My Yalp

Hoe stimuleert natuurlijk spelen de ontwikkeling van kinderen?

Natuurlijk spelen

Hoe stimuleert natuurlijk spelen de ontwikkeling van kinderen?

Kinderen zitten al zo veel binnen, daarom is het goed om buiten te spelen in een natuurlijke omgeving. Natuurlijk spelen draagt bij aan de ontwikkeling op cognitief, lichamelijk en natuurlijk vlak. Vaak is er weinig natuur aanwezig in de leefomgeving van kinderen. Hoog tijd om meer buiten te gaan spelen in een natuurlijke omgeving.

Natuurlijk spelen: laarzen aan en spelen maar

In de leefomgeving van kinderen is er soms weinig natuur aanwezig. En dat terwijl de natuur zoveel moois te bieden heeft om mee te spelen: denk aan takjes, grote keien, liggende boomstammen, zand en beplanting.

Een natuurlijke speeltuin biedt kinderen de kans om op ontdekkingsreis te gaan op elementen zoals zwerfkeien, zandondergronden, wilgentunnels, struiken, bloemen, water of boomstammen. Al deze natuurlijke elementen zorgen voor vrij spel en ontdekken van de natuur.  Groene elementen op het speelplein hebben echter ook nadelen: er is veel onderhoud van groeiende wilgentunnels, moestuinen of bloeiende struiken nodig. En wat als het buiten regent en kinderen spelen in het zwarte zand?

Natuurlijke speeltuin

Een combinatie van elementen uit de natuur met uitdagende natuurlijke speeltoestellen is een ultieme mix zijn en zorgt voor een maximale speelbeleving. Een natuurlijk speelplein biedt kinderen uitdaging en avontuur. Natuurlijke speeltoestellen waarop kinderen glijden, klimmen en schommelen zijn nodig om een speeltuin blijvend leuk te houden en stimuleren de motorische ontwikkeling van kinderen.

Goed om te weten:

  • Kinderen ontdekken veel meer tijdens het spelen in een natuurlijke omgeving.
  • Natuurlijk spelen biedt ieder kind een mogelijkheid om zijn of haar eigen grenzen op te zoeken.
  •  Alle zintuigen worden al spelenderwijs op scherp gezet.
  • Met fantasie en creativiteit creëren kinderen hun eigen wereld.
  • Onze Flora speeltoestellen hebben een natuurlijke uitstraling door hun organische vormen.
  • Met deze  natuurlijke speeltoestellen blijven kinderen zich motorisch ontwikkelen op diverse niveaus.
  • Natuurlijke ondergronden zoals houtsnippers, of kunstgras met geïntegreerde vormen passen hier goed bij.
  •  Onze speeltoestellen hebben een lange levensduur van 10 tot 20 jaar én lage onderhoudskosten.
Flora natuurlijk spelen

Natuurlijk spelen

Onze natuurlijk spelen productlijnen

Flora & Clover

“Wij doen géén concessies in de gedachte achter natuurlijk spelen, maar voegen wél hoogwaardige speeltoestellen toe waarop kinderen zich ontwikkelen.”

Natuurlijke, organische vormen

De natuurlijke speeltoestellen uit de productlijn Flora zijn gebaseerd op organische vormen uit de natuur. De daken zijn een referentie naar boombladeren. De klimgrepen verwijzen naar boomtakken die doen denken aan de willekeur van een bos. Nerven zijn zichtbaar waardoor het natuurlijke karakter van het hout wordt behouden. De natuurlijke houtkleur blijft zijn bruine, warme kleur behouden. Krijg je al zin om buiten te gaan spelen?

Geen scheurvorming, wel zo veilig

Onze natuurlijke speeltoestellen Clover en Flora hebben géén scheurvorming. Hoe dat kan? Het hoge kwaliteit dennenhout uit de Finse bossen (met PEFC-COC keurmerk) wordt verduurzaamd. Jaarringen van dit langzaam groeiende hout liggen dichtbij elkaar, wat de sterkte van het hout vergroot. Alleen de beste delen van de boom worden gebruikt in het toestel en zwak hout met noesten worden weggegooid. Zo kunnen er géén scheuren ontstaan in het hout, die in combinatie met regenwater tot rot zullen leiden of zelfs koot- of vingerbeknellingen kunnen veroorzaken.