Sportplekken in de openbare ruimte

Calisthenics en bootcamp: Booming business

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: plekken in de openbare ruimte waar calisthenics en bootcamp kunnen worden beoefend. Waaraan danken deze sporten hun plotselinge populariteit? Bij de Universiteit Twente, in de gemeente Den Haag, Rotterdam en bij recreatieondernemer Uiterwaarde werden onlangs prachtige plekken gerealiseerd. Het magazine Buiten Spelen schreef er een artikel over.

Gemeente Den Haag: levenstijl verbeteren zonder dure sportschoolabonnementen

In het gemeentesegment is volop belangstelling voor de apparatuur. Op het Haagse strand, bij Kijkduin, zijn in 2015 een aantal bootcamptoestellen geplaatst. Johan Molenkamp, strand- en speelbeheerder bij het stadsdeel Loosduinen in de gemeente Den Haag, vernam van strandbezoekers en omwonenden dat er behoefte was aan een plek om de populaire sport te beoefenen. Zelf vond hij het ook een goed idee. Molenkamp: “In Californië zie je langs het strand veel bootcampers sporten. In Nederland is bootcamp als sport nu ook booming business. Dus een mooie aanleiding, om daar op in te spelen.”

Na overleg met diverse partijen kwam Molenkamp bij Yalp terecht. “Handig was dat ze al eerder gesprekspartner waren over speelplekken in het Haagse. Ik gaf hen als criteria voor de bootcamptoestellen aan: ze moeten bestand zijn tegen vandalisme en onderhoudsvriendelijk zijn. Belangrijk is ook dat ze bestand zijn tegen invloeden van de zee, wind en zand”, aldus Molenkamp.

Afgelopen zomer zijn de bootcamptoestellen op het strand in Kijkduin voor het eerst in gebruik genomen. Molenkamp: “De eigenaar van de naastgelegen strandtent hield een oogje in het zeil. Hij vertelde dat er aardig wat animo voor was.” Nu het zomerseizoen is afgelopen zijn de toestellen weer weggehaald. “Dat heeft te maken met dat wij als gemeente alleen van maart tot oktober gebruik mogen maken van het strand, met bijvoorbeeld afvalbakken, stranddouches, strandtenten en dus ook met dit soort toestellen. Na de zomer moeten wij het strand weer schoon
opleveren. Dat is de afspraak met het Hoogheemraadschap Delfland”, aldus Molenkamp.

Aandacht voor gezonde leefstijl

Robbin Castillo is zelf actief calisthenicsbeoefenaar en verzorgt onder andere de trainingen en openingen die Yalp bij hun plekken aanbiedt. Hij ziet legio voordelen van deze snel groeiende sport. “Het is goedkoop”, zo begint hij. “Niet iedereen heeft het geld voor een abonnement op een sportschool, de mogelijkheid om een sportuitrusting te kopen. Calisthenics is een veilige sport, omdat het om natuurlijke bewegingen gaat. De overbelasting van het lichaam en

blessuregevoeligheid is daardoor klein. Bij fitness in de sportschool is deze gevoeligheid groter; menigeen heeft daar last van de gewrichten als gevolg van overbelasting met bijvoorbeeld squatten of deadliften.”

Het lijkt erop dat juist de laagdrempeligheid in combinatie met de toegenomen aandacht voor een gezonde levensstijl bijdragen aan de populariteit van sporten als bootcamp en calisthenics. Geen dure sportschoolabonnementen, niet gebonden aan openingstijden en lekker sporten in de buitenlucht zijn de succesfactoren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.