My Yalp
Valondergronden

Valondergronden voor veiligheid én uitstraling

Valondergronden

De valondergrond onder een speeltoestel is belangrijk voor de veiligheid én voor de uitstraling van de speelplek. Ben je beheerder van een speelplek? Dan is het belangrijk om de juiste valondergrond te kiezen. De valondergrond moet voldoen aan de NEN-EN 1176-1 norm. Deze norm beschrijft algemene veiligheidseisen voor blijvende speeltoestellen en bodemoppervlakken van publieke speelplaatsen. Er zijn veel verschillende valondergronden waar je uit kunt kiezen. Elke valondergrond heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

Heb je hulp nodig bij de juiste keuze? Wij adviseren je graag over de beste oplossing voor jou. Is de vrije valhoogte bijvoorbeeld meer dan 60cm? Dan moet de bodem vol dempend zijn. Je wilt dat kinderen veilig kunnen spelen. De keuze voor een juiste ondergrond is dan van groot belang. Maar valdemping is niet het enige criterium waar je rekening mee houdt. De uitstraling, het onderhoud en je budget hebben ook invloed op de keuze van de beste valondergrond. We nemen je graag mee in de verschillende soorten valondergronden.


Bestrating

Bij speeltoestellen met een valhoogte lager dan 60 cm, mag er bestrating worden gebruikt als valondergrond. De voordelen van bestrating onder jouw speeltoestellen? Het is onderhoudsvrij en relatief goedkoop. Ook kan het gebruik van gekleurde tegels meer speelplezier geven aan de kinderen. Waar je wel op moet letten bij bestrating is dat de kans groter is op schaafwonden. Daarnaast wordt een groot deel van de speeltoestellen al uitgesloten door de maximale valhoogte van 60 cm.


Gras als valondergrond

Heb je voorkeur voor normaal gras? Deze valondergrond kan je kiezen wanneer de valhoogte niet hoger is dan 150 cm. Gras is relatief goedkoop, heeft een lange levensduur van 10 tot 15 jaar en is onderhoudsvriendelijk. Er is speciaal speelgras beschikbaar. Deze is bestendiger tegen veel gebruik. Een goede keuze voor jouw speelplek! De nadelen van gras als valondergrond? Het gras moet jaarlijks worden ingezaaid en bij slecht weer is de speelplek minder toegankelijk.


Valzand

Kies je voor valzand als valondergrond? Daar zijn de kinderen blij mee! Het zand vormt voor veel kinderen vaak extra speelplezier. Kinderen kunnen bouwen én spelen met het zand. Een ander groot voordeel van valzand ten opzichte van de andere materialen is de prijs. Een nadeel is dat het zand schuurt op houten toestellen. Het is wel onderhoudsvriendelijk, alleen aanvullen en af en toe aanvegen doordat het zich verplaatst bij gebruikt. Valzand kan je gebruiken bij een maximale valhoogte van 300 cm.


Fijn grind

Fijn grind kan je kiezen als valondergrond bij een valhoogte van maximaal 300 cm. Deze valondergrond is makkelijk te onderhouden. Het enige onderhoud dat nodig is bij, is het aanvullen, vegen en zeven van het fijne grind. Kies je voor fijn grind? Houd er dan rekening mee dat slijtage aan het speeltoestel veroorzaakt kan worden. Daarnaast loopt grind uit en dit vergroot de kans op uitglijden.


Dekowood houtsnippers

Iedereen herkent ze wel: de valondergronden van houtsnippers. Het is niet zonder reden dat deze valondergrond wordt ingezet op veel verschillende speelplekken. Dekowood is een gecertificeerde houtsnipper. Door de speciale kenmerken is er een minder dikke laag van nodig dan van ‘normale’ houtsnipper. Door de kwaliteit en kleur van Dekowood, oogt de ondergrond fris en kun je het gebruiken bij vrijwel iedere speelplek. Deze valondergrond is te gebruiken tot een valhoogte van maximaal 300 cm. Ook is Dekowood onderhoudsvriendelijk én duurzaam. Dekowood houtsnippers moeten elke twee á drie jaar aangevuld worden.


Boomschors 

Boomschors is heel geschikt als valondergrond en is val dempend. Deze valondergrond heeft een natuurlijke uitstraling, is relatief goedkoop en eenvoudig aan te leggen. Kies je voor boomschors? Houd er dan rekening mee dat er een laagdikte van 30 tot 40 cm aangebracht moet worden. Jaarlijks vul je de boomschors 5 tot 10 cm aan. Doordat het een los materiaal is, verplaatst het zich bij gebruik. Een nadeel van boomschors als valondergrond is het risico op schimmelvorming.

Kunstgras

Steeds vaker wordt kunstgras als valondergrond bij speeltoestellen gebruikt. Niet zo gek! Kunstgras biedt veel extra speelwaarde voor de kinderen en mag gebruikt worden bij een maximale valhoogte van 300 cm. Er zijn verschillende kleuren waarmee leuke speel vormen gemaakt kunnen worden. Dit geeft veel speelplezier! Kunstgras gaat lang mee en heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Ook vraagt deze valondergrond weinig onderhoud. Eén keer per jaar moet het gras geborsteld en ingezand worden, zodat het in perfecte conditie blijft.


Rubbertegels

Rubberen tegels zijn favoriet bij veel scholen en speelplekken. Dit komt door de strakke afwerking en het creëert een schone speelplek. De maximale valhoogte voor rubbertegels is 300 cm. De tegels moeten worden gelegd op betonnen tegels. Het voordeel van rubbertegels als valondergrond is dat je een schone speelplek hebt zonder onderhoud. Ook is er veel speelruimte voor de kinderen. Het nadeel? Het is relatief duur in aanschaf.


Gegoten rubbervloer

Een gegoten rubbervloer als valondergrond vergroot het speelplezier van de kinderen. Verschillende kleuren en figuren maken van de speelplek een uitdagend geheel. Een rubbervloer veert mee en dempt een eventuele val. Deze valondergrond is onderhoudsvriendelijk en kan gebruikt worden bij een valhoogte van maximaal 300 cm.

 

Een overzicht van alle valondergronden

Je hebt nu een beetje een idee welke soorten valgronden er zijn. Alle valondergronden en kenmerken hebben we voor jou in een handig overzicht gezet. Zo vergelijk je eenvoudig alle mogelijkheden en maak je de beste keuze. Bekijk hier het overzicht van de valondergronden.

De juiste valondergrond kiezen

Het maken van de juiste keuze van type valondergrond is voor elke locatie anders en afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de locatie en de kosten. Staan de speeltoestellen in een natuurlijke omgeving? Dan is een natuurlijk materiaal, zoals zand, boomschors of Dekowood een logische keuze. Maar bijvoorbeeld in een dicht stedelijk gebied of schoolplein, met een hoge gebruiksintensiteit, is de keuze voor losse en natuurlijke ondergrond minder voor de hand liggend. Dan kijk je eerder naar mogelijkheden zoals gras of een gegoten rubbervloer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.








  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.