My Yalp

Interactief spelen

Spelend rekenen leren op school met nieuw rekenspel voor de Yalp Memo

Begin 2020 heeft het R&D (Research and Development) team van Yalp een duidelijke missie omschreven: het aantal uren spelend leren op de schoolpleinen verhogen via onze interactieve speeltoestellen, met name voor de Yalp Memo. Één derde van al onze Memo’s wereldwijd, staat dichtbij of op een schoolplein. Christiaan, Game Designer bij Yalp: “Op elke basisschool is rekenen een belangrijk onderwerp binnen de lesstof. De keuze om hét ultieme rekenspel te bouwen was dan ook snel gemaakt. De eerste resultaten zijn binnen en deze zijn beter dan we hadden gehoopt”. Christiaan vertelt in dit blog uit wat de kracht is van het nieuwe rekenspel.

De 3 elementen tot een succesvol rekenspel: keuze, controle & competitie

Alle elementen worden zorgvuldig getest voordat het spel officieel gelanceerd wordt. Na veel testen met meerdere scholen en kinderen van verschillende leeftijden ontdekten we waar het spel aan moest voldoen.

Bij het rekenspel kan er gekozen worden uit: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. De levels zijn niet verbonden aan leeftijd of groep. Christiaan: “Tijdens het testen kwam naar voren dat kinderen zelf willen bepalen op welk niveau ze het spel spelen. Het blijkt dat het niveau waarop de kinderen het spel spelen nauw verbonden is met hoe leuk kinderen het vinden”.

De spelers kunnen bij het nieuwe rekenspel een score neer zetten en hun initialen invullen. Deze worden opgeslagen op de Memo zodat andere groepen de uitdaging hebben om deze scores te verslaan. Elk level en onderwerp heeft zijn eigen top 5, waardoor er altijd een score is die je kunt verbeteren. Christiaan: “We hebben competitie toegevoegd en dan specifiek competitie tussen groepen om de kinderen een reden te geven om terug te komen voor meer”.

<p>Bekijk de trailer van<br />
<strong>het rekenspel</strong></p>

Bekijk de trailer van
het rekenspel

Met Succes getest op twee scholen

Met de kennis die opgedaan is tijdens het testen is het spel, zonder te promoten gelanceerd op twee basisscholen. De Rio Del Sol STEAM school in Oxnard, Verenigde Staten en de Meiboom Daltonschool in Nijmegen. Na twee maanden testen kunnen we nu echt zeggen dat het nieuwe rekenspel daadwerkelijk de wiskunde activiteiten op schoolpleinen verhoogt. Christiaan: “de eerste maand hebben we de speelstatistieken verzameld op de Memo zonder het nieuwe rekenspel om vervolgens een maand speelstatistieken te verzamelen met het nieuwe rekenspel. In één maand zien we een verdubbeling in uren op het gebied van rekenen op de Meiboom school en een verviervoudiging aan uren op de Rio del Sol school. Dit betekent een paar uur extra reken activiteiten per week, zonder extra moeite of betrokkenheid van een docent. Het wiskunde spel verslaat nu zelfs de top games die al jaren populair waren op de Memo”.

Dat concept blijft hangen: een poort nodigt uit om onderdoor te lopen, en de magie opent een nieuwe wereld. De schetsen die volgen blijken de opmaat voor het uiteindelijke ontwerp van een uitdagende boogconstructie, die met hulp van technisch tekenaar Johan Rippen wordt uitgewerkt.

Terwijl de boog in de maak is, test ik de spellen op een prototype van de nieuwe speelvloer op een kinderdagverblijf in Ruurlo. Tijdens het testen van het spel ‘Freeze’ begint het keihard te regenen, en besluit ik de kinderen naar binnen te sturen om even te pauzeren en een broodje te eten. Na mijn eerste hap hoor ik opeens weer muziek van buiten komen. Wat blijkt? De kinderen zijn weer naar buiten geslopen en spelen met veel plezier in de stromende regen. Dit zie ik als een teken dat het met de spellen wel goed zit (het spel Freeze, een soort stoelendans, is nog steeds 1 van de top spellen op de Sona).

De toekomst van educatief leren op het schoolplein begint bij Yalp

Het R&D team is nu hard aan het werk om dit rekenspel uit te breiden met meer onderwerpen zoals procenten, breuken, afstanden, eenheden en geld gerelateerde sommen. Houd de Yalp Store in de gaten om deze interessante ontwikkelingen te volgen!

Nieuwsbrief

Ja ik wil de nieuwsbrief ontvangen!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.


Met het invullen van mijn e-mail adres geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.