Zorg

Rolstoelvriendelijke speeltuin bij zorginstelling Ipse de Bruggen

Bij zorginstelling Ipse de Bruggen in Nieuwveen is op landgoed Ursela de nieuwe speeltuin geopend! Ipse de Bruggen helpt cliënten met een verstandelijke beperking zichtzelf te ontwikkelen, door zelfstandiger te worden en nieuwe dingen te leren. De speeltuin heeft hierin een belangrijke rol, spelen prikkelt de zintuigen en daagt cliënten uit een stapje meer te doen.

Inclusief spelen

bij Ipse de Bruggen

Rolstoelvriendelijke speeltuin

De speeltuin is tot stand gekomen omdat Ipse iets mistte voor hun rolstoel gebonden cliënten. Ons ontwerpteam heeft hier een oplossing voor bedacht en het resultaat mag er zijn. De nieuwe speeltoestellen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een beperking.

De interactieve Sona, het balans pad en de rolstoeldraaimolen dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van cliënten. Marije Boone, Begeleider bij Ipse de Bruggen: “De Sona boog is interactief, wat ons enorm aansprak. Omdat je met de rolstoel gebonden cliënten het samen kunt doen en de cliënten die mobieler zijn kunnen het met elkaar ondernemen.”

Cliënten trainen balans, reikwijdte, coördinatie en bijv. ritmiek tijdens het spelen vanzelf. Spelen is een leuke ontspannen manier die goed is voor de fysieke gezondheid en draagt bij aan de mentale ontwikkeling van de cliënten.

Zelfredzaamheid vergroten

Bij Ipse de Bruggen werken mensen met passie. Goede en veilige zorg staan hier voorop waarbij het belangrijk is dat cliënten zich thuis voelen. Cliënten krijgen de begeleiding en handvaten om zichzelf te ontwikkelen. Spelen is een bewezen effectieve manier om jezelf op een leuke ontspannen manier te ontwikkelen. Marije: “De speeltuin draagt heel erg bij aan het dagelijks leven. De cliënten worden op meerdere manieren betrokken en gemotiveerd om het mobiele stukje van henzelf in stand te houden. We dagen ze daar uit om wat verder met de arm te reiken of net dat stapje meer te zetten. De speeltuin gebruiken we ook bij fysiotherapie behandelingen. Dan is het net wat leuker om in de speeltuin te lopen dan in een gymzaal of een gang. De cliënten die rolstoel gebonden zijn kunnen we ook op deze manier op een leuke manier uitdagen om net wat meer te kunnen en te doen. Daarmee vergroot hun zelfredzaamheid.”

“De cliënten worden op meerdere manieren betrokken en gemotiveerd om het mobiele stukje van henzelf in stand te houden. We dagen ze uit om wat verder met de arm te reiken of net dat stapje meer te zetten.”

Spelen in de pauze

Tijdens ons bezoek aan Ipse de Bruggen maakten wij kennis met een van de cliënten. Een energieke en vlotte man, tijdens zijn werk in de bakkerij op het landgoed. In de pauzes vindt hij het ontzettend leuk om te spelen in de speeltuin. Vooral het afspelen van muziek en hierop bewegen vindt hij fantastisch. Een goede manier om te ontspannen en met vrienden plezier te maken.

Ontmoetingsplek voor cliënten en begeleiders

De speeltuin is een plek waar veel cliënten en begeleiders samen komen. “Ik wordt heel erg enthousiast van de speeltuin, omdat ik zie wat het voor de cliënten betekent en hoeveel zij eruit halen. Het is ontzettend leuk om het samenspel onderling te zien en het contact met begeleiders tussendoor. Ik ben super trots op dat we dit met elkaar gerealiseerd hebben. We hebben een heel mooi platform aan speelelementen gevonden via Yalp, dat hier echt tot zijn recht is gekomen,” vertelt Marije.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.