Zorg

Hilverzorg Zonnehoeve, Hilversum

Samen bewegen onder de Sona

Bij HilverZorg Zonnehoeve bewegen dementerende ouderen samen onder de Sona. De Sona is een interactieve beweegboog om te dansen en te bewegen in de buitenlucht. Met senioren, maar ook met hun kleinkinderen. Geluiden en muziek prikkelen de vaak passieve ouderen (wat hoort bij het ziektebeeld dementie) tot activiteit. Teamleider Hanneke Overhage en activiteitenbegeleider Linda Eijlers vertellen over hun ervaringen met het toestel Sona.

Bewoners & bezoekers genieten

Plezier is belangrijk om ouderen in beweging te brengen, net als muziek. Bij mensen met dementie, zo blijkt uit onderzoek en ervaring, heeft muziek een bijzondere uitwerking.

Hanneke Overhage: “Bewegen draagt preventief bij aan het welbevinden van kwetsbare ouderen. De dementerende senioren die in ons verpleeghuis wonen vinden het heerlijk om buiten te bewegen op de muziek en geluiden van de Sona. Ze hebben totaal geen schroom om aan de slag te gaan, maar vinden het alleen maar heel erg leuk. Onder begeleiding van een fysiotherapeut, activiteitenbegeleider en in de toekomst ook een buurtsportcoach gaan de dementerende ouderen aan de slag. Maar ook andere bewoners en bezoekende kinderen kunnen volop van het toestel genieten.”

"De beweegtuin met daarin de Sona is voor de bewoners en familie een prachtige uitbreiding op het loopcircuit binnen. Bewoners die onder de boog doorlopen, worden uitgenodigd voor een beweegspelletje."

Spellen ingesproken door Olga Commandeur

Van ochtendgymnastiek tot danswedstrijd, van stoelendans tot rekenrace. De Yalp Sona biedt tal van mogelijkheden om ouderen te stimuleren om in beweging te komen en is rolstoeltoegankelijk. Dansen op “de vogeltjesdans” of “meisjes met rode haren” of doormiddel van samenwerking een wiskundige code kraken.

Bewegen, het trainen van het geheugen of het nabootsen van beweegsituaties uit het dagelijks leven, het is allemaal mogelijk met de Yalp Sona. Alle spellen zijn ingesproken met de heldere, duidelijke stem van Olga Commandeur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.