My Yalp

Hoe stimuleer je bewegen en freerunnen op het schoolplein?

Freerunnen in het onderwijs

Hoe stimuleer je bewegen en freerunnen op het schoolplein?

Als kinderen te weinig bewegen, heeft dat gevolgen voor hun ontwikkeling. Balanceren, een koprol kunnen maken, verschillende bewegingen achter elkaar uitvoeren; kinderen kunnen dat tegenwoordig veel minder dan vroeger. Hoog tijd om de motoriek te verbeteren. Kinderen moeten gestimuleerd worden om meer te bewegen, onder andere op school.

Parkour op het schoolplein

Freerunnen – ook wel Parkour – is het moderne apenkooien, maar dan op veilige toestellen voor op het schoolplein. Kinderen moeten van toestel naar toestel bewegen of de lijnen en stippen in het kunstgras gebruiken. Al deze sprongen maken zij op eigen manier en niveau. Daardoor vinden kinderen bewegen leuker en gaan ook méér bewegen.

Een freerun schoolplein slaat een brug tussen de gymles en bewegen op het schoolplein. Freerunning kent geen competitie, maar de uitdaging is te vinden in het verbeteren van de eigen capaciteiten.

Parkour en freerunning bewezen succesvol in het onderwijs

Freerunning blijkt zeer succesvol in het onderwijs. Zowel de beweegintensiteit als de beweegvariatie op een freerun plein is ongekend hoog. De kracht is dat ieder kind beweegt op zijn eigen niveau en zijn eigen grenzen verlegt. Leerlingen kunnen zelf ontdekken welke oefeningen mogelijk zijn op de toestellen, hierdoor dagen ze zichzelf constant uit. Dit leidt tot een grotere beweegmotivatie en tot drie tot vier keer meer leereffect.

Goed om te weten #infographic

  • Freerunnen is het moderne apenkooien, maar dan voor op het schoolplein.
  • Doordat kinderen op hun eigen niveau bewegen, vinden zij bewegen leuker en gaan ook méér bewegen.
  • Zowel de beweegintensiteit als de beweegvariatie zijn ongekend hoog.
  • Onze toestellen vormen samen met een valdempende valondergrond een veilige sportomgeving en zijn geschikt voor onder- en bovenbouw.
  • Wij werken niet alleen. Scholingsbureau Alles in Beweging (Wim van Gelder) en freerunner Philip van Ees helpen scholen het maximale uit het freerunplein te halen.
  • Wij zijn bijzonder trots dat freerunning van Yalp is erkend volgens Effectief Actief. Dit keurmerk voor kwalitatief sportaanbod dat écht werkt wordt ondersteund door Kenniscentrum Sport, het Ministerie van VWS en NOC*NSF.
    Download infographic
freerunnen mariaschool reutum

Wim van Gelder:
Waarom Parkour op het schoolplein

“Laat kinderen zelf ontdekken met Parkour. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen zich razendsnel ontwikkelen als er geen norm is, maar als ze zelf hun grenzen kunnen ontdekken en verleggen."

Wim van Gelder over Parkour
& motorische ontwikkeling

Wim van Gelder geeft met zijn bedrijf ‘Alles in beweging’ advies aan scholen met betrekking tot bewegingsonderwijs en motorische remedial teaching. Daarnaast is hij auteur van de methodes: Basislessen bewegingsonderwijs, Basislessen Bewegingsonderwijs voor de speelzaal, leerlingvolgsysteem ‘Bewegen en spelen’ en Zorg voor beweging. Yalp werkt nauw samen met Wim van Gelder. Eén van de belangrijkste redenen waarom kinderen zich sneller ontwikkelen bij parkour is dat er sprake is van traploze niveaus. Er is continue doorontwikkeling en oefening baart kunst. Eén van de belangrijkste wetten bij bewegend leren.”

Lees hier de visie van Wim van Gelder

Download gratis het didactisch document

Dit document, geschreven door Alles in Beweging; Wim van Gelder, Bastiaan Goedhart en Hans Stroes – auteurs van Basislessen Bewegingsonderwijs geeft een didactische onderbouwing voor het toepassen van freerunning of parkour in de lessen bewegingsonderwijs.

Download didactisch document

Ervaringen

Bij Yalp worden we blij van mooie projecten. Hoe gaaf is het als kinderen blijvend worden uitgedaagd op hun schoolplein?

 

Alle ervaringen