Openbare ruimte

Eerste Jan Vertonghen Playground met Sona geopend in Berlare

In de Belgische gemeente Berlare hebben wij in samenwerking met de Jan Vertonghen Foundation in november 2021 de eerste Playground met een Sona geopend. De Sona is geplaatst naast het bezoekerscentrum van het populaire Donkmeer. Een mooie plek in de openbare ruimte waar iedereen er gebruik van kan maken.

Aanwezig bij de opening

Bij de opening waren Rode Duivel Jan Vertonghen, Burgemeester Katja Gabriëls, Schepen Urbain van Boven, D&D sport, Yalp en vele kinderen van de lokale basisschool aanwezig. De Sona werd na een mooi voorwoord officieel geopend met het doorknippen van het lint. Daarna konden de kinderen de verschillende interactieve spellen uittesten.

Jan Vertonghen opent eerste Sona in Berlare

Smart City Berlare

Een Smart City is een stad die wordt beheerd en bestuurd door hoogwaardige technologie. Het doel is de levenskwaliteit van de burgers te verhogen door de stad efficiënter te organiseren en de afstand tussen de inwoners en het bestuur te verkleinen. Schepen Urbain van Boven is onderdeel van het B&W dat besluit over nieuwe speelplekken in de gemeente en houdt zich bezig met Smart City in de gemeente. “De Sona sluit goed aan bij Smart City: één omdat het een interactief toestel is dat is verbonden met internet en ten tweede omdat het toestel wordt beheerd door de gemeentelijke dienst voor jeugd en sport”, vertelt Urbain van Boven.

Meer buiten spelen voor iedereen

Hij vervolgt: “Het doel is om kinderen meer buiten te krijgen en minder binnen te gamen. Met een klassiek speeltoestel krijg je dan niet meer voor elkaar. Ook belangrijk is dat mindervalide kinderen samen kunnen spelen met valide kinderen. Inclusief spel is een belangrijk onderdeel van de Sona. Daarnaast trekt het toestel ook kinderen aan buiten de dagelijkse kring. En op die manier tracht je ook inclusiviteit binnen de gemeentegrenzen te bewerkstelligen.

Ook is het toestel vandalismebestendig. En het is prettig dat kinderen op hetzelfde toestel verschillende spelletjes kunnen uitproberen en dat is best innovatief. We zijn erg enthousiast over de interactieve toestellen van Yalp en kijken nu naar de opties om nog twee toestellen te plaatsen in de gemeente. Welke dat worden blijft nog even geheim.”

"Het doel is om kinderen meer buiten te krijgen en minder binnen te gamen. Met een klassiek speeltoestel krijg je dan niet meer voor elkaar."

Interactieve Sona

De Sona is een interactieve dans- en beweegboog, die op een leuke manier kinderen buiten laat spelen. Er staat vijf verschillende spellen op zoals Dance Battle en Code Kraker. Bijzonder aan deze Sona is dat er in overleg met de ambtenaren elk kwartaal nieuwe spellen opgezet worden. In het kader van Smart City wordt daaraan met name in het eerste jaar extra aandacht gegeven in communicatie uitingen van de gemeente. Veel beweging en spelplezier gegarandeerd!

Jan Vertonghen Foundation

De Jan Vertonghen Foundation wil kinderen stimuleren om meer buiten te spelen. De Sona in Berlare is de vierde plek waar wij in samenwerking met de foundation een interactieve speelplek hebben gerealiseerd. Naast Berlare mochten wij eerder al de interactieve speeltoestellen Sutu en Toro plaatsen in Temse, Niel en bij het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.