Wat zijn urban sports?
Urban sport is een verzamelnaam voor sport- en beweegactiviteiten waarbij je je vaardigheden laat zien in de bebouwde omgeving. Denk aan het springen van gebouw tot gebouw. Of het uitvoeren van trucs met een skateboard, fiets of step. Ook zijn er straatvarianten van volkssporten, zoals street football. Een urban sportplek booming.
Street workout voor iedereen
Urban sport kan voor een gemeente een middel zijn voor het behalen van beleidsdoelstellingen ten aanzien van bewegen, gezonde leefstijl en sportparticipatie. Bijvoorbeeld in het sport- en cultureel domein: het nieuwe activiteitenaanbod stimuleert een gezonde, actieve leefstijl en meedoen in de samenleving. Urban sport biedt een uitgelezen kans om een doelgroep te bereiken die niet altijd even makkelijk te bereiken is voor gemeenten. Street workout is voor iedereen.
Freerun parkour
Freerunning is een zeer populaire urban sport, die jeugd en volwassenen uitdaagt om van A naar B over objecten te bewegen. Freerunning kent geen spelregels en spreekt een grote leeftijdsgroep aan. Het gaat niet om steeds verder springen, maar om steeds meer controle krijgen over de bewegingen. Freerunnen stimuleert een gezonde leefstijl, de sociale ontwikkeling en betrokkenheid bij de buurt. Dat maakt de sport zeer geschikt voor in de openbare ruimte.
Bij Yalp hebben we diverse productlijnen om freerun parkours veilig mee in te richten. Het parkour Dash bijvoorbeeld is geheel ontworpen en getest volgens de eis voor Parkour EN16899 en kan veilig en gecertificeerd geïnstalleerd worden in de openbare ruimte. Om je urban sportplek goed te introduceren, kan freerunner Philip van Ees demonstraties en introductielessen geven.
Interactief sporten
Helemaal gaaf maak je je urban sportplek door er een interactief toestel bij te plaatsen! Dit geeft een super toffe uitstraling qua citymarketing. En je krijgt een breed gedragen sportplek voor iedereen. Écht interactief spelen is veel meer dan het simpelweg toevoegen van licht of geluid. Actie, reactie, inhoudelijke, leerzame spellen en een bijbehorende app maken de interactieve speeltoestellen van uniek en een toonbeeld van urban sport.
Door interactief spel is veel winst te behalen op gezondheid en leefbaarheid in wijken, want juist de groep die niet uit zichzelf beweegt, wordt met een verrassende speelruimte of sportzone verleid om toch in beweging te komen. De interactieve voetbalmuur Lappset Sutu bijvoorbeeld is perfect als laagdrempelig toegankelijke wijkvoorziening.<
En hoe ga je om met hangjongeren? Je kunt je ergeren aan rondhangende jeugd maar je kunt ze ook positief benaderen en gebruik maken van wat ze echt bezighoudt; namelijk muziek, internet en de mobiele telefoon. De DJ-tafel Lappset Fono daagt de jeugd uit om sociale contacten op te doen en hun muzikale creativiteit te delen met anderen.
Panna voetbal
Menig profvoetballer is buiten op straat begonnen met voetballen. Die laagdrempeligheid en vrijheid trekken veel jongeren aan in de beoefening van straatvoetbal, waarbij gemeenschapsgevoel boven competitiedrang staat. Binnen straatvoetbal heb je het steeds populairder wordende spel Panna. Pannavoetbal is een voetbalspel dat wordt gespeeld in een pannakooi. De populariteit van Panna komt met name door de snelheid en het spektakel van het spel. Panna is een nieuwe kijk op voetbal, een rage die blijft! Het gaat om techniek, je tegenstander aftroeven, zien en gezien worden. Straatvoetbal is vooral groot in steden en is daarmee een goed voorbeeld van een laagdrempelige urban sport.
Skatepark
Skaten is en blijft een populaire urban sport en hoort bij een urban sportplek. Kwaliteit en duurzaamheid van skateparken in de openbare ruimte is erg belangrijk, materialen moeten tegen een stootje kunnen. Maar vooral het ‘ride comfort’ en de ‘flow’ van het skatepark zijn belangrijk voor skaters. De skateparken van het internationaal gerenommeerde merk Rhino zijn mede ontworpen door de bekende pro-skater Manuel Thiry alias “Slick
Rhino werkt met modulaire componenten. Hierdoor zijn veel combinaties te maken en is elk skatepark uniek. Skaters hebben vaak hun eigen wensen en weten precies wat ze willen als het aankomt op urban sports en de voorzieningen. Dankzij de flexibiliteit van het systeem kan de baan ook gemakkelijk worden aangepast of uitgebreid worden.
Pumptrack
Een pumptrack is een gesloten, verhard fietsparcours met heuvels en bochten. Breed inzetbaar en geschikt voor veel doelgroepen. Skaters, stuntsteppers, fietscrossers, BMX, longboards, bijna alle urban sports op wielen kunnen op een pumptrack. De baan van Yalp is supersnel op te bouwen, omdat er geen grondwerk nodig is zoals bij asfaltbanen. De baan bestaat uit modules, is verplaatsbaar en neemt weinig ruimte in beslag.
Met pumptrack verbeter je je fietsvaardigheid maar veiligheid staat voorop: de pumptrack heeft geen scherpe randen en geen uitstekende elementen. Ook is het oppervlak bijna naadloos, waardoor kleine wielen nooit in de naden blijven haken. De pumptrack met kunststof oppervlak zorgt er voor dat je minder hard valt dan op asfalt en is vrijwel in alle weeromstandigheden te gebruiken.
"Een stad zonder urban scene is een stad zonder toekomst voor jongeren!"
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.