Burgerinitiatief

Hoe maak ik mijn burgerinitiatief tot een succes?

Als straks de Omgevingswet van kracht wordt, zal het indienen van burgerinitiatieven een stuk eenvoudiger worden. Tot die tijd zijn initiatieven met de juiste hulp zeker niet kansloos. Yalp kan jou helpen om jouw initiatief tot een succes te maken, van het eerste plan tot de uiteindelijke realisatie.

Op weg naar een mooie speel- of sportplek in jouw buurt

Een mooie speelplek of uitdagende sportplek, kan het woonplezier in jouw wijk enorm vergroten. Buiten spelen en sporten is niet alleen erg gezond, het zorgt ook voor meer contact tussen buurtgenoten. Veel gemeenten ondersteunen initiatieven van bewoners door bijvoorbeeld subsidies.

Als burger mag je middels het burgerinitiatief aangeven wat je wensen zijn om je buurt mooier te maken. Heb je plannen voor bijvoorbeeld een sportvoorziening voor hangjongeren, een beweegtuin voor senioren of een toegankelijke speelplek voor mindervalide kinderen? Gaaf! Maar hoe pak je dat aan? Wil je aan de slag met een buurtinitiatief?

Deze tips helpen je om jouw initiatief succesvol te laten worden:

1. Maak een plan

Bedenk welk initiatief jij graag in jouw buurt wilt realiseren. Een speelplek opknappen, een sportplek, een skatebaan of freerunpark realiseren? Misschien wil je ouderen stimuleren om te bewegen?

Belangrijk is dat jij jouw plan een beetje uitwerkt, zodat je nog genoeg ruimte overhoudt om samen met jouw buurtgenoten het plan verder uit te werken.

2. Is jouw plan uitvoerbaar?

Kijk of jouw plan gemakkelijk uit te voeren is? En natuurlijk, of jouw plan niet in strijd is met andere plannen binnen jouw gemeente. Daarnaast is het belangrijk dat jouw plan weinig tijd en onderhoud kost, wanneer je met vrijwilligers werkt.

3. Wie doet er mee?

Informeer wie van jouw buurtgenoten achter jouw idee staan en vind medestanders. Samen kun je jouw plan tot een succes maken, kun je de taken verdelen รฉn kom je in contact met nog meer buurtgenoten. Natuurlijk, een persoonlijke benadering werkt het beste maar ook een Facebookpagina of groepsapp werkt prima. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk draagvlak voor jouw idee krijgt.

4. Maak de gemeente enthousiast

Als straks de Omgevingswet is ingevoerd, moet ook jouw gemeente het indienen van burgerinitiatieven eenvoudiger maken. Veel gemeenten hebben ook nu al subsidies voor buurtinitiatieven, die de woon- en/of leefomgeving van een wijk verbeteren. Informeer bij jouw gemeente wie je kunnen helpen om jouw idee te realiseren. Daarbij kun je denken aan JOGG-regisseurs, buurtsportcoaches, jongerenwerkers of zelfs de wijkagent.

5. Informeer

Zorg ervoor dat niet alleen jouw buurtgenoten, maar ook andere betrokken partijen goed op de hoogte blijven van jouw plan. En maak hen enthousiaste deelgenoten van jouw plan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld verenigingen, scholen of ondernemers in de buurt. Wanneer meer mensen jouw plan ondersteunen, zal je veel eerder resultaat behalen (en hulp krijgen).

Van burgerinitiatief naar een succesvol beweegpark

Het was de droom van de Zoetermeerse sporter Jasper Harteveld: een buitensportpark, voor iedereen gratis toegankelijk.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.








  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.