Interview met Olga Commandeur

De kracht van een beweegtuin

Een beweegtuin heeft zowel een preventieve functie om ouderen gezond te houden, als een revaliderende functie. Natuurlijk is het ontwerp en de toestelkeuze van een beweegtuin belangrijk. Maar dan? Dan begint het pas. Als partner van Yalp helpt Olga Commandeur zorgorganisaties op weg met hun beweegtuin, met openingen, online ondersteuning en train-de-trainer cursussen. Maar wat is de kracht van de beweegtuin?

Waarom bewegen voor ouderen zo belangrijk is

Olga Commandeur: “De generatie ouderen van nu is nog opgevoed met “rusten” als je ergens last van had. Ook was er voor hen weinig mogelijkheid om aan sport en spel mee te kunnen doen. Gelukkig is het merkbaar dat onder invloed van allerlei voorlichtings- en beweegcampagnes door begint te dringen dat bewegen juist het beste medicijn is tegen heel veel kwalen, maar ook in het voorkomen van allerlei ongemakken. Mensen die van jongs af aan actief zijn gebleven, die pik je er zo uit. Die hebben nog een vitale houding en bewegen over het algemeen nog soepel. Maar juist de senioren die niet zo actief zijn boeken al heel snel vooruitgang door dagelijks te gaan bewegen. Zij krijgen weer allerlei vaardigheden terug die ze eigenlijk waren kwijtgeraakt. Denk hierbij aan kracht, coördinatie, zelfvertrouwen, controle over je eigen lichaam waardoor hun leefwereld weer wat groter wordt.

"De kwaliteit van leven gaat omhoog. Botten worden weer sterker, gewrichten smeren weer, mensen kunnen beter slapen… en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

De meerwaarde van een beweegtuin

Waarom een beweegtuin? Bewegen kan toch overal? Olga legt uit: “Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat iemand doet, als er maar dagelijks een half uurtje matig intensief bewogen wordt. Er zijn alleen weinig senioren die deze beweegnorm halen of daar zelfs maar in de buurt komen. Daarom moet beweging door zorginstellingen gestimuleerd worden, vind ik. Een beweegplein of generatietuin, beleeftuin, oefentuin of therapietuin zoals ze ook wel worden genoemd, stimuleert op ongedwongen wijze beweging. Tegelijkertijd laat iedere oefening zich direct vertalen naar het beter functioneren in het dagelijks leven”.

“Zo zijn er oefeningen die goed zijn voor de motoriek in de vingers of om iets boven het hoofd te pakken. Maar ook het sociale aspect is een heel belangrijk element van een beweegtuin. Het kletsen en bekende kopje koffie na afloop zijn bijna even belangrijk als het bewegen zelf.”

“ Door beweging krijgen ouderen vaardigheden terug die ze eigenlijk waren kwijtgeraakt. Denk aan kracht, coördinatie, zelfvertrouwen en controle over het eigen lichaam. Daardoor wordt hun leefwereld weer wat groter.”

De rol van Olga Commandeur in een beweegtuin aangelegd door Yalp

“Sinds 2012 werk ik samen met Yalp. Ik verzorg openingen en geef zorginstellingen online ondersteuning. Ook geef ik train-de-trainer cursussen. Tijdens een intensieve vier uur durende training ga ik in op het veranderende lichaam en trainbaarheid tijdens het ouder worden. Daarna passen we deze kennis toe op het toestel door samen oefeningen te bedenken. Deelnemers aan de cursus hebben diverse achtergronden: van fysiotherapeuten, artsen en ergotherapeuten tot mensen vanuit stichting welzijn, activiteitenbegeleider en combinatiefunctionarissen. Ook zijn er ouderen aanwezig. Als je creatief denkt is er zoveel mogelijk op het toestel. Een uurtje bewegen eindigt altijd met een glimlach en resultaten zijn direct zichtbaar. Een juiste houding geeft senioren zoveel zekerheid en kracht. Daardoor zijn ze tot veel meer in staat dan zijzelf, maar ook de trainers voor mogelijk hielden.”

Actief en gezond blijven is zo ontzettend belangrijk in een samenleving waar het percentage ouderen steeds groter wordt en waar steeds meer zelfstandigheid wordt gevraagd.” 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.