Onderwijs

BS De Klumpert realiseert nieuw schoolplein

Op basisschool De Klumpert in Nijmegen is het grijze schoolplein omgetoverd tot een speelrijk en groen plein. Ans Nieuwenhuis, Brede schoolcoördinator De Klumpert, nam in 2020 contact op met Yalp en samen hebben we een mooi ontwerp gemaakt. Op het plein zijn de Boomsurvival Iep, een klim- en klauter toestel, speelhuisje uit de Clover lijn en het freerun Parkour geplaatst. De pleinrealisatie is verdeeld in drie verschillende fases met een veelzijdig en speelrijk speelplein als eindresultaat.

Brede ontwikkeling van kinderen

De Klumpert is een Brede school, een term binnen het onderwijs dat staat voor zo breed mogelijk les aanbod dat de ontwikkeling van kinderen stimuleert. Ans Nieuwenhuis: “We werken intensief samen met verschillende organisaties om kinderen de mogelijkheid te bieden om zich breed te ontwikkelen en talenten te ontdekken. Extra beweging op school en aandacht voor kunst en cultuur zijn hier voorbeelden van. In de wijk Hatert, waar de school staat, wonen veel gezinnen met minder financiële middelen. Door als school veel aan te bieden geven we niet alleen de kinderen op school, maar ook uit de wijk de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en zo mee te komen in de maatschappij. De gemeente Nijmegen ondersteunt de school door middel van subsidies.”

Plein sluit aan op de visie van de school

Het nieuwe schoolplein sluit goed aan bij de visie van de school. “Als school proberen we bewegen en gezondheid zoveel mogelijk te stimuleren. Het oude betonnen schoolplein daagde de kinderen niet uit. Samen met Yalp hebben we een nieuw ontwerp gemaakt. De nieuwe toestellen verleiden kinderen om meer te bewegen. Het freerun Parkour was in eerste instantie bedacht voor de bovenbouw, maar ook de kinderen van de onderbouw vinden het fantastisch!

Toestellen als lesmateriaal

“Het plan is dat onze vakdocent gym, als het weer mooier weer is, ook buiten gymlessen gaat geven op de Parkour toestellen. Daarnaast is er een sportbedrijf in Nijmegen dat lessen organiseert met de kinderen uit de wijk. Ook buiten school tijd zien we dat veel kinderen gebruik maken van de speeltoestellen.”

“Als school proberen we bewegen en gezondheid zoveel mogelijk te stimuleren. De nieuwe toestellen verleiden kinderen om meer te bewegen.”

Realisatie in drie fases

De toestellen zijn in drie verschillende fases geplaatst. In januari 2021 werd de Clover Boomsurvival Iep geplaatst, in augustus kwam daar het Parkour bij. En als laatste is ook het Clover speelhuisje geplaatst. “De samenwerking met Yalp is enorm prettig, de communicatie met Ellen en Ilonka is snel en duidelijk. Ook denken ze echt mee in oplossingen. Wat ik ook vraag, we komen er altijd uit. Dat vergt creativiteit. En de kinderen vinden het nieuwe plein geweldig!”, vertelt Ans.

Parkour en Clover op het plein

“Het houten toestel wordt veel gebruikt door de jongere kinderen. Klimmen, klauteren, glijden en balanceren zijn mooie oefeningen op dit toestel. Het Parkour is ook populair! De kunstgras ondergrond geeft een extra dimensie aan het spelen. De figuren op de vloer stimuleren creativiteit waardoor er hele nieuwe spelvormen ontstaan. De toestellen zijn daarnaast hufterproof en splintervrij” Het speelhuisje doet een beroep op fantasie en samenspel van kinderen. De spelwand lokt rollenspel uit en onder het afdak sta je lekker droog.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.