KENNISBANK

Uitdagende speel- en sportplekken in jouw gemeente

Speel- en sportplekken in de openbare ruimte 

Voor kinderen is een speel- of sportplek in de wijk of buurt dé plek om te spelen, bewegen en in contact te komen met andere kinderen. Een goed ingerichte speelplek is een basisvoorziening voor een buurt. We helpen gemeenten graag op weg naar gezonde en sociale wijken, vol met speelruimte die alle leeftijden en doelgroepen uitdagen.

Waarom zijn speel- en sportplekken zo belangrijk?

Spelen, sporten en bewegen vergroot de leefbaarheid in een wijk. Het nodigt kinderen en volwassenen uit om naar buiten te gaan, te ontdekken en te ontmoeten. Kinderen maken vrienden en ontwikkelen zich op sociaal en motorisch vlak. Ook bevordert bewegen de ontwikkeling van emotionele capaciteiten en creativiteit. Maar hoe richt je een wijk zo in dat de speel- of sportplek inwoners activeert? En wat is een goed ontwerp voor een speel- of sportplek in de openbare ruimte? Wij helpen je verder!

 

Welke rol heeft de gemeente hierin?

Als gemeente ben je ‘eigenaar’ en beheerder van de openbare ruimte. Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud van openbare speel- en sportplekken en toestellen. Ook ben je verantwoordelijk voor een goede en veilige invulling van deze ruimtes. In sommige situaties draag je verantwoordelijkheid (gedeeltelijk) over aan een speeltuinvereniging. Dit kunnen verenigingen zijn die naast een speeltuin bijvoorbeeld ook een wijkgebouw beheren. Maar dit kunnen ook bewonersgroepen zijn die zich bezighouden met een goede speel- of sportplek in hun straat of wijk.

Waar houd je als gemeente rekening mee?

Een speel- en sportplek heeft meerdere functies: bewegen, ontmoeten, spelen en sporten. Goed ingerichte beweegplekken dagen kinderen uit én zijn daarnaast een fijne ontmoetingsplek voor ouders, opa’s en oma’s. Als gemeente heb je, door de ruimte die je biedt, een grote invloed op het beweeggedrag van kinderen. De waarden van een toestel zijn hierbij belangrijk! Het gaat niet alleen om hoe een toestel eruit ziet, het zijn juist de waarden die zorgen voor de uitdaging voor verschillende leeftijden en vaardigheidsniveaus. Hiermee krijg je een supervette speel- of sportplek voor de hele buurt!

Een goede speel- of sportplek ontwerpen

Vind je het lastig om een goed ontwerp te maken voor een speel- of sportplek in de openbare ruimte? Begrijpelijk, want je moet rekening houden met wensen en behoeften van verschillende partijen. Maar geen zorgen, we denken met je mee in het gehele proces. Van ontwerp tot realisatie, wij ontzorgen je hierin zodat er een gave speelplek in de wijk komt.

Geen wijk of buurt is hetzelfde. Elke woonwijk heeft zijn eigen behoeften en eigenschappen. Bij het ontwerpen van een speel- of sportplek is inzicht in de samenstelling van de wijk belangrijk om te kunnen voldoen aan de behoeften. Op basis daarvan bepalen we welke speeltoestellen het beste passen en aansluiten bij de openbare ruimte. We zorgen er samen voor dat er een speelpek komt die voor de doelgroep uitdagend en toegankelijk is!

Speel- en sportmogelijkheden creëren voor kinderen op een klein oppervlak

Of er nu veel of weinig ruimte is in de buurt, er is altijd plaats voor een goede beweegplek. Met onze toestellen is het mogelijk om zowel grote als kleine plekken zo in te richten dat kinderen graag willen spelen! Doordat de ruimtes tegenwoordig vaak kleiner worden, is de uitdaging groter om dit goed in te richten. Wij helpen je hierbij!

Een uitgebreid assortiment

In ons uitgebreide assortiment van speel- en sporttoestellen is er áltijd een uitdagende oplossing voor in jouw gemeente. Onze toestellen zijn uitdagend voor verschillende leeftijden en vaardigheidsniveaus, dus hiermee krijg je een beweegplek voor de hele buurt! Natuurlijke speeltoestellen, sporttoestellen om te fitnessen en multifunctionele sportvelden zijn de oplossing om die gezonde levensstijl in de buurt weer terug te krijgen. Door te kiezen voor duurzame toestellen, kies je niet alleen voor weinig onderhoud maar ook voor jarenlang plezier!

Bekijk het assortiment

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.