Freerunning

Apenkooi: de leukste gymles van het jaar

Voor wie was apenkooi nou niet de leukste gymles van het jaar? Het welbekende spel tikkertje waarbij niemand de grond mag raken zorgt voor veel opwinding en plezier. Als adrenalinebommetje stuiterde ik met mijn klasgenootjes door de gymzaal. Ja ja, ik weet het nog als de dag van gisteren! Herken jij je ook in deze 6 punten als je terugdenkt aan apenkooi?

1. Juichen van geluk

Weet je nog wat de reactie van de klas was als het woord ‘apenkooi’ viel? Iedereen sprong een gat in de lucht! Mijn hartje begon spontaan harder te kloppen en ik kon wel juichen van geluk.

2. Apenkooi voor de vakantie

Apenkooi moest gespeeld worden voor de vakantie! We speelden het 2, misschien 3 keer per jaar. Voor de vakantie werd vaak de moeite genomen om de hele gymzaal om te bouwen tot één groot speelparadijs. Het voelde gewoon als een soort beloning dat we apenkooi mochten spelen. Wie dit spel ooit bedacht heeft is écht een baas!

3. Pfieeew, net op tijd weg voor de tikker!

Herken je dat moment dat je nét op tijd weg was voor de tikker? Dat “ik kan weer ademhalen” momentje? Tien seconde later durfde je dan ook weer in volle borst te zingen: Pak me dan als je kan, je kan me toch niet krijgen.

4. Tik jij mij niet, dan tik ik jou straks ook niet 

De geboren handelaartjes kwamen tijdens dit spel naar boven. Het spel begon vaak met één tikker. Verder in het spel mocht er vaak een tikker bij komen om een beetje tempo in het spel te houden. Maar die extra tikker was ik niet bang voor. Nee, want ik had allang een dealtje gesloten. Tik jij mij niet, dan tik ik jou straks ook niet. No stress!

 

5. Opgeven was geen optie

Viel je tijdens apenkooi? Dan ging je écht niet naar de gymdocent. Want daar was geen tijd voor. Geen tijd om je schrammen weg te poetsen. Opstaan en doorgaan. Opgeven was géén optie.

6. Nog een keer, nog een keer!

Het moment dat de laatste speler in het spel getikt was en je het spel ging na bespreken met je klasgenootjes. Zag jij hoe ik over die kast heen sprong? Zag je hoe ik net kon ontkomen aan de tikker? Iedereen zat vol energie. En natuurlijk dacht je maar één ding toen de laatste werd getikt: nog een potje, nog een potje!

Wat als kinderen elke dag kunnen apenkooien op het schoolplein?

Apenkooi is de ultieme combinatie van spel en sport. Het spelelement zorgt er voor dat je fanatiek en ongedwongen aan het bewegen bent. Apenkooi zorgt voor zoveel plezier. Wat als je kunt apenkooien op het schoolplein? Dat kan met het Parkour van Yalp. Freerunnen – ook wel Parkour – is het moderne apenkooien, maar dan op veilige toestellen op het schoolplein. Kinderen moeten van toestel naar toestel bewegen of de lijnen en stippen in het kunstgras gebruiken. Al deze sprongen maken zij op eigen manier en niveau. Daardoor vinden kinderen bewegen leuker en gaan ook méér bewegen.

Een freerun schoolplein slaat een brug tussen de gymles en bewegen op het schoolplein. Freerunning kent geen competitie, maar de uitdaging is te vinden in het verbeteren van de eigen capaciteiten. Wil je alles weten over freerunning op het schoolplein? Bekijk hier de infographic over Parkour.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.