Kennisbank

Buitensport locaties zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd

We spraken personal trainer Oona Tolppanen over buitensportfaciliteiten en zij deelt tips over hoe buitensport locaties door iedereen, ongeacht je leeftijd, kan worden gebruikt.

Samen met het hele gezin

Bij het ontwerpen van openbare speel- en sportlocaties komt tegenwoordig veel meer kijken dan vroeger. Het gaat niet alleen om de kinderen, het hele gezin wil actief en samen buiten zijn. Kinderen houden ervan volwassenen te imiteren. Ik zie vaak dat kinderen iets wat ze hun ouders hebben zien doen als oefening, direct toepassen op hun eigen spel. In feite is dit een perfecte manier om die nuttige bewegingen in het spel te brengen. Zodat die de lichamelijke ontwikkeling van kinderen echt ondersteunen. Spelen en allround lichaamsbeweging verbeteren de behendigheid, controle en balans bij kinderen, en dat zijn de beste bouwstenen zijn voor elke vorm van sport in de toekomst. Het is ook belangrijk dat kinderen kunnen laten zien wat ze kunnen. En misschien zelfs hun ouders leren hoe ze op de klimrekken moeten klimmen. Samen tijd doorbrengen is goed voor het hele gezin, en waar kun je dat beter doen dan lekker buiten?

Win-win situatie

Door het toevoegen van toestellen voor volwassenen aan een speelplaats krijg je een win-win situatie voor alle gebruikers, vooral voor gezinnen. Volwassenen kunnen dan bijvoorbeeld zelf circuittraining doen terwijl ze ondertussen een oogje in het zeil houden bij hun spelende kinderen. De kinderen kunnen zelfs meedoen met hun ouders. Wist je dat een van de meest genoemde redenen waarom mensen niet genoeg bewegen tijdgebrek is? Dus het combineren van je eigen training terwijl je met je kinderen op stap gaat is een geniale oplossing. In plaats van op de bank te zitten en te wachten terwijl je kinderen zich vermaken.

Ontwerp het zo, dat iedereen mee kan doen

Bij het ontwerpen van een buitenruimte voor alle leeftijdsgroepen zul je rekening moeten houden met de verschillende vaardigheden van mensen. De meeste toestellen kunnen door iedereen worden gebruikt, ongeacht het fitnessniveau. Sommige mensen gebruiken bars om aan te hangen en hun mobiliteit te verbeteren, terwijl anderen deze als een uitnodiging zien om creatieve street workout bewegingen uit te proberen! Zorg dat de toestellen niet beperkt zijn tot slechts één type beweging; ze moeten juist multifunctioneel en zo universeel mogelijk toepasbaar zijn.

Informatieborden

Ik adviseer altijd om duidelijk geïllustreerde informatieborden te plaatsen. Met daarop instructies voor veilig gebruik van de toestellen en tips over hoe een trainingsprogramma voor elk fitness- en behendigheidsniveau kan worden samengesteld. Een van de redenen waarom toestellen vaak ongebruikt blijven staan, is dat mensen niet weten hoe ze deze correct moeten gebruiken. Indien je duidelijke instructies geeft, die iedereen kan volgen, zullen meer mensen de toestellen gebruiken.
De meeste toestellen kunnen worden gebruikt ongeacht het fitnessniveau van de gebruiker. Voor sommigen zijn bars alleen bedoeld om aan te hangen en de mobiliteit te verbeteren, terwijl ze voor anderen een uitnodiging zijn om creatieve street workout bewegingen uit te proberen.

Diversiteit

De beste locaties om buiten te sporten hebben toestellen om de diverse lichaamsdelen en alle aspecten van fitness te trainen. De toestellen moeten zo ontworpen zijn dat ze gericht zijn op spierkracht, mobiliteit, uithoudingsvermogen, evenwicht en coördinatie. Dit om je workout zo optimaal mogelijk te maken. Favoriet bij kinderen zijn verschillende frames om te klimmen en te hangen, terwijl volwassenen juist sporttoestellen willen die gericht zijn op het behoud van een goede balans, lenigheid en mobiliteit. Voor senioren zijn evenwicht en beweeglijkheid van groot belang, evenals het behoud en de verbetering van spierkracht. Door bij het ontwerpen van een buitensportlocatie rekening te houden met de hele levenscyclus van de mens, ontstaat een enorm waardevolle plek waar mensen van alle generaties in hun vrije tijd kunnen zorgen voor hun lichamelijke gezondheid en conditie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.