Tyltylcentrum De Witte Vogel

Lerend spelen en revalideren met de Sona

De Sona op het speelplein het Tyltylcentrum De Witte Vogel in Den Haag is het ultieme voorbeeld van een product dat op meerdere manieren gebruikt wordt. Dit centrum focust zich op onderwijs, revalidatie en ontwikkeling van kinderen met een (ernstig) meervoudige beperking van nul tot twintig jaar. De kinderen kunnen hier lekker onder begeleiding spelen, maar ook lerend spelen of revalideren door oefeningen op muziek te doen.

Kinderen herkennen de muziek op de Sona  

Ryanne Overmeire, teamleider SO bij Tyltylcentrum De Witte Vogel: “Sinds de Sona bij de Witte Vogel is geïnstalleerd wordt de geluidsboog heel veel gebruikt. De muziek die gebruikt wordt voor de Sona is in samenwerking met Yalp en onze muziektherapeut geïntegreerd. Diezelfde muziek en bewegingsactiviteiten worden ook in de klas aangeboden en doordat dit terug komt op ons plein herkennen de kinderen dit. Deze liedjes kunnen we zelf makkelijk aanpassen als het bijvoorbeeld sinterklaas, carnaval of kerst is. Het is mooi om te zien dat beperkte kinderen de stem en de liedjes herkennen. De kinderen vinden dit fantastisch!”

Dit toestel kan voor alle kinderen met verschillende niveaus worden ingezet. Kinderen zijn altijd bezig met de Sona. Ze worden door de Sona geprikkeld om te bewegen.

Muziektherapie spel op de Sona 

Sabine Dijksterhuis-van Zanten, muziektherapeut, is werkzaam bij het centrum en geeft muziektherapie aan de kinderen. Met eigen geschreven liedjes die ze zelf zingt en speelt op gitaar, laat ze de kinderen bewegen. Door de spanning in de muziek en de aangepaste liedjes die perfect aansluiten bij doelgroep (moderne liedjes zijn te moeilijk), werkt dit perfect. Nu wordt de muziektherapie maar een paar dagen per week gegeven en kwam de vraag of we de liedjes ook op de Sona konden plaatsen. En zo is het muziektherapie spel geboren.

“De reacties zijn heel positief! Ze zien kinderen bewegen op de muziek en ook andere groepen, die mijn liedjes niet kennen, komen met plezier luisteren. Het is een toevoeging voor de speelboog. Ik hoor deze geluiden ook uit meerdere hoeken.” – Sabine Dijksterhuis- Van Zanten

Het muziektherapie spel steeg hierdoor meteen naar de eerste positie als meest populaire game op de geluidsboog. De andere spellen worden zeker nog steeds gespeeld, maar de diversiteit en de extra toegevoegde waarde zorgt ervoor dat er meerdere kinderen bereikt kunnen worden met de geweldige kennis van de mensen werkzaam bij het centrum.

Dit toestel kan voor alle kinderen met verschillende niveaus worden ingezet

Tot slot Ryanne Overmeire: “Dit toestel kan voor alle kinderen met verschillende niveaus worden ingezet. Kinderen zijn altijd bezig met de Sona. Ze komen steeds terug om zelf op de knop te drukken en te spelen. Ze worden door de Sona geprikkeld om te bewegen. Dit is heel belangrijk voor het ontwikkelingsniveau. We zijn echt tevreden over hoe Yalp meedenkt om het niveau aan te passen, daar zijn we heel dankbaar voor en vinden we heel gaaf!”

(1/3) - Tyltylcentrum De Witte Vogel

(1/3) - Tyltylcentrum De Witte Vogel

(2/3) - Tyltylcentrum De Witte Vogel

(2/3) - Tyltylcentrum De Witte Vogel

(3/3) - Tyltylcentrum De Witte Vogel

(3/3) - Tyltylcentrum De Witte Vogel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.