Openbare ruimte

AVH initieert bootcamproute op park Groot Scholtenhagen

Op sportpark Groot Scholtenhagen in Haaksbergen is een prachtig bootcamproute aangelegd. Op initiatief van de leden van atletiekvereniging AVH en met behulp van LEADER subsidie, sponsoren en fondsen is de route gerealiseerd. De route loopt over het hele sportpark én is openbaar toegankelijk waardoor iedereen er vrij gebruik van kan maken!

Bootcamproute op sportpark Groot Scholtenhagen

Met de bootcamproute worden de bootcamptrainingen van AVH uitgebreid. De route bestaat uit 12 locaties met in totaal 19 toestellen verdeeld over een 4 km lange route over het hele sportpark. Marloes Klumpers, voorzitter AVH: “Met bootcamp kan je hardlopen en oefeningen met elkaar combineren, dat is niet alleen leuk voor onze trainingen maar voor iedereen op het park. We hebben sinds de nieuwe bootcamproute ook meer aanmeldingen gekregen. Het brengt nieuwe jeugd naar het sportpark, waar alle verenigingen baat bij hebben. Ook de andere verenigingen op het park zijn erg enthousiast over de bootcamproute.”

Een openbare bootcamproute is niet alleen een mooie aanwinst voor Scholtenhagen maar ook voor de gemeente Haaksbergen. De route is openbaar, vrij te gebruiken en stimuleert bewoners om te sporten. Deze ingrediënten zorgden ervoor dat dit project zeer geschikt was voor LEADER, een subsidie voor plattelandsontwikkeling dat 50% van het totaal budget dekt.

Bootcamproute Scholtenhagen

Bootcamproute op sportpark

Groot Scholtenhagen

LEADER subsidie  

In 2018 kwamen enkele leden van AVH met het initiatief om een bootcamproute te maken. Toen bekend werd dat hiervoor LEADER subsidie mogelijk was zijn de eerste stappen gezet. “Na een bezoek aan het LEADER café besloten we een voorstel te schrijven. Vanuit LEADER zijn we begeleid bij het voorstel en hebben we goed advies gekregen. Na het indienen van het voorstel is het afwachten, daar gaat veel tijd overheen. Daar moet je wel rekening mee houden”, vertelt Marloes.

LEADER projecten moeten goedgekeurd worden door de Lokale Actie Groep (LAG) in de gemeente. De gemeente Haaksbergen heeft hierin een belangrijke rol. Daarom vroegen wij Louis Koopman, Wethouder Financiën, Economie en Duurzaamheid, over LEADER subsidie en wat de rol van de gemeente Haaksbergen hierin is geweest, lees zijn referentie hier.

Gerealiseerd met sponsoren en donaties

Bij een LEADER subsidie moet 50% van het totale bedrag zelf verworven worden. “Bij het indienen van het LEADER voorstel hadden we de cofinanciering nog niet rond, dat was best spannend. In september 2020 zijn we begonnen met het zoeken van sponsoren. En in februari hadden we 31 partijen die ons steunden, waarvan 19 toestelsponsoren. Dit zijn veelal lokale bedrijven. Binnen een half jaar hadden we genoeg sponsoren, dat was veel sneller dan verwacht. Daarnaast is er ook gebruik gemaakt van verschillende fondsen zoals Menzis, Noaberfonds, Rabo stimuleringsfonds en het Sportakkoord van de gemeente.”

“Yalp heeft ons goed ondersteund in het hele proces door snel te communiceren en mee te denken. Ook was het erg fijn om te werken met een partij dat al ervaring heeft met LEADER projecten.”

Hoge opbrengst van sponsoren

Vanuit de sponsoren is er uiteindelijk meer geld opgehaald dan dat nodig was voor de LEADER subsidie. Marloes: “Met dit geld hebben we een extra looppad kunnen aanleggen, waardoor de route duidelijker en veiliger is geworden. Daarnaast hebben we instructievideo’s opgenomen, deze kun je bij de toestellen bekijken door de QR-code te scannen. En hebben we het onderhoud voor de komende 10 jaar vastgelegd, zoals het bijvullen van de houtsnipper ondergrond en keuringen die gedaan moeten worden.”

Mooier dan verwacht

Marloes: “Het gehele traject was lang en soms ook best pittig. Maar ik had het een volgende keer zeker nog een keer gedaan, omdat het veel mooier is geworden dan dat we van te voren hadden verwacht. Toen de sponsoren binnen waren is alles echt super snel neergezet. Je bent er drie jaar mee bezig en binnen drie weken staat het!”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.