Kennisbank

12 feiten: Q&A over houtverduurzaming gebruikt in Lappset producten

Lappset gebruikt veilige, ecologische en duurzame onder hoge druk behandelde noordelijke grenen voor de houten speeltoestellen, sporttoestellen en buitenmeubilair.

1. Gebruikt Lappset druk behandeld hout in haar producten?

Ja. We gebruiken AB-gegradeerd hout.

2. Wat is onder druk behandeld hout?

Bij dit soort hout wordt in de impregnatie cilinder met water en druk een beschermingsmiddel op het hout aangebracht. Het verduurzamingsmiddel dringt door het oppervlak van de houtcellen die mogelijk blootgesteld zijn aan rot. Bovendien biedt de drukbehandeling bescherming tegen schimmel en insecten, zoals termieten.

3. Waarom gebruikt Lappset dit hout in de producten?

  1. Een van de geheimen achter duurzame producten van hoge kwaliteit is het hout dat met druk behandeld wordt, een proces dat veel aangevende milieukeurmerken opneemt in het duurzaamheidscriteria.
  2. Hout is een milieuvriendelijk, hernieuwbaar en ecologisch materiaal. Het is bestand tegen een breed scala aan klimaatomstandigheden, zoals zonneschijn, koude besneeuwde winters en vochtigheid aan bijvoorbeeld de kust. Als het op slechte weersomstandigheden aankomt, heeft dit hout bewezen het langst mee te gaan. Zonder het aangebrachte houtverduurzamingsmiddel kan hout zeer snel rotten en schimmelen, vooral als het in contact komt met de grond.
  3. Drukbehandeling maakt hout veiliger en verlengt de levensduur. Ook is het een ecologisch alternatief. Het gebruik van dit hout is zuinig met bosbestanden, vereist weinig onderhoud en verkort de transportafstanden.
  4. Naast speel- en sporttoestellen wordt dit hout ook gebruikt in buitenconstructies, vlonders, aanlegsteigers en elektriciteitspalen.

4. Waar haalt Lappset het hout voor verschillende producten vandaan?

Lappset betrekt het merendeel van de houtmaterialen uit PEFC-gecertificeerde beheerde bossen in Noord-Europa. Druk behandelde producten zijn gemaakt van grenen (Pinus Sylvestris).

Houten speeltoestellen, sporttoestellen en meubilair worden geproduceerd in Lappset’s fabriek in Rovaniemi. Het houten verpakkingsmateriaal is ISPM-15 geverifieerd.

In de fabriek in Rovaniemi wordt gezaagd hout behandeld met een houtverduurzamingsmiddel in een gesloten industrieel proces om een hoge kwaliteitsstandaard te garanderen. Het verduurzamingsmiddel voldoet aan de REACH-verordening van de EU en is goedgekeurd door het Finse agentschap voor veiligheid en chemicaliën TUKES.

5. Welke voordelen biedt druk behandeld hout?

De ervaringen die Lappset in de loop der jaren heeft opgedaan met het gebruik van het hout hebben de vele voordelen ervan aangetoond. Lappset was en is ervan overtuigd dat de behandeling van hout met een milieuvriendelijk middel houten onderdelen beschermt tegen rot, verbrossing en ongedierte, zoals termieten.

De grondstof voor dit hout is grenenhout dat wordt geoogst uit gecertificeerde bossen in Noord-Europa en de productie ervan is onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles.

Lappset’s lange ervaring in het ontwerpen van duurzame speeltoestellen in combinatie met geavanceerde kwaliteitscontrolesystemen heeft het mogelijk gemaakt om de garantie voor houtproducten zonder grondcontact te verlengen van 10 naar 15 jaar. Het verlengen van de levenscyclus van producten is een van de meest effectieve manieren om duurzame ontwikkeling te bevorderen.

6. Hoe wordt het hout verwerkt?

Druk behandeld hout wordt geproduceerd onder gecontroleerde omstandigheden volgens de Scandinavische NTR-kwaliteitscriteria. Bij de drukbehandeling wordt het verduurzamingsmiddel in een drukkamer met water en druk in het hout gebracht. Het verduurzamingsmiddel dringt door het spinthout heen dat gevoelig is voor rot.

Lappset controleert het gehele drukbehandelingsproces intern als onderdeel van haar ISO 9001 certificeringsregime om uniforme kwaliteit en procescondities te garanderen.

7. Welke middelen worden gebruikt om hout onder druk te behandelen?

Het middel dat wordt gebruikt voor het hout is een houtverduurzamingsmiddel dat is goedgekeurd volgens de REACH-verordening van de EU en door het Finse agentschap voor veiligheid en chemicaliën (TUKES). Het verduurzamingsmiddel bestaat uit een kleine hoeveelheid koperzouten (ongeveer 2-3%) terwijl de rest gewoon water is (ongeveer 97-98%). Koper geeft het hout zijn groenachtige kleur. De middelen worden grondig getest op veiligheid en doeltreffendheid voordat ze worden goedgekeurd voor gebruik. Fins druk behandeld hout bevat geen arsenicum of chroom.

8. Is het veilig om het hout te gebruiken in speeltoestellen voor buiten?

Ja, dat is het zeker. Kleine hoeveelheden koperzouten kunnen vrijkomen uit hout wanneer het nat is. Om schadelijke hoeveelheden chemicaliën op te nemen, zou het nodig zijn om urenlang direct huidcontact te hebben met natte speeltoestellen van onbehandeld, druk behandeld hout.

Het houtverduurzamingsmiddel dat Lappset gebruikt is veilig voor gebruik in speel- en sporttoestellen. Dit hout kan worden afgewerkt met een milieuvriendelijke wateroplosbare verf.

9. Wat gebeurt er met afgedankte speeltoestellen?

De verpakkingsmaterialen en producten van Lappset die het einde van hun levensduur hebben bereikt, kunnen worden gerecycled en/of verbrand om thermische energie op te wekken. Waar van toepassing kunnen druk behandelde onderdelen worden hergebruikt in constructies. Onderdelen die moeten worden afgevoerd, worden afgeleverd bij recyclinglocaties die bestemd zijn voor druk behandelde producten.

Dankzij hun modulaire structuur kunnen speel- en sporttoestellen gemakkelijk gedemonteerd worden, waardoor de verschillende materiaalfracties op de juiste manier verwerkt en gesorteerd kunnen worden.

10. Kan druk behandeld hout worden gerecycled?

Ja zeker! Lappset maakt deel uit van het RINKI-recyclingsysteem. De houten onderdelen die het einde van hun levensduur hebben bereikt, worden gesorteerd en afgeleverd bij geschikte inzamelpunten.  Van daaruit wordt het vervoerd naar een recyclingterminal waar eventuele metalen bevestigingen worden verwijderd. Daarna wordt het hout in spaanders gebroken. Al voor de levensduur van onze speeltoestellen houden we rekening met de circulariteit. We gebruiken duurzame materialen en ontwerpen de toestellen op een slimme manier zodat we deze circulair kunnen inzetten. Sommige onderdelen die we terugnemen zijn niet geschikt om (nieuwe) toestellen mee te maken. Wat we daarmee doen? We gebruiken het om andere dingen mee te maken: bijvoorbeeld een insectenhotel of een moestuintafel. We zorgen ervoor dat we zoveel mogelijk materialen hergebruiken.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.