Vitaal sportpark

Voor hét sportpark van de toekomst

Waarom een vitaal sportpark?

Over heel Nederland zien we steeds meer sportparken die zich (deels) openbaar beschikbaar stellen. Maar wat is de reden hierachter? De voornaamste reden is dat het gebruik van de sportaccommodaties vaak bij lange na niet optimaal is. Vaak wordt de accommodatie in de avonduren volop gebruikt door sporters, maar buiten deze uren blijven de sportvelden, sportbanen en kantines gesloten. Door de sportparken openbaar te zetten en de sportaccommodaties ook in de ‘dal’ uren te gebruiken ontstaat er een win-win situatie. Een gebruiker, bijvoorbeeld een nabijgelegen zorgcentra of school, kan gebruik maken van de kantine voor externe activiteiten (ouderenbingo, onderhoud door mensen met een lage sociaaleconomische status,…). In ruil daarvoor heeft de sportvereniging bijvoorbeeld inkomsten (meer financiële middelen) of hoeft de vereniging minder te investeren in het onderhoud van het sportpark (lagere kosten).

Wij bij Yalp geloven erg in dit ideaal beeld. Door de vitale sportparken en de toevoeging van openbare sporttoestellen wordt niet alleen de fysieke ontwikkeling gefaciliteerd, maar ook de cognitieve en de sociale ontwikkeling wordt gestimuleerd tot ontwikkeling.

Hoe mooi is het dat jou sportpark zorgt voor de ontwikkeling van alle buurtbewoners en betrokkenen, ongeacht de leeftijd of beperking op het gebied van ontmoeten, samen spelen en PLEZIER maken?!

Universiteit Twente Enschede

Sporten op

een vitaal sportpark

Inspiratie vanuit diverse invalshoeken

Vitaal sportpark

Het sportpark van de toekomst! De multi inzetbare sportvereniging, waarbij er optimaal gebruik wordt gemaakt van de faciliteiten en de (openbare) ruimte rondom de sportvereniging is in opkomst. Mede door de omgevingswet, nationaal sportakkoord en aanvullende subsidies liggen er grote kansen voor sportverenigingen! Buitenom de praktische waarde heeft een vitaal sportpark ook sociale en cognitieve waarde! Maar hoe pak je de transitie naar een vitaal sportpark nu aan? Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt.

Download de whitepaper Vitaal Sportpark

Financieringsmogelijkheden

Aan de transitie naar een openbaar sportpark kost veel tijd, geld en energie. Gelukkig zijn er vele manieren om deze kosten te kunnen dekken. Mede door de (komst van ) de omgevingswet, subsidies en fondsen zijn genoeg mogelijkheden om extra financiëring te krijgen, al helemaal wanneer het vitale sportparken openbaar wordt. Naast deze steun zijn er natuurlijk ook andere manieren om extra budget te krijgen. Het zoeken van sponsoren, partners en stakeholders die bij kunnen dragen in het vitale sportpark zijn een effectief middel om extra budget te krijgen of de kosten te drukken! Yalp heeft al veel ervaring met deze manieren, kom je er niet uit of wil je advies? Wij denken vrijblijvend mee in de mogelijkheden!

Meer informatie

Sportplekken

Sportplekken zijn een goede toevoeging voor een Vitaal sportpark. Een sportplek kan ingericht worden om alle leeftijden te bedienen. Vooral Urban Sports zijn dermate populair, van jong tot oud, van de beginnende sporter tot de semi prof, urban sports zijn te doen voor iedereen!

Een sportplek kan bestaan uit (een combinatie van) diverse sportelementen. Calisthenics, bootcamp, freerunning of outdoor fitness behoren tot de mogelijkheden. Deze sportelementen zijn laagdrempelig  te gebruiken, zelfs zónder begeleiding. Dat maakt ze tot een uitstekende toevoeging op het bestaande sportaanbod.

Helemaal gaaf maak je je sportplek door er een interactief toestel als Lappset Sutu of Lappset Fono bij te plaatsen. Dit geeft een super toffe uitstraling aan je sportclub. Zo krijg je een breed gedragen sportplek voor iedereen.

Meer informatie

Speelplekken

Op een vitaal sportpark/sportvereniging heeft iedereen, met of zonder beperking, de mogelijkheid om te bewegen, ontmoeten en plezier te maken. Een speelplek is een goed middel hiervoor. Naast voordelen als motorische ontwikkeling en sociale ontwikkeling, is ook een combinatie tussen sport en spel te maken.

Iedereen is natuurlijk welkom op een vitaal sportpark. Om alle personen, met óf zonder beperking, te laten spelen, bewegen en ontmoeten zijn inclusieve speeltoestellen ontwikkelen. Deze speeltoestellen zijn zo ingericht dat iedereen ook mét elkaar kan spelen. Daarnaast is er een selectie aan interactieve toestellen om je speelplek nog gaver te maken!

Meer over inclusief spelen

Sport- en beweegroute

Een andere mogelijkheid voor je vitale sportsportvereniging of sportpark is een sport- en beweegroute. De bestaande sport- en speelplekken kunnen als basis dienen voor een gave route en zijn aan te vullen met uitdagende sportelementen.

Een route over het gehele sportpark zorgt meteen voor samenhang en betrokkenheid van buurtbewoners. Een route is herkenbaar, opvallend en creëert meteen een sportieve uitstraling voor jouw sportvereniging!

Referentie Bootcamproute Scholtenhagen

Beweegtuinen

Juist ook voor de oudere generatie is het van belang om te blijven bewegen, spelen, ontmoeten en plezier te maken. Een vitaal sportpark is daar een uitstekende plek voor. Naast dat de kantine in de daluren gebruikt kan worden voor een activiteit, als bingo of een kaartspel, is het mogelijk om ouderen in beweging toestellen te plaatsen op het sportpark. Deze toestellen zijn ontwikkelt samen met Olga Commandeur en zijn geschikt om alle oudere generaties aan het bewegen te krijgen!

Lees het blog

Krachttraining in de buitenlucht
met Sisu Fitness

Yalp helpt bij vitale sportparken

Sportverenigingen

Als sportvereniging kan je veel bieden aan je leden én aan andere personen rondom je vereniging. Heb je een sportaccommodatie die, buiten de sporturen, niet veel gebruikt wordt? En wil je hier als club iets extra’s mee doen waar zowel je eigen club áls andere personen profijt van hebben? Yalp brengt sportverenigingen, inwoners en andere stakeholders bij elkaar. Wij helpen sportverenigingen met de transitie naar een vitale sportclub of vitaal sportpark!

Inwoners

Als inwoner van een stad of dorp heb je vaak wel een sportvereniging (en dus sportaccommodatie) in de buurt. Heb je plannen of initiatieven waar je deze sportaccommodatie voor wil gebruiken? En wil je graag met de sportvereniging in gesprek? Gaaf! Maar hoe pak je dat aan? En wat kan Yalp hierin betekenen? Wij adviseren inwoners stap voor stap, gratis en met plezier om deze initiatieven tot een succes te maken.

Tips bij burgerinitiatief

Product catalogus

Wil je een toestel vervangen of specifiek iets weten van een bepaald product?
Ga dan naar onze digitale sport- en speeltoestellencatalogus.

Ga naar catalogus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.