Beweegtuinen

Hoe krijg je ouderen in beweging met een beweegtuin?

Veel ouderen hebben door hun leeftijd, alsmede door lichamelijke en psychische gebreken een begrenzing in hun beweegmogelijkheden. 86% tot 96% van ouderen beweegt te weinig, 75% hiervan is inactief. 50% komt slechts 1 keer per week buiten, 10% zelfs nooit. Met een passend aanbod is er nog veel winst te behalen.

Download brochure Download beweegkaarten

 

Je zelfverzekerder voelen door een beweegtuin

In een tijd waar de vraag naar zorg groter wordt en de bezuinigingen toenemen, wordt zelfredzaamheid bij ouderen steeds belangrijker. Een belangrijk component hierin is bewegen. Een beweegtuin heeft zowel een preventieve functie om ouderen gezond te houden, als een revaliderende functie. Als zorginstelling heb je veel invloed op het beweeggedrag van senioren.

Beweegtuin voor ouderen

Een beweegtuin stimuleert senioren om regelmatig, op ongedwongen manier en met plezier te bewegen. Tegelijkertijd laten oefeningen zich direct vertalen naar het beter functioneren in het dagelijks leven. Het over een loophelling wandelen verbetert bijvoorbeeld de balans, versoepelt de enkelgewrichten, versterkt de beenspieren en brengt daarmee het valrisico in het dagelijks leven omlaag. Ouderen voelen zich zelfverzekerder in hun algemeen dagelijks handelen.

Ongedwongen manier van bewegen

De kracht van beweegtuinen is de ongedwongen manier van bewegen. Minstens zo belangrijk is de sociale impuls; bewegen in groepsverband heeft een sterk sociaal karakter. Bij Yalp leggen wij beleeftuinen aan met daarin beweegaanleidingen die passen bij het niveau van somatische cliënten en dementerenden. Onze tuinen nodigen uit tot beweging en prikkelen.

De speciale ‘Ouderen in beweging’ toestellen zijn samen met Olga Commandeur ontwikkelt. Olga is superblij met deze combinatietoestellen omdat ze heel veel extra beweeg- en oefenmogelijkheden voor ouderen bieden. Door de lagere opstap is meedoen voor iedereen haalbaar en is het tussen de hindernissen doorstappen makkelijker. De extra steunmogelijkheden op maat zorgen voor een nog grotere veiligheid.

Met beweegkaarten worden gebruikers geïnformeerd over de mogelijkheden van elk toestel. Op deze kaarten staat hoe het toestel gebruikt wordt, de oefeningen die bij het toestel horen, het doel van een oefening en een aantal variaties.

Download beweegkaarten

Samen bewegen met Olga Commandeur

Wie kent haar niet: Olga Commandeur. Ex-topsportster en bekend van het dagelijkse tv-programma Nederland in Beweging. Als partner van Yalp helpt Olga zorgorganisaties op weg met hun beweegtuin. Ze verzorgt de opening van beweegtuinen en geeft een 4 uur durende train-de-trainer cursussen.

Meer over onze samenwerking met Olga Commandeur

Samen bewegen op muziek

Plezier is belangrijk om ouderen in beweging te brengen, net als muziek. Bij mensen met dementie, zo blijkt uit onderzoek en ervaring, heeft muziek een bijzondere uitwerking.

De Lappset Sona is een interactieve beweegboog om te dansen en te bewegen in de buitenlucht. Met senioren, maar ook met hun kleinkinderen. Met één druk op de knop kan eenvoudig een spel gekozen worden. Van ochtendgymnastiek tot danswedstrijd, van stoelendans tot rekenrace. De Sona biedt tal van mogelijkheden om ouderen te stimuleren om in beweging te komen. Dansen op “de vogeltjesdans” of “meisjes met rode haren” of doormiddel van samenwerking een wiskundige code kraken.

Bewegen, het trainen van het geheugen of het nabootsen van beweegsituaties uit het dagelijks leven, het is allemaal mogelijk met de Sona. Alle spellen zijn ingesproken met de heldere, duidelijke stem van Olga Commandeur.

Goed om te weten:

  • Beweegtuinen stimuleren de beweging van senioren.
  • Vele passende beweegaanleidingen mogelijk (o.a. voetfiets).
  • Reeds 200 beweegtuinen in Nederland ingericht met Yalp toestellen.
  • Inclusief groeninrichting.
  • 80% van de beweegtuinen is dementie georiënteerd.
  • Erkend beweegaanbod via het programma Ouderen in Beweging.
  • Olga Commandeur verzorgt de opening van beweegtuinen en geeft een 4 uur durende train-de-trainer cursussen.
Beweegtuin Vught

Opening Beweegtuin

in Vught

"Een juiste houding geeft zoveel kracht en zekerheid. Ouderen kunnen veel meer dan ze voor mogelijk hielden."

Inspiratie Magazine

Voor meer inspiratie over beweeg- en beleeftuinen in zorgcentra. Met praktijkvoorbeelden vanuit ziekenhuizen en fysiotherapeuten.

Download brochure

Ouderen in beweging, een erkende beweeginterventie

In 2006 hebben wij op eigen wijze het programma ‘Ouderen in Beweging’ geïntroduceerd. Het TNO onderzoek, de professionele trainingen, de reeds tientallen succesvol in Nederland gerealiseerde beweegprogramma’s voor senioren dragen zichtbaar bij aan een cultuuromslag. Een cultuuromslag die nodig is om de steeds groter wordende groep ouderen structureel te laten bewegen.

Het programma Ouderen in Beweging is erkend beweegaanbod volgens het programma Effectief Actief (regie NOC*NSF, NISB).

Ik wil een beweegtuin maar hoe pak ik dat aan?

Regelmatig worden onze projecten geïnitieerd door zorgorganisaties (ook fysiotherapeuten) en uitgevoerd met betrokkenheid van gemeenten. Bereidheid van gemeenten ligt er met name als er onder toezicht van een professional wordt bewogen (=bewezen gebruik na een investering).

Yalp helpt je graag bij het ontwerp van een uitnodigende beweegtuin. We denken daarin desgewenst mee in de groeninrichting of manieren om zintuigen te prikkelen met tastbeplanting, waterelementen of geluiden. Om een goed plan te maken vinden wij het belangrijk om de identiteit van de zorginstelling te leren kennen. Wat is jullie visie? Hoe wil je je profileren? En wat zijn de mogelijkheden van de cliënten (cognitief en fysiek)?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.