Toro bij het Edison College Apeldoorn

Toro: van rookplein naar interactieve sport- en ontmoetingsplaats

Veel bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, het stimuleert ook creativiteit, het concentratievermogen en de fijne motoriek. En daarmee dus het leren met als resultaat betere leeropbrengsten op school. Leerlingen die bewegen voelen zich fitter. Het Edison College in Apeldoorn koos voor het interactieve sportveld Toro, als vervanger van de rookplek op het plein.

De Toro sluit goed aan bij de visie van een gezonde school

Het Toro sportveld sluit goed aan bij het project “de gezonde school” waarbij scholen onder andere stimuleren om meer te bewegen. Mariska Arendsen (orthopedagoge op het Edison College) : “Bewegen is goed voor iedereen. Lichamelijk actief zijn heeft een positief effect op de conditie, het welzijn en het lichaamsgewicht. Veel studies geven aan dat er steeds minder bewogen wordt door iedereen, inclusief de jeugd. Ze zitten veel achter de tablet, telefoon en TV, ook is het percentage leerlingen met overgewicht de laatste jaren gegroeid. Het advies van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen aan jongeren van 12-18 jaar is om elke dag minimaal 1 uur matig intensief te bewegen. Afgelopen maand is de uitslag van het onderzoek Emovo bekend gemaakt. Emovo is een landelijk en anoniem onderzoek. Het onderzoek is afgenomen in schooljaar 2015 – 2016 bij de leerlingen uit de tweede en vierde klas. Hieruit is gebleken dat slechts 17% van de leerlingen minimaal 1 uur of meer per dag matig intensief beweegt. Hiermee scoort het Edison College onder het landelijke en het regionale gemiddelde. Daarom besloten wij als school bewegen actiever te faciliteren en leerlingen daarin het goede voorbeeld te geven”

"Het speelveld zorgt dat leerlingen in de pauzes en tussenuren extra bewegen en het wordt aantrekkelijk om op school te blijven in plaats van in de wijk te gaan 'hangen'. "

Lappset Toro onderwijs

De Toro

bij het Edison College in Apeldoorn

Met elkaar bewegen verbindt leerlingen

De keuze voor Toro is niet voor niks: het spel is actief en het game-element spreekt deze generatie middelbare scholieren aan. Met dit interactieve toestel beweeg je ook nog eens samen. Interactief spelen en bewegen verbindt leerlingen en zorgt ervoor dat leerlingen op een goede manier samen iets ondernemen. Mariska: “Het zorgt voor ontlading en zinnen verzetten. Er zijn veel leerlingen die de fysieke ontlading in de pauze nodig hebben om zich daarna weer te kunnen concentreren op het schoolwerk. Daarnaast zorgt het voor verbinding met elkaar en kunnen leerlingen hun sociale vaardigheden verder ontwikkelen, je doet het tenslotte samen. Ik denk ook dat het ervoor zorgt dat er andere contacten aangeboord worden dan alleen je klasgenoten.”

Extra bewegen in de pauze

Ook zal de Toro ingezet worden tijdens gymlessen. Patrick van Kampen (leerkracht bewegingsonderwijs Edison College): “De Toro is een uniek product. Dat bewegen gezond is voor onze leerlingen weten we al, maar je kunt op dit veld ook nog sensomotorisch trainen (het reactievermogen), dat maakt dit veld echt uniek. Het is dus heel goed in te passen binnen onze lessen LO en sportroute. Het speelveld zorgt dat leerlingen in de pauzes en tussenuren extra bewegen en het wordt aantrekkelijk om op school te blijven in plaats van in de wijk te gaan ‘hangen’. De fun-factor van onze school krijgt een enorme boost!”

(1/4) Toro bij het Edison College

(1/4) Toro bij het Edison College

(2/4) Toro bij het Edison College

(2/4) Toro bij het Edison College

(3/4) Toro bij het Edison College

(3/4) Toro bij het Edison College

(4/4) - Toro bij het Edison College

(4/4) - Toro bij het Edison College

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.