Zorg

Zorgorganisatie Norschoten in Barneveld

Generatietuin brengt jong en oud in beweging 

Bewegen is voor iedereen belangrijk en het liefst in de buitenlucht. Steeds meer zorgcentra zijn hier zich van bewust en realiseren daarom een beleeftuin. Zorgorganisatie Norschoten in Barneveld opende begin 2020 de Generatietuin. Een plek waar cliënten, familieleden, personeel en wijkbewoners elkaar ontmoeten.

De rolstoeltoegankelijke Generatietuin bestaat uit een sportplek met bootcamp, een speeltoestel voor kinderen en beweegtoestellen voor ouderen. Verder zijn er bankjes en een gezellig terras gerealiseerd, zodat iedereen zich welkom voelt in deze mooie Generatietuin.

"Na anderhalf jaar is de knop inmiddels om bij het zorgpersoneel, en zijn cliënten actiever in beweging dan ooit.”

Hoe het idee van een Generatietuin is ontstaan

Petra van den Brink van Zorgorganisatie Norschoten: “Twee jaar geleden hebben we een groot beweegproject gehad en hieruit kwam naar voren onze cliënten gemiddeld te weinig in beweging zijn. Dit zien we overigens ook terug in de landelijke trends. Ook werd het ons duidelijk dat er behoefte was aan meer contact met mensen uit de buurt. Met dit idee zijn we naar Yalp gegaan. De adviseur van Yalp kwam met het idee generatietuin. De samenwerking met Yalp was super!”

Om bewegen nog meer te stimuleren binnen de zorgorganisatie Norschoten zijn er extra beweegagogen aangetrokken. Ook het zorgpersoneel is bewuster bezig om meer te bewegen met de cliënten. Petra: “We zijn met ons hele team aan de slag gegaan om cliënten meer te laten bewegen. Heel simpel bijvoorbeeld door een klein stukje met ze te lopen in plaats van de rolstoel te pakken. Na anderhalf jaar is de knop inmiddels om bij het zorgpersoneel, en zijn cliënten actiever in beweging dan ooit.”

Een beweegtuin voor de hele buurt

Bijkomend voordeel en zeker niet onbelangrijk is het drempelverlagende effect ervan op de bewoners van de naastgelegen woonwijk Norschoten. Petra: “Niet alleen cliënten worden uitgedaagd om te bewegen, maar het is ook een plek waar kinderen en jongeren uit de wijk kunnen spelen en sporten. Op deze manier creëren we een levendige omgeving waarin ontmoeting en beleving centraal staan. Ook cliënten die binnen zitten hebben er profijt van. Ze kijken uit het raam en zien van alles gebeuren. Er is veel meer leven in de brouwerij, meer onderling contact en er gebeurt van alles. En dat is precies de bedoeling. Tijdens die eerste week zag je ook dat cliënten reageerden op de klimmende en knikkerende kinderen. Ontzettend leuk, maar ook heel belangrijk, want het prikkelt hun zintuigen en het brengt de generaties dichter bij elkaar.”

Barneveld - Generatietuin - Drone

Generatietuin

Zorgorganisatie Norschoten

"Met een juiste beweegomgeving stimuleren we onze cliënten om regelmatig, op een ongedwongen manier en met plezier te bewegen. Deze Generatietuin gaat daar absoluut bij helpen"

De kracht van een beweegtuin

De kracht van een beweegtuin is de ongedwongen manier van bewegen. Petra: “Elke oefening laat zich direct vertalen naar een beter functioneren in het dagelijks leven. Het over een loophelling wandelen verbetert bijvoorbeeld de balans, versoepelt de enkelgewrichten, versterkt de beenspieren en brengt daarmee het valrisico in het dagelijks leven omlaag.”

Petra en haar collega’s verwachten dat de tuin een grote positieve impact zal hebben op de cliënten en hun leefomgeving. “Iedereen weet dat bewegen een positieve invloed heeft op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. En ook in de buitenlucht zijn doet een mens goed. Met een juiste beweegomgeving stimuleren we onze cliënten om regelmatig, op een ongedwongen manier en met plezier te bewegen. Deze Generatietuin gaat daar absoluut bij helpen”.

Bron: Rabo&Co

(1/5)

(1/5)

(2/5)

(2/5)

(3/5)

(3/5)

(4/5)

(4/5)

(5/5)

(5/5)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.