Voortgezet onderwijs

Bewegen in het voortgezet en beroepsonderwijs Sporten op het schoolplein

Een schoolplein voor jongeren inrichten. Hoe pak je dat aan?

De buitenruimte van de school is belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren. Zij brengen tenslotte een groot deel van de tijd door op school én op het plein, ook na schooltijd. In de puberteit ontwikkelen jongeren zich razendsnel, zowel fysiek als sociaal. Het schoolplein is hierbij een belangrijke basis voor de educatieve, fysieke en zeker ook voor de sociale ontwikkeling. Het is dé plek waar ze ontspannen, bewegen, studeren en elkaar ontmoeten. Yalp helpt jou om een gaaf en uitdagend schoolplein te creëren voor deze doelgroep.

Interactief sportveld

Edison College Apeldoorn

Inspiratie voor inrichting van de buitenruimte

Rekening houden met de doelgroep

Bij de inrichting van een schoolplein voor het voortgezet- en beroepsonderwijs houden we rekening met de jongeren. De plek die je creëert moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor iedereen. Zo kan elke leerling op zijn of haar eigen wijze gebruik maken van het plein. Elkaar ontmoeten is daarbij belangrijk. Maar dat niet alleen. Bewegen is voor jongeren minstens zo belangrijk! Dit nemen we mee in het ontwerp: het schoolplein is fijn om te verblijven, het heeft voldoende zitplekken, biedt genoeg ruimte voor verschillende groepen, je kunt er bewegen en daagt de jongeren hier ook in uit. Het wordt een toffe ontmoetingsplek waar jongeren graag komen.

Sporten en bewegen op het schoolplein

Er zijn scholen die beweegtijd inleveren om extra leertijd te creëren. Maar bewegen versterkt juist het rendement van de leertijd. Bewegen op het plein kan je zien als verlengde van de gymles. De hersenen maken door meer beweging extra cellen aan, waardoor leerstof sneller wordt opgenomen. Maar hoe stimuleer je dit?

Lappset Toro: Interactief sportveld

Freerunnen met Parkour

Freerunning blijkt ontzettend succesvol in het voortgezet onderwijs. Zowel de beweegintensiteit als de beweegvariatie op een freerunplein zijn ongekend hoog. Eén van de doelen is om gelijkmatige, ononderbroken beweging te creëren. Freerunning kent geen competitie, de uitdaging is juist te vinden in het verbeteren van eigen capaciteiten. De kracht is dat iedere leerling beweegt op zijn eigen niveau en zijn eigen grenzen verlegt. De leerlingen ontdekken zelf hoe een oefening uitgevoerd moet worden. Doordat er geen norm is, ontwikkelen jongeren zich razendsnel. De Parkour en Dash parkouropstellingen passen hier perfect bij en dagen leerlingen uit om te bewegen, hun grenzen te ontdekken én te verleggen.

Lees meer over Parkour    Lees meer over Dash

Calisthenics & bootcamp

Sporten op het schoolplein is een goede aanvulling op de gymles. Is er bijvoorbeeld een sportplek met calisthenics en bootcamp toestellen? Dan is deze sportplek uitdagend genoeg voor een ervaren sporter én heel toegankelijk voor jongeren die, buiten de gymles om, nog nooit gesport hebben. Deze outdoor fitness producten van Yalp zijn toestellen voor oefeningen bekend uit de sportschool. Laat jongeren elkaar uitdagen, van elkaar leren en elkaar motiveren.

Wil je jongeren op een andere manier uitdagen op het schoolplein? Probeer een klimwand! Dit zorgt voor oefeningen waarbij er verschillende spiergroepen worden getraind. Maar nog belangrijker: het maakt de buitenruimte dynamischer en aantrekkelijker. En dat is het doel: een schoolplein creëren waar jongeren bewegen, graag zijn en elkaar ontmoeten.

Meer over sportplekken

Multifunctionele sportvelden

Sportieve toevoegingen op het schoolplein in het voortgezet onderwijs zoals een multi-sportveld, Ace Arena of Panna Court zorgen voor nóg meer actie op het plein. De uitdagende sportvelden van Yalp zijn ontwikkeld kijkend naar huidige trends. Schaarse buitenruimte, het belang van een gezonde leefstijl en elkaar ontmoeten zijn de uitgangspunten. Door toevoeging van baskets of (interactieve) doelen op deze velden zijn ook andere sporten mogelijk op het veld zoals handbal, hockey of tennis.

Lees meer over sportvelden

Interactieve toestellen

Yalp heeft meerdere supergave interactieve speel- en sporttoestellen ontwikkeld die jongeren blijven triggeren om actief te bewegen en elkaar te ontmoeten. De Lappset Sutu balmuur daagt bijvoorbeeld uit tot actief sporten. Met één druk op de knop kies je verschillende spellen die allemaal actief en verslavend leuk zijn. Laat leerlingen elkaar hier ontmoeten en samen sporten. De Sutu is meer dan een voetbalmuur en is geschikt voor meerdere balsporten.

Ook de Lappset Toro is echt geschikt voor een schoolplein. Het is een kleurrijk sportveld waarbij de traditionele doelen zijn vervangen door vier interactieve doelen. Gegarandeerd veel plezier, intensieve beweging én tactisch leren spelen. De Toro daagt leerlingen uit tot actief sporten. Alle Toro spellen hebben gemeen dat ze zeer actief zijn, geschikt voor grotere groepen en vrij interpreteerbaar zijn. De gave spellen hebben verschillende levels die steeds moeilijker worden. Door het kleine veld is tactisch spel een must, het is een echte boost voor de technische ontwikkeling. Met het Toro interactieve sportveld krijgen leerlingen de ruimte om te sporten, ook als die ruimte beperkt is.

Lees meer

Projecten

Bij Yalp worden we blij van gave projecten. Jongeren zijn vaak enthousiast en bewegen meer sinds de komst van de nieuwe interactieve sport- en ontmoetingsplaats.

Meer projecten

Inspiratie en tips van Yalp!

Meer inspiratie opdoen over de verschillende mogelijkheden om het nieuw ingerichte schoolplein toekomstbestendig en uitdagend te maken? Maak van jouw schoolplein een echte eyecatcher? We hebben whitepapers en brochures waar je inspiratie uit kunt halen. Bekijk ze op onze overzichtspagina op de website.

Ga naar overzichtspagina

Hoe richt je een schoolplein goed in? Download nu de vier tips van Yalp! Want je wil vast meer weten over hoe je je plein aantrekkelijk maakt voor verschillende groepen door bijvoorbeeld zonering toe te passen. Of hoe je hulp kunt krijgen bij de financiering van een plein.

Download whitepaper

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.