Openbare ruimte

Bootcamp parcours in Haaksbergen gerealiseerd met LEADER subsidie

Sportpark Groot Scholtenhagen is een uniek concept waar meerdere sportvoorzieningen bij elkaar gevestigd zijn. Sporten, bewegen en vitaliteit staan hoog op de agenda binnen de gemeente Haaksbergen. Het initiatief van Atletiekvereniging AVH om op dit sportpark een openbaar bootcamp parcours te plaatsen past hier perfect bij. In deze case gaan we dieper in op de rol van de gemeente en over de LEADER subsidie. 

Bootcamp parcours Scholtenhagen 

Atletiekvereniging AVH wilde graag buiten haar eigen terrein meer aanbieden op het gebied van sport en kwam met dit initiatief. We spraken met Louis Koopman, Wethouder Financiën, Economie en Duurzaamheid Gemeente Haaksbergen, over LEADER subsidie en de rol van de gemeente Haaksbergen hierin. “Het mooie aan dit project is dat het vanuit onderop is gekomen. Het initiatief voor het project kwam in dit geval vanuit een lokale sportvereniging. Dit project is echt een aanwinst voor de gemeente, de vereniging, maar ook voor individuele inwoners/sporters, doordat de 4 km lange bootcamp route over het gehele buitengebied loopt. Hierdoor wordt de totale omvang van het park goed weergegeven. Daarnaast kan het hier prachtig, je hebt de ruimte en er is veel variatie. Kortom het is echt genieten hier.”

Cofinanciering mogelijk met LEADER subsidie 

Om het bootcamp parcours te realiseren is een LEADER subsidie aangevraagd, een Europese stimuleringssubsidie voor plattelandsontwikkeling. Deze subsidie is goed voor 50% van de totale investering. De LEADER subsidie zelf, dus de gesubsidieerde 50%, bestaat uit drie componenten: geld vanuit Europa (50%), provincie (25%) en de gemeente (25%). De overige 50% van de investering moet de initiatiefnemer op een andere manier uit de markt te halen. Hierbij kan gedacht worden aan diverse fondsen, subsidies, sponsoren of bijvoorbeeld crowdfunding.

“LEADER is voor de gemeente een mooie manier van cofinanciering, waardoor je met een relatief geringe inspanning en financiering grootschalige projecten kan neerzetten waar de hele gemeente profijt van heeft. We vinden het als gemeente belangrijk dat bewoners gezond zijn en dit bootcamp parcours is een uitgelezen instrument voor gemeenten om bewegen aan te moedigen”, aldus Louis Koopman.

“Het bootcamp parcours is echt een toegevoegde waarde voor het Scholtenhagen sportpark. We wilden hier als gemeente dan ook graag aan bijdragen.”

Gemeentelijke steun  

Binnen de LEADER aanvraag is de gemeente de eerste schakel, zij moeten geloven in het project en akkoord geven. Het initiatief van AVH om op Scholtenhagen een bootcamp parcours neer te zetten werd echter al snel gedragen door de gemeente. Louis Koopman (te zien op de afbeelding rechts): “Het bootcamp parcours is echt een toegevoegde waarde voor het Scholtenhagen sportpark. Daarnaast voldoet het aan alle basisvoorwaarden voor een LEADER subsidie. Het zet mensen aan tot bewegen, maakt efficiënt gebruik van ruimte, is vrij toegankelijk voor iedereen en het is gratis. We wilden hier als gemeente dan ook graag aan bijdragen.”

Financiële ondersteuning 

Projecten die met LEADER worden gesubsidieerd moeten binnen drie jaar afgerond zijn. Louis Koopman: “Voor de gemeente is het prettig dat je geen risico loopt. De gemeente is de facilitator en geeft financiële ondersteuning aan het project, maar hoe het verder georganiseerd, opgezet en ontwikkeld wordt is aan de initiatiefnemer.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.