Speeltoestellen krijgen nieuw leven bij Villa Volthe

Duurzaamheid vinden we bij Yalp belangrijk. Daarom zijn we continue op zoek naar nieuwe oplossingen. Oude materialen een geheel nieuw leven geven is er daar één van. Bij Villa Volthe in Rossum (OV) plaatsten we twee gerecyclede banken en twee moestuintafels gemaakt van oude speeltoestellen. De materialen om deze banken en moestuintafels te maken komen van oude Yalp speeltoestellen die we van gemeente Den Haag (project Waaijgat) en van Recreatie Bungalowpark Bremerberg (Biddinghuizen) na ca. 16 jaar gebruik (2004) terug hebben verkregen voor circulaire toepassing. Om het aanbod bij Vila Volthe compleet te maken is de beweegplek aangevuld met een nieuw handwiel en twee nieuwe voetfietsen. 

Dagbesteding voor ouderen met dementie

Op 8 februari 2021 opende Christel Weusthof Villa Volthe, een dagbesteding voor ouderen met dementie. Villa Volthe is gelegen op een natuurlijke locatie omringt door weiland en fruitbomen. Een mooie plek waar ouderen met dementie terecht kunnen om te ontspannen en genieten. “Ik heb Villa Volthe opgericht omdat ik het belangrijk vind dat er iets te kiezen is als het gaat om dagbesteding. Iedereen vindt wat anders leuk. Daarom is het goed dat er verschillende vormen van dagbesteding zijn voor ouderen met dementie. Mensen die bij Villa Volthe komen houden van het buitenleven, genieten van de natuur en de mogelijkheid om te bewegen. Als mij dementie zou overkomen, dan zou ik zelf zo’n plekje als dit willen hebben om naar toe te gaan. Ik wil mensen een leuke dag geven”.

Duurzaamheid en recycling 

Christel vindt duurzaamheid belangrijk, met de bouw van het nieuwe pand is geïnvesteerd in een warmtepomp met zonne-energie en HR+++ glas. “Toen Yalp voorstelde om de banken en moestuintafels te maken van circulaire materialen was ik gelijk enthousiast. Materialen een circulaire toepassing geven vind ik belangrijk. Wat ik erg leuk vind is dat de banken en moestuintafels zijn gemaakt van een oude combinatie speeltoestellen en van een oude skatebaan. En dat het nu een totaal andere functie heeft gekregen. Dat is mooi, maar ook de prijs voor de elementen is best heel gunstig. En dat past goed in onze startup fase”.

Kristian Tienstra, directeur Yalp Nederland:
“Sinds 2014 organiseren we binnen Yalp circulair hergebruik van oude materialen die we retour krijgen bij de vernieuwing van speelplekken. Oude Lappset toestellen (soms meer dan 20 jaar oud) zetten we weer in voor andere toestellen elders in het land. We zijn daarmee gestart in samenwerking met Locus, de overkoepelende organisatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mooi om nu bij Christel te zien dat de materialen een nieuw leven krijgen in een nieuw product!”

Levensduur verlenging 

Het oude speeltoestel van De Bremerberg is zelfs al eerder gerenoveerd met het oog op ‘levensduurverlenging’. Het toestel is toen herzien, gereinigd en opnieuw geschilderd. Zo kon het langer bruikbaar blijven als speeltoestel. Na deze levensduurverlenging als ‘speeltoestel’ is het materiaal in de afdankfase gecontroleerd op bruikbaarheid, gereinigd en opnieuw geschilderd om vervolgens nu nog weer dienst te doen in andere producten dan speeltoestellen.

“Je kunt zien dat het hout een goede kwaliteit heeft. En ondanks dat het tweedehands is, zeker nog weer 5 jaar meegaat in de vorm van een fraaie bank en moestuintafel. En dat terwijl de toestellen hun levensduur eigenlijk al lang en breed hebben gehad. Om grondstoffen op deze manier langer zinvol te gebruiken is een mooie manier om duurzaam bezig te zijn”.

Beweging stimuleert het lichaam en geest

Buiten actief zijn heeft vele voordelen, voor iedereen. “Juist voor deze doelgroep is buiten actief bezig zijn erg goed. Het voorkomt/vertraagt achteruitgang, zowel lichamelijk als geestelijk. En samen bewegen is natuurlijk leuker dan alleen. De mensen reageren heel goed op de toestellen. Regelmatig hoor ik ‘We gaan nog wel even naar buiten toch?’. Dat is erg leuk om te horen. En als het straks mooi weer is, gaan we in de moestuintafels verschillende groenten verbouwen. En die groenten verwerken we dan in onze huisgemaakte soep die we samen met de cliënten maken”.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.