Interactief spelen

Hoe draagt interactief buitenspelen bij aan een gezonde leefstijl?

Interactief spelen speelt zich af op het raakvlak van de digitale en de fysieke wereld: ‘Gamen in het echt’. De gamewereld brengt uitdaging, afwisseling,  vernieuwing in spellen en de mogelijkheid om spelniveaus dynamisch aan te passen aan de speler. Want de fysieke wereld brengt onder meer lichaamsbeweging, sociale interactie, gezond buiten zijn. Juist de groep die niet uit zichzelf beweegt, wordt met een verrassende speelruimte of sportzone verleid om toch in beweging te komen!

Interactief spelen: actief zijn en lerend bewegen

Spel draagt bij aan de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling. Speeltoestellen zijn allereerst bedoeld om plezier te maken. Maar tegelijkertijd is buiten spelen leerzaam. Onderzoek toont aan dat ontdekken en spelen bijdraagt aan de hersenontwikkeling, met name bij jonge kinderen. Deze ontwikkelingen vinden plaats bij zowel traditionele speeltoestellen als bij interactieve. Op bepaalde punten blinkt interactief spel echter uit.

Spelen op onze interactieve speeltoestellen is behoorlijk actief, ten opzichte van traditioneel spelen. Daarnaast blinkt interactief spel uit in lerend bewegen, doordat deze speeltoestellen door middel van geluidsfragmenten heel gerichte opdrachten geven als ‘ren naar het groene gedeelte’ of ‘schiet de voetbal op het verlichte vlak’.

Ontwikkeling door spelen

Interactief spel heeft de brede mogelijkheid om zich op cognitieve ontwikkeling te richten, waarbij het belang van spelen en plezier niet uit het oog wordt verloren. Doordat de content variabel is, zijn interactieve speeltoestellen aan te passen aan een specifieke leeftijd of doelgroep. De spellen van het interactieve toestel Lappset Memo bijvoorbeeld richten zich op rekenen, taal of topografie in quizvorm. En de Lappset Sona richt zich op leren, zoals leren rekenen, een reeks onthouden of tellen in het Chinees.

Het onvoorspelbare karakter van interactieve spellen versterken de lerende effecten. Ieder spel kan op verschillende wijze gespeeld worden, terwijl de beweging bij een klimtoestel of glijbaan steeds hetzelfde is. Nieuwe spelontwikkeling zorgt voor nog meer onvoorspelbaarheid en ruimte voor nieuwe ontwikkeling bij met name kinderen. Zo geef je spelenderwijs kansen aan bijvoorbeeld kinderen met een leerachterstand of beperking.

Lees meer over de Memo in het onderwijs

Senioren langer gezond houden

Bij interactief buitenspelen wordt niet direct gedacht aan de doelgroep senioren. Bewegen is dan ook een betere woordkeuze. Bij Yalp vinden we het belangrijk dat ook de steeds groter wordende groep senioren meer gaat bewegen. Want meer bewegen draagt bij aan een verbeterde balans, coördinatie en vergroot daarmee de zelfstandigheid.

De Lappset Sona is specifiek aansprekend gemaakt voor senioren en is zelfs toegankelijk met een rolstoel. Passende muziek helpt om passiviteit bij dementerenden te doorbreken en stimuleert om samen te bewegen. En dat is fijn, want beweging vertraagt achteruitgang in lichamelijke en cognitieve functies. Beweging maakt betrokkenen lichamelijk sterker en werkt daarmee aan valpreventie. Tenslotte zorgt het voor plezier, contact en ontmoetingen!

Toegankelijk voor minder validen

Yalp ontwerpt inclusieve speeltoestellen en speelplekken waarbij specifiek rekening wordt gehouden voor iedereen met een beperking. Dit ontwerpprincipe noemen we ‘All-in’. Want de insteek is altijd dat jong en oud, valide en mindervalide naar hartenlust met elkaar kunnen spelen.

Onze interactieve toestellen zijn toegankelijk voor iedereen, zonder daarbij stigmatiserend te zijn: jong en oud, met of zonder handicap kunnen samenspelen. Ze zijn rolstoel gebruiksvriendelijk en stimuleren samenspel.

Goed om te weten:

  • Kinderen en jongeren worden verleid om naar buiten te gaan met speluitdagingen die passen binnen hun belevingswereld.
  • Door de variabele content kun je interactieve speeltoestellen continue aanpassen aan een specifieke leeftijd of doelgroep.
  • De interactieve speeltoestellen geven gerichte beweegopdrachten waardoor je meer beweeguren maakt maar ook motorisch wordt ontwikkeld.
  • Beweging vertraagt achteruitgang in lichamelijke en cognitieve functies bij senioren en dementerenden.
  • Interactief spelen staat gelijk aan zeer actief sporten (hoge MET-waardes).
  • Economische winst: genoeg bewegen draagt bij aan minder gezondheidskosten
Yalp Sutu

Zijn onze interactieve

speeltoestellen

vandalismeproof?

“Als je langs een speelplek komt waar alle kinderen in de stromende regen aan het spelen zijn op ons toestel op een voor de rest leeg plein, dan weet je dat het goed zit.”

Interactief spelen

Bekijk onze toestellen

Projecten

Interactief spelen is bewezen succesvol. Bekijk hier verhalen uit de praktijk.

Alle projecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.