My Yalp

Voortgezet onderwijs

Bewegen in het voortgezet en beroepsonderwijs Yalp denkt met je mee

Een plek voor jongeren inrichten. Hoe pak je dat aan?

De buitenruimte van de school is belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren. Zij brengen tenslotte een groot deel van de tijd door op school én op het plein, ook na schooltijd. In de puberteit ontwikkelen jongeren zich razendsnel, zowel fysiek als sociaal. De buitenruimte is hierbij een belangrijke basis voor de educatieve, fysieke en zeker ook voor de sociale ontwikkeling. Het is dé plek waar ze ontspannen, bewegen, studeren en elkaar ontmoeten. Yalp helpt jou met het inrichten van deze plek.

Interactief sportveld

Edison College Apeldoorn

Inspiratie voor inrichting van de buitenruimte

Rekening houden met jongeren

Bij de inrichting van de buitenruimte in het voortgezet en beroepsonderwijs houden we rekening met de jongeren. Alle jongeren op jouw school zijn verschillend. De plek die je creëert moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor iedereen. Zo kan elke leerling op zijn of haar eigen wijze gebruik maken van het plein. Bewegen is hierbij een belangrijk uitgangspunt. Maar dat niet alleen. Elkaar ontmoeten is voor jongeren minstens zo belangrijk. Dit nemen we mee in het ontwerp: de buitenruimte is fijn om te verblijven, je kunt er bewegen, het heeft voldoende zitplekken én biedt genoeg ruimte voor verschillende groepen.

Bewegen als verlengde van de gymles

Er zijn scholen die beweegtijd inleveren om extra leertijd te creëren. Maar bewegen versterkt juist het rendement van de leertijd. Bewegen op het plein kan je zien als verlengde van de gymles. De hersenen maken door meer beweging extra cellen aan, waardoor leerstof sneller wordt opgenomen. Maar hoe stimuleer je dit?

Lees meer

Freerunnen met Parkour

Freerunning blijkt zeer succesvol in het voortgezet onderwijs. Zowel de beweegintensiteit als de beweegvariatie op een freerunplein is ongekend hoog. Freerunning kent geen competitie, de uitdaging is te vinden in het verbeteren van de eigen capaciteiten. De kracht is dat iedere leerling beweegt op zijn eigen niveau en zijn eigen grenzen verlegt. De leerlingen ontdekken zelf hoe een freerunoefening uitgevoerd moet worden. Doordat er geen norm is, ontwikkelen jongeren zich razendsnel. De Parkour en DASH parkouropstellingen passen hier perfect bij en dagen leerlingen uit om hun grenzen te ontdekken én te verleggen.

Lees meer over Prakour    Lees meer over DASH

Calisthenics & bootcamp

Sporttrainingen in de buitenlucht zijn een goede aanvulling op de gymles. De sportplek met calisthenics en bootcamp toestellen zijn uitdagend genoeg voor een ervaren sporter én heel toegankelijk voor jongeren die, buiten de gymles om, nog nooit gesport hebben. Deze outdoor fitness producten van Yalp zijn toestellen voor oefeningen bekend uit de sportschool. Laat jongeren elkaar uitdagen, van elkaar leren en elkaar motiveren.

Wil je jongeren op een andere manier uitdagen? Probeer ze uit te dagen met een klimwand. Een hoog obstakel waarbij ze verschillende spiergroepen kunnen trainen. Maar nog belangrijker het maakt de buitenruimte dynamischer en aantrekkelijker. En dat is het doel: een buitenruimte creëren waar jongeren graag zijn en elkaar ontmoeten.

Lees meer

Multi-functionele sportvelden

Sportieve toevoegingen zoals een multi-sportveld, ace arena of panna court zorgen voor nóg meer actie op het plein. De sportvelden van Yalp zijn ontwikkeld kijkend naar huidige trends. Schaarse buitenruimte, het belang van een gezonde leefstijl en elkaar ontmoeten zijn de uitgangspunten. Door toevoeging van baskets of (interactieve) grote doelen op deze velden zijn ook andere sporten mogelijk op het veld zoals handbal, hockey of tennis.

Lees meer over muti-velden

Interactieve toestellen

Yalp heeft meerdere interactieve speel- en sporttoestellen ontwikkeld die de jeugd blijft triggeren om actief te bewegen en elkaar te ontmoeten. De Yalp Sutu balmuur daagt uit tot actief sporten. Met één druk op de knop kies je verschillende spellen die allemaal actief en verslavend leuk zijn. Laat leerlingen elkaar hier ontmoeten en samen sporten. De Yalp Sutu is meer dan een voetbalmuur en is geschikt voor meerdere balsporten.

De Yalp Toro is een kleurrijk sportveld waarbij de traditionele doelen zijn vervangen door vier interactieve doelen. Gegarandeerd veel plezier, intensieve beweging en tactisch leren spelen. De Yalp Toro daagt de ‘iPad-generatie’ uit tot actief sporten. De Yalp Fono DJ-tafel creëert een plek voor jongeren om elkaar te ontmoeten. De Yalp Fono speelt in op interesses zoals het gebruik van smartphones, het luisteren en delen van muziek en het rondhangen met vrienden.

Het ROC van Twente toverde met behulp van deze outdoor DJ-tafel de huidige rookplek om. Muziek in plaats van een sigaret dus! En ook het Edison College in Apeldoorn koos voor het interactieve sportveld Yalp Toro, als vervanger van de rookplek op het plein.

Lees meer

Referenties

Bij Yalp worden we blij van gave projecten. Jongeren zijn vaak enthousiast en bewegen meer sinds de komst van de nieuwe interactieve sport- en ontmoetingsplaats.

Meer referenties

Inspiratie en tips van Yalp!

Meer inspiratie opdoen over de verschillende mogelijkheden om de nieuw ingerichte buitenruimte toekomstbestendig en uitdagend te maken? We hebben whitepapers en brochures waar jij je inspiratie uit kunt halen. Bekijk ze op onze overzichtspagina op de website.

Ga naar overzichtspagina

Hoe richt ik de buitenruimte in? Download nu de vier tips van Yalp! Want je wil vast meer weten over hoe je de buitenruimte aantrekkelijk kunt maken voor de verschillende groepen door bijvoorbeeld zonering toe te passen. Of hoe je hulp kunt krijgen bij de financiering van een plein.

Download whitepaper