Zorg

Fit blijven met de openbare beweegroute bij TMZ ’t Hof

Bij mooi weer lekker naar buiten om te bewegen, dat wilden ze bij TriviumMeulenbeltZorg ’t Hof in Hengelo makkelijker en leuker maken. Bewegen is goed, stimuleert de zelfredzaamheid en houdt mensen langer fit. Daarom hebben we langs het wandelpad om het gebouw van dit verzorgingstehuis een afwisselende beweegroute aangelegd. Een openbare plek die voor iedereen toegankelijk is en bewoners uitnodigt om te bewegen.

Buiten bewegen op een beweegroute is veel leuker

De bewegingsagogen van TMZ Hengelo waren altijd al enthousiast over buiten bewegen. Maar waar eerder met veel materieel gesjouwd moest worden, staan de toestellen nu al klaar en kan er op elk moment bewogen worden. Linde Melgers, bewegingsagogen en één van de initiators: “We merkten dat de mensen buiten bewegen super leuk vinden én dat het hen meer motiveert. Daar wilden we meer mee doen.” Het idee van een beweegroute geeft nog meer aanleiding voor bewegen dan één centrale plek. De beweegtoestellen zijn zorgvuldig gekozen en geplaatst op basis van de behoefte, ze zijn daardoor toegankelijk voor iedereen. Bewoners kunnen met de rolstoel, rollator of lopend de route volgen en bij elk toestel andere oefeningen doen. “Yalp heeft ons geholpen met het idee om een beweegroute te maken langs het wandelpad in plaats van een beweegtuin op één centrale plek. In het hele traject zijn we van begin tot eind goed geïnformeerd en ondersteund. Super fijn!”

Op een ongedwongen manier bewegen

De beweegroute wordt al door veel bewoners van TMZ ’t hof en het naastgelegen Borsthuis gebruikt. Linde: “Iedereen die wandelt, wandelt hier een rondje om het gebouw. Hoe makkelijk is het als daar de materialen al klaar staan. Het is een ongedwongen manier om te bewegen en dat nodigt uit.” De route is super afwisselend en uitdagend. Er staan toestellen die helpen bij de oog-vinger coördinatie, balans, kracht en roterende arm en been bewegingen. Alle oefeningen dragen bij aan de zelfredzaamheid van de bewoners. Daarnaast geeft het een sociale impuls als je het samen doet.

Voortuitgang in een paar weken

Linde: “De kracht van de beweegroute is dat het toegankelijk is voor iedereen. Een heel mooi voorbeeld is één van de bewoners die bij de opening het lint door mocht knippen. Deze slechtziende vrouw loopt bijna dagelijks in de beweegroute omdat ze het zo leuk vindt. Daarin zien we echt de vooruitgang, in het begin deden we samen vooral basis oefeningen. Ze moest de route nog leren kennen en de toestellen voelen. Nu zijn we 5 weken bezig en doet ze al oefeningen op 1 been. Ze herkent de toestellen en weet al goed wat ze kan doen. Er is nog meer uit te halen, maar dit is al fantastisch om te zien.”

“De kracht van de beweegroute is dat het toegankelijk is voor iedereen.”

Revalidatie behandelingen in de buitenlucht

Verschillende afdelingen binnen TMZ maken gebruik van de beweegtoestellen. Ook de fysio’s van de revalidatie afdeling wilden graag gebruik maken van de beweegroute. Voor behandeling is een brug-toestel een vereiste. Linde: “De behandelingen vonden tot nu toe altijd binnen plaats, want daar staat de brug die we hiervoor inzetten. Nu we ook een brug buiten hebben, kunnen we de behandelingen van binnen naar buiten brengen, tot vreugde van iedereen”.

Samen met familie naar buiten

De bewegingsagogen zorgen binnen TMZ dat mensen in beweging komen. Maar ook familie en vrijwilligers kunnen hierbij helpen. Linde: “Als families op bezoek komen werd er normaal een kop koffie gedronken op de kamer of in het restaurant. Maar met kinderen erbij is het bezoek nooit lang. Nu de beweegroute er is zien we dat ze sneller naar buiten gaan. Vooral samen met de kleinkinderen vinden de bewoners het prachtig. En zo’n bezoek duurt dan al snel wat langer, omdat kinderen zich ook goed vermaken.

Goede voorlichting helpt bij het gebruik van de toestellen. Daarom willen we workshops of inloopavonden organiseren waarin we familie en vrijwilligers uitleggen hoe je de toestellen kunt gebruiken. En we maken beweegkaarten die aan de toestellen komen te hangen. Zo informeren we mensen over wat er allemaal mogelijk is en stimuleren we optimaal gebruik en resultaat.”

Olga Commandeur verzorgt de opening

De beweegroute is op 12 mei 2023 geopend door TMZ regiomanager Marie-Louise Engbers, de initiatiefnemers en Olga Commandeur. Vele bewoners uit ’t Hof en het Borsthuis kwamen naar buiten. Tijdens de warming-up zette Olga de mensen flink in beweging en dat was prettig op de koude ochtend. Veel bewoners gingen mee om de beweegroute zelf uit te proberen. Olga gaf tips en trucks over hoe je de toestellen op verschillende manieren kunt gebruiken… ‘doe het bijvoorbeeld eens met je ogen dicht of probeer het achterstevoren’. Leuke ideeën waar iedereen inspiratie uit kan halen. “Het was een geslaagde ochtend”, Linde.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.