Openbare ruimte

Een gezonde omgeving voor écht iedereen

Sporten & spelen inrichten in de openbare ruimte, hoe pak je dat aan?

Een gezonde omgeving voor kinderen, jongeren, volwassenen en zelfs voor senioren heeft een positieve invloed op de leefbaarheid in wijken. Juist de groep die niet uit zichzelf beweegt, kan met een goede speelruimte gestimuleerd worden om toch in beweging te komen en naar buiten te gaan. Om daar te sporten en andere mensen te ontmoeten. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je je gemeente zo inrichten dat de sport- en spelinrichting gezondheid stimuleert? Wat is een inspirerende inrichting van de openbare ruimte? Op deze pagina lees je wat Yalp voor jou als gemeente kan betekenen.

Universiteit Twente Enschede

Sporten in

de openbare ruimte

Inspiratie vanuit diverse invalshoeken

Ontwerp en inrichting unieke speellandschappen

Bij Yalp linken we spelen aan het samenbrengen van generaties, bereiken van jongeren, het creëren van kansen bij kinderen met een leerachterstand, spel voor mindervaliden en de winst die ouderen kunnen behalen voor beweging. Wij helpen je graag op weg naar een gezonde stad, boordevol speelruimte die een alle leeftijden en doelgroepen uitdagen.

Unieke en moderne speeltuinen zijn stadsgezichten van de toekomst, gemaakt voor alle zintuigen. Ze combineren architecturale elementen en intrigerende structuren in een gedenkwaardige speeltuin. Met interactieve en unieke elementen kun je hier je verbeelding de vrije loop laten.

Moderne compacte speelplekken 

Tijdens hun jeugd leren kinderen wat gezond gedrag is. Als gemeente heb je een grote invloed op het beweeggedrag van kinderen, met de speelruimte die je hen biedt. Hoe kun je de schaarse buitenruimte zo optimaal mogelijk inrichten zodat zoveel mogelijk kinderen er lekker kunnen spelen?

De compacte speeltoestellen van Yalp zijn ontwikkeld in samenwerking met het motorical research institute waardoor ze veel speelwaarde bieden in een kleine ruimte. Groeien en grenzen verleggen is het doel van ‘Motorical Track‘. In een omgeving die uitdagend is wordt de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van kinderen gestimuleerd. Speeltoestellen met speelwaarden in plaats van alleen speelfuncties. De toestellen zijn uitdagend voor verschillende leeftijden en vaardigheidsniveaus, dus hiermee krijg je een speelplek voor de hele buurt!

En heb je er al eens aan gedacht om de hoogte in te gaan? De Halo Cubic is een groot functioneel toestel met een kleine voetprint. De toren kan in de breedte worden aangepast en tot drie blokken hoog gestapeld worden tot wel 8 meter. In de blokken kunnen verschillende speel elementen worden geplaatst, zoals bijvoorbeeld netten, een vogelnest stoel en een balansbal.

All-in: Inclusief spelen

Buiten spelen moet vanzelf gaan. Voor kinderen met een beperking, voor volwassenen, voor ouders, voor iedereen! Soms zijn kleine aanpassingen aan een ‘gewoon’ speeltoestel al voldoende. Plezier maken vinden we belangrijk. Als je plezier ervaart dan voel je je veilig en gewenst. Vanuit plezier verleg je grenzen en worden kansen zichtbaar. Yalp ontwerpt inclusieve speelplekken waarbij specifiek rekening wordt gehouden voor iedereen met een beperking. Dit ontwerpprincipe noemen we ‘All-in’. De insteek is altijd dat jong en oud, valide en mindervalide naar hartenlust met elkaar kunnen spelen.

Wij zijn trots dat we deel uitmaken van het landelijke Samenspeelakkoord en hebben de belofte gedaan om gemeenten te ondersteunen met kennis en ervaring om bestaande speelplekken of nieuw te realiseren plekken meer inclusief te maken.

Lees meer

Natuurlijk spelen

Kinderen zitten al zo veel binnen, daarom is het goed om buiten te spelen in een natuurlijke omgeving. Spelen in de natuur draagt bij aan de ontwikkeling op cognitief, lichamelijk en natuurlijk vlak. In de stad is er soms weinig natuur aanwezig in de leefomgeving van kinderen. En dat terwijl de natuur zoveel moois te bieden heeft om mee te spelen. Dit is allemaal aanwezig in natuurlijke speelplekken van Yalp, terwijl kinderen zich door specifieke natuurlijke toestellen tegelijkertijd motorisch ontwikkelen en nooit gaan vervelen.

Ook belangrijk om te weten: onze natuurlijke speeltoestellen hebben nauwelijks scheurvorming. Alleen de beste delen van de boom worden gebruikt in het toestel en zwak hout met noesten worden weggegooid. Zo kunnen er géén scheuren ontstaan in het hout, die in combinatie met regenwater tot rot zullen leiden of zelfs vingerbeknellingen kunnen veroorzaken.

Lees meer

Urban sports 

Urban sportplekken voor jeugd en volwassenen schieten als paddenstoelen uit de grond. Skate en freerunning in de openbare ruimte zijn immens populair, en ook pumptracks zien we meer en meer in het straatbeeld verschijnen.

Ons freerun parkour Dash is ontworpen en getest volgens EN16899 en kan veilig en gecertificeerd worden geïnstalleerd in de openbare ruimte. Ook bij onze skateparken van Rhino is kwaliteit en duurzaamheid erg belangrijk, materialen moeten tegen een stootje kunnen. Maar belangrijker is nog het fijne ‘ride comfort’ en de ‘flow’ van het skatepark voor de skaters.

