door zorgorganisaties (ook fysiotherapeuten) en uitgevoerd met betrokkenheid van gemeenten. Wij helpen jullie graag met een succesvolle start van de nieuwe beleef- en beweegtuin. Als partner van Yalp helpt Olga Commandeur zorgorganisaties op weg met hun beweegtuin.

Wist je dat er bij de toestellen die we plaatsen ook vele beweegkaarten beschikbaar zijn? Deze kaarten informeren gebruikers over de mogelijkheden van het toestel. Hiermee stimuleren we optimaal gebruik en resultaat.

“Een juiste houding geeft zoveel kracht en zekerheid. Ouderen kunnen veel meer dan ze voor mogelijk hielden.” – Olga Commandeur

Lees meer Download beweegkaarten

Kinderen met een zorgvraag

We zien dat de groep met speciale behoeften of beperkingen het meest wordt vergeten in het ontwerp van een speelplek. De meeste all-in speelplekken zijn vaak maar gericht op één beperking of niet interessant en uitdagend genoeg. Yalp ontwerpt speelplekken waarbij specifiek rekening wordt gehouden met zorg voor kinderen met een beperking.

Door een kleine aanpassing aan een ‘gewoon’ speeltoestel te doen kunnen ook mindervalide kinderen meespelen. Zonder dat de aanpassing aan de buitenkant opvalt. Speeltoestellen kunnen extra steun, extra grip geven of bevatten een speelroute laag bij de grond voor kinderen in een rolstoel of met een motorische beperking. Kleurmarkeringen of contrasten helpen als gidslijn voor kinderen met een visuele beperking. En rustzones in en naast de toestellen helpen kinderen met een aandachtstoornis om ervaringen te verwerken of om spanning af te zwakken na het spelen.

Revalidatie en herstel

Spelen en sporten is niet alleen fijn om even de zorgen te vergeten, maar draagt natuurlijk ook bij aan de fitheid en gezondheid. Door slimme technologie te gebruiken in speeltoestellen maak je het spelen en revalideren niet alleen leuker en uitdagender, maar zijn de resultaten ook nog eens meetbaar. Dat werkt heel motiverend bij het revalideren in een ziekenhuis en in andere zorg, maar lokt ook competitie en spanning uit bij met name kinderen.

Beweging zorgt dat senioren geen spiermassa kwijtraken tijdens een lang ziekenhuisverblijf en beweging draagt bij aan een goed dag- en nachtritme. Vaak biedt een beweegtuin een perfecte aanvulling op de trainingsapparatuur die in de binnenruimtes beschikbaar zijn. Toestellen worden dan onderdeel van therapie op de afdeling fysiotherapie / ergotherapie.

<p><strong>Iedereen</strong> kan<br />
meespelen</p>

Iedereen kan
meespelen

Inspiratie en tips van Yalp!

Meer inspiratie opdoen over beweeg- en beleeftuinen in zorgcentra? Praktijkvoorbeelden vanuit ziekenhuizen en fysiotherapeuten lezen of meer te weten komen over hoe je kunt DJ-en in een beweegtuin of dansen met dementerende ouderen? Download dan nu onze brochure Ouderen in Beweging: Beweeg- en beleeftuinen in samenwerking met Olga Commandeur.

Download brochure

Wil je meer weten over all-in spelen, bijvoorbeeld de do’s en don’ts rondom spelen voor kinderen met ontwikkelingsproblemen? Of wil je weten wat de 5 belangrijke pijlers voor een all-in speelplek zijn? Download dan nu onze whitepaper. Ook interessant als je in de zorg werkt en meer wilt weten over het doorbreken van passiviteit bij ouderen door actief te bewegen.

Download whitepaper

Waarom onze werkwijze scoort

Klantgerichtheid en service staan bij ons voorop. Wij gaan voor een 9+ score!

Meer over onze werkwijze

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.