Outdoor speelplekken

Hoe zorg ik als gemeente voor meer speelplekken buiten?

Een fijne speelruimte biedt kinderen de mogelijkheid om in de openbare ruimte met elkaar te spelen en zich te ontwikkelen. Door een speelplek goed in te richten breng je generaties samen, bereik je jongeren en is er speelruimte voor mindervaliden. Juist de groep die niet zo snel uit zichzelf beweegt, stimuleer je met een gave speelruimte om tóch in beweging te komen en wel naar buiten te gaan.

Speelplek buiten voor de hele buurt

Een speelplek in de buurt is belangrijk om buitenspelen te stimuleren. Kinderen zitten al zo veel binnen, daarom is het goed om buiten te spelen in een goed ingerichte en uitdagende speeltuin. Maar waarom is spelen zo belangrijk? Spelen voedt de creativiteit en versterkt het concentratievermogen. Ook ontwikkelen kinderen betere sociale vaardigheden en motorische functies tijdens het spelen. Een goede speelplek in de buurt stimuleert kinderen om buiten te spelen en actief buiten te zijn. Dat is toch wat elke gemeente wil?

Interactief spelen in de gemeente

Interactieve speeltoestellen geven een extra dimensie aan spelen. Het brengt nog meer uitdaging, afwisseling en vernieuwing in spellen. Met interactief spel is nog veel winst te behalen op de gezondheid en leefbaarheid in wijken. En dit is een groot voordeel. Waarom? De inwoners krijgen meer lichaamsbeweging, hebben sociale interactie en het is gezond om buiten te zijn! Ook is het mogelijk om de spelniveaus dynamisch aan te passen aan de speler. De interactieve voetbalmuur Lappset Sutu is bijvoorbeeld perfect als laagdrempelig toegankelijke wijkvoorziening voor verschillende doelgroepen. Ook kun je de DJ-tafel Lappset Fono gebruiken om de rondhangende jeugd in de wijk positief te benaderen en ze uit te dagen met onderwerpen die hen bezighoudt zoals muziek, internet en de mobiele telefoon.

En wist je dat interactieve toestellen toegankelijk zijn voor iedereen? We ontwerpen inclusieve speeltoestellen en speelplekken waarbij we rekening houden met iedereen: jong, oud, valide, mindervalide. Iedereen moet naar hartelust kunnen spelen!

Lees verder over interactief spelen

Goed om te weten:

  • Een gave speelplek stimuleert mensen, jong en oud, om in beweging te komen.
  • Er is met interactief spel veel winst te behalen op gezondheid en leefbaarheid in wijken.
  • De interactieve speeltoestellen van Lappset zijn toegankelijk voor iedereen.
  • Het is mogelijk om een tijdelijke speelplek in te richten.

Finno speeltoestellen in de openbare ruimte

Een productlijn die heel goed past binnen de openbare ruimte is Finno. De speeltoestellen van Finno nodigen kinderen uit om te spelen. Hoe komt dat? Door het veelzijdige assortiment dat we combineren met frisse kleuren! Je hebt namelijk keuze uit vijf kleurenthema’s én je kunt zelf je eigen toestel samenstellen. De Finno toestellen zijn makkelijk te combineren met andere producten zoals fitness- en beweegtoestellen. En je maakt een speelplek echt uitdagend met een toren die je kan beklimmen om de omgeving te bekijken. De Finno Skyline City en Finno Skyline Town kun je beklimmen om de hele omgeving te bekijken, veilig van achter de metalen gaaswanden. De spannende touwnetvloer, doorzichtige wandpanelen, de buisglijbaan een nog veel meer elementen in deze bezienswaardigheden zorgen voor een langdurige herinnering voor iedereen. Ook zijn de Finno speeltoestellen duurzaam, makkelijk te installeren en te onderhouden.

Natuurlijk spelen

Natuurlijk spelen en duurzame speeltuinen worden steeds populairder, ook voor de openbare ruimte. En dat is niet voor niets! In een natuurlijke omgeving worden kinderen gestimuleerd om te gaan experimenteren en ontdekken. Het biedt uitdaging en avontuur! Onze natuurlijke speeltoestellen sluiten hier naadloos op aan met bijvoorbeeld onze natuurlijke speeltoestellen van Flora. Kijk je naar een Flora speeltoestel? Dan zie je daken in de vorm van bladeren en frames in de vorm van twijgen en takken. Het hout dat gebruikt wordt komt uit de Finse bossen! Het voordeel hiervan? In het hout zelf ontstaan geen scheuren waar het hout door regen kan gaan rotten.

Ook onze speeltoestellen van Clover passen door hun neutrale uitstraling perfect in een natuurlijke omgeving. De Clover speeltoestellen passen in krappe budgetten, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Een groot voordeel van deze toestellen? Ze bieden veel speelwaarde! De speeltoestellen bevatten de meest basale en traditionele speelfuncties als klimmen, hangen, balanceren, schommelen en glijden. Het onderhoud is eenvoudig en beschadigde onderdelen kunnen afzonderlijk worden vervangen.

De speeltoestellen waarop kinderen glijden, klimmen en schommelen zorgen ervoor dat een speelplek de motorische ontwikkeling stimuleert. En misschien wel het belangrijkste: een uitdagende speelplek zorgt ervoor dat kinderen zich minder snel vervelen en veel meer buiten gaan spelen.

Lees meer over natuurlijk spelen

Een inclusieve speelplek in de wijk

Iedereen is gelijk en moet gelijke mogelijkheden hebben om samen te spelen en te bewegen. Een speelplek is onderdeel van de openbare ruimte en is specifiek ingericht om bewoners, vooral kinderen, te verleiden om elkaar te ontmoeten, te bewegen en te spelen. We ontwerpen inclusieve speelplekken waarbij we rekening houden met iedereen. Hier zijn geen ingewikkelde aanpassingen in het ontwerp voor nodig, maar het vraagt wel om een specifieke manier van denken zodat het bewegen, beleven en ontmoeten voor iedereen toegankelijk is. We voegen inclusiviteit aan de speelplek buiten toe, want buitenspelen moet vanzelf gaan. Voor kinderen met een beperking, voor volwassenen, ouders, voor iedereen. Daar gaan we voor!

Tijdelijke plek invullen voor spelen

Ben je op zoek naar een tijdelijke invulling voor bijvoorbeeld een braakliggend terrein, wil je een tijdelijke speelplek in een nieuwbouwwijk of heb je een locatie die één keer per jaar beschikbaar moet zijn voor een evenement en de rest van het jaar gebruikt wordt als speelplek? Benut deze ruimtes in de gemeente optimaal met een verplaatsbare of tijdelijke speelplek. We helpen je hiermee! We realiseren een plek waar je niet voor lange tijd aan vast zit. Zo ben je als gemeente flexibel in zowel locatie als financiering.

Tijdelijke of verplaatsbare speelplekken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.