Helemaal gaaf maak je je urban sportplek door er een interactief toestel als Sutu of de Fono bij te plaatsen! Dit geeft een super toffe uitstraling qua citymarketing. Zo krijg je een breed gedragen sportplek voor iedereen!

Lees meer 

Calisthenics, bootcamp & Sisu fitness

Veel gemeenten merken een sterk toenemende vraag vanuit sporters die bootcamp of calisthenics beoefenen. Sporttrainingen in de buitenlucht zijn een goede aanvulling op een ronde hardlopen of wandeling en zijn daarmee laagdrempelig toegankelijk. Yalp gelooft in sportplekken die niet specifiek voor één sportende doelgroep ontworpen zijn. Door een sportplek te ontwerpen die uitdagend genoeg is voor een ervaren calisthenics atleet maar ook toegankelijk genoeg is voor iemand die nog nooit gesport heeft krijg je een sportplek die voor de hele buurt interessant is.

Functional training (crossfit), calisthenics, bootcamp en Sisu fitness zijn volgens ons de ingrediënten die leiden tot een sportplek waar synergie ontstaat. De toestellen uit de fitnesslijnen van Yalp kunnen tegen een stootje, zijn geschikt zijn voor de openbare ruimte en onderhoudsvriendelijk.

Nieuw: de Yalp Workout Cycle 1.5 is een outdoor sportplek waarbij rekening wordt gehouden met social distancing. Zodat iedereen fit en gezond kan blijven, zelfs wanneer afstand houden een verplichting is.

Lees meer

Multifunctionele sportvelden

We zijn ons steeds meer bewust van het belang van een gezonde leefstijl en willen allemaal graag meer sporten en bewegen. Hoe kun je de schaarse buitenruimte zo optimaal mogelijk inrichten zodat zoveel mogelijk mensen er lekker kunnen sporten?

De sportvelden van Yalp zijn ontwikkeld kijkend naar huidige trends. Schaarse buitenruimte, het belang van een gezonde leefstijl, ontmoeting in de openbare ruimte en panna voetbal. Door toevoeging van baskets of (interactieve) grote doelen zijn ook andere sporten mogelijk op het veld zoals handbal, hockey of tennis.

Lees meer

Interactief spelen: een breed gedragen sport- en speelplek voor iedereen!

Écht interactief spelen is veel meer dan het simpelweg toevoegen van licht of geluid. Actie, reactie, inhoudelijke, leerzame spellen en een bijbehorende apps maken de interactieve speeltoestellen uniek en zorgen voor een toegevoegde waarde. Met interactief spelen breng je generaties samen, benader je jongeren op een positieve manier, creëer je kansen bij kinderen met leerachterstand en breng je ouderen in beweging. Door een interactief toestel bij een urban sportplek te zetten maak je een breed gedragen sportplek voor iedereen.

Je kunt je ergeren aan rondhangende jeugd. Je kunt deze doelgroep ook positief benaderen en gebruik maken van wat ze echt bezighoudt; namelijk muziek, internet en de mobiele telefoon. De Lappset DJ-tafel Fono daagt de jeugd uit om sociale contacten op te doen en hun muzikale creativiteit te delen met anderen.

Door interactief spel is veel winst te behalen op gezondheid en leefbaarheid in wijken, want juist de groep die niet uit zichzelf beweegt, wordt met een verrassende speelruimte of sportzone verleid om toch in beweging te komen. De Lappset interactieve voetbalmuur Sutu bijvoorbeeld is perfect als laagdrempelig toegankelijke wijk- of recreatievoorziening, maar ook voor professionele voetbaltrainingen op hoog niveau.

Lees meer

Waarom onze werkwijze scoort

Klantgerichtheid en service staan bij ons voorop. Wij gaan voor een 9+ score!

Meer over onze werkwijze
Yalp pannakooi - openbare ruimte

Buurtparticipatie
webinar ism Speelplan

Yalp helpt bij buurtparticipatie

Gemeenten

Als gemeente geeft je openbare ruimte meer en meer terug aan je inwoners. Hebben inwoners in jullie gemeente plannen voor een sportvoorziening voor de hangjongeren, een beweegtuin voor senioren of een toegankelijke speelplek voor mindervalide kinderen? En wil je graag dat deze initiatieven goed worden onderbouwd? Yalp brengt gemeenten en burgers bij elkaar. Wij helpen de inwoners bij het aanleveren van een kansrijk en onderbouwd burgerinitiatief, zodat je deze alleen nog maar hoeft te te beoordelen.

Inwoners

Als burger mag je middels het burgerinitiatief aangeven wat je wensen zijn om je buurt mooier te maken. Heb je plannen voor bijvoorbeeld een sportvoorziening voor hangjongeren, een beweegtuin voor senioren of een toegankelijke speelplek voor mindervalide kinderen? Gaaf! Maar hoe pak je dat aan? En wat kan Yalp hierin betekenen? Wij adviseren inwoners stap voor stap, gratis en met plezier om zo de initiatieven tot een succes te maken.

Tips bij burgerinitiatief

Product catalogus

Wil je een toestel vervangen of specifiek iets weten van een bepaald product?
Ga dan naar onze digitale sport- en speeltoestellencatalogus.

Ga naar catalogus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.