Europalaan Rijssen

Platkuierquiz in Rijssen geopend door Herman Finkers

Woensdagmiddag 13 maart 2024 werd de Platkuierquiz op het Europaplein in Rijssen feestelijk geopend door niemand minder dan Herman Finkers. Dit unieke Twentse spel, ontwikkeld door ons bij Yalp, vraagt spelers om de juiste vertalingen van Twentse woorden te geven. Bij het kiezen voor Twents klinkt zelfs de stem van Herman Finkers uit de spelpalen!

Opening

De opening van de quiz werd geleid door cultuurwethouder René de Koff (VVD). Hoewel hij thuis dialect spreekt, hield hij zijn openingswoord in het Nederlands. Burgemeester Jurgen van Houdt was ook aanwezig bij deze feestelijke gebeurtenis, passend in de dialectmaand maart.

Initiatief

Rob Tuitert, een van onze spelontwikkelaars bij Yalp, begeleidde de ingebruikname in prachtig Holtens dialect. Hij legde uit dat het idee voor een Twentse variant kwam van dialectvoorvechters Martin ter Denge en fotograaf Gerbert Voortman. Met veel enthousiasme heeft Herman Finkers zijn medewerking verleend aan dit project, wat resulteerde in een mooie aanvulling op onze spelpalen.

Trots

Herman Finkers, altijd trots op zijn Twentse roots, sprak zijn waardering uit voor dit initiatief: “Omdat dit toch wel de gemeente is die het meest zunig op ’t plat is.” Hij las ter ere van deze gelegenheid een stukje voor in het Twents.

Spelconcept

Na een korte instructie door onze spelmaker Rob Tuitert, speelden Gerbert Voortman, Martin ter Denge en burgemeester Van Houdt samen met een jonge speler uit het publiek de Twentse quiz. Het bleek een leuke uitdaging, vooral voor echte Twentekenners. Het spel is toegankelijk voor iedereen ongeacht de kennis van de streektaal. Het is juist een leuke manier om nieuwe woorden te leren, zoals de vraag welke plaats bedoeld wordt met ’n Doarp, waarvan de juiste vertaling Denekamp is.

Speel mee!

De Platkuierquiz is een prachtig voorbeeld van hoe streektaal op een speelse manier kan worden bevorderd. Wij bij Yalp zijn trots op deze toevoeging aan ons assortiment, en we zijn verheugd dat de Gemeente Rijssen-Holten de eerste gemeente is die dit spel aanbiedt. We nodigen iedereen uit om het spel te komen spelen op het Europaplein in Rijssen. Het is niet alleen leerzaam, maar vooral ontzettend leuk!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.