Openbare ruimte

Speelkasteel in het Stadspark van Weert

Waan je in een wereld van kastelen, ridders en zwaarden in het stadspark in Weert. Wij hebben in opdracht van de gemeente het voormalige kasteel Nijenborgh weer tot leven gebracht met een imposant en authentiek gethematiseerd speelkasteel! Een fantastische speelplek dat voor iedereen toegankelijk is.

Herinrichting Stadspark Weert

In de 15e eeuw werd kasteel Nijenborgh gebouwd door graaf Jacob l van Horne als zetel van de heren van Weert, de latere graven van Horn. Later in 1702 werd een groot deel van het kasteel verwoest, waarvan nu nog enkele resten in het Stadspark te zien zijn. Eric Sprangers (projectmanager stadspark Weert): “Vanuit de gemeente wilden we met de herinrichting van het park de historie weer tot leven brengen. De wens was een groot speelkasteel geïnspireerd op het voormalige kasteel Nijenborgh.”

Karakteristieke elementen

Met deze wens zijn Marco (Flora productontwerper) en een speelplekontwerper aan de slag gegaan: Marco: “De krappe ruimte waar het speelkasteel geplaatst moest worden was een uitdaging. Daarom hebben we er voor gekozen om de meest karakteristieke elementen van kasteel Nijenborgh terug te laten komen in het speelkasteel. Dit zijn: de toegangsbrug, de grote vierkante toren met balkon, de grote gesloten vierkante toren en de verbinding tussen deze twee torens.” Ook de sfeer en de authentieke uitstraling van het kasteel zijn in het ontwerp terug te zien. Het maatwerk speelkasteel is gemaakt met onderdelen uit de Lappset Flora-lijn dat perfect past bij het natuurlijke karakter van het park.

Eric Sprangers: “We waren erg verrast door het mooie ontwerp. Vooral de hoogte en de verbinding tussen de twee torens vonden we gelijk heel gaaf. Bijzonder zijn de details zoals het Wapen van Weert dat terug komt op de schilden van het kasteel.”

“We waren erg verrast door het mooie ontwerp. Bijzonder zijn de details zoals het Wapen van Weert dat terug komt op de schilden van het kasteel.” 

Veel speelwaarde

“Naast de authentieke uitstraling van het kasteel zijn er ook enorm veel speelelementen verwerkt in het speelkasteel waardoor het ook voor de kinderen ontzettend leuk is. Het fantasiespel wordt bij kinderen echt getriggerd. Denk aan een echte Smid werkplaats om zwaarden te maken. Er zijn ook meerdere klim, klauter en balans uitdagingen, zoals een beweegbrug en klimnetten. Kinderen moeten bijvoorbeeld eerst naar boven klimmen om van de glijbaan te gaan,” legt de speelplekontwerper uit.

Overzicht en veiligheid

Belangrijk bij een speelplek is dat kinderen onbezorgd en veilig kunnen spelen. Ook daar is bij het ontwerp goed over nagedacht. Speelplekontwerper: “Om de speelplek overzichtelijker, veiliger en aantrekkelijker te maken voor kinderen en ouders hebben we veel transparantie aan de kasteelmuren toegevoegd. In het voormalig kasteel worden de twee kasteeltorens doormiddel van een kasteelmuur met elkaar verbonden. Hier hebben we een open speelplek van gemaakt. Wel hebben we een aantal dichte wanden met ramen toegevoegd om de originele kasteelmuur te symboliseren.”

<p>Voormalig <strong>Kasteel Nijenborgh</strong> weer tot leven met Yalp <strong>speelkasteel</strong></p>

Voormalig Kasteel Nijenborgh weer tot leven met Yalp speelkasteel

Sfeer en historie

Op de binnenplaats is extra sfeer toegevoegd door het inzetten van zit/speelkeien om het gevoel van een ruïne en oudheid te creëren. Ook is er een audionetic-paal geplaatst, waarop de gemeente Weert zelf verhalen kan plaatsen. Het verhaal van de historie van Weert en de verhalen over kasteel Nijenborgh kunnen hier verteld worden. Zo leren kinderen spelenderwijs meer over deze historische locatie.

Kinderen kiezen het ontwerp

De gemeente Weert heeft drie speeltoestelleveranciers gevraagd een ontwerp te maken voor het speelkasteel. Vanuit de gemeente waren ze het, als volwassenen, al snel eens dat het ontwerp van Yalp het moest worden. Natuurlijk is het ook belangrijk wat de kinderen ervan vinden. Daarom heeft Wethouder van den Heuvel samen met kinderen van de basisschool De Kameleon gekeken naar alle ontwerpen en uitleg gegeven. Vervolgens konden de kinderen stemmen. Gelukkig kozen ook zij voor het ontwerp van Yalp! Pluspunten in woorden van de kinderen waren: de steile glijbanen, er kunnen veel kinderen tegelijk spelen, het is hoog en ziet er cool uit en je kunt een parcours doen waarbij je achter elkaar aan kunt rennen.

Speelplekontwerper: “Het leuke aan dit project was de ruimte in budget voor maatwerk, we konden hier echt onze creativiteit in kwijt. En het is heel specifiek ontworpen voor die plek! Hiermee hebben we een unieke speelbeleving voor de kinderen kunnen creëren.”

Speelkasteel Weert

Speelkasteel Weert

Speelkasteel Weert - Ophaalbrug

Speelkasteel Weert - Ophaalbrug

Speelkasteel Weert - Glijbaan

Speelkasteel Weert - Glijbaan

Speelkasteel Weert - Klimbrug

Speelkasteel Weert - Klimbrug

Speelkasteel Weert - Het wapen van Weert

Speelkasteel Weert - Het wapen van Weert

Speelkasteel Weert - Smid werkplaats

Speelkasteel Weert - Smid werkplaats

Speelkasteel Weert - Wiebelstam

Speelkasteel Weert - Wiebelstam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